Oldalak

2010-11-04

Hoax

A fény és a hülyeség terjedése úgy tűnik természeti törvényszerűség. A fénynek 135 ezredmásodpercig tart megkerülni a földet. A hülyeségnek valamivel többe telik. Régen volt a képeslapküldős piramisjáték, hogy küldj egy képeslapot a legelsőnek, őt töröld, és írd magad a hatodik helyre, majd küldd el 5 embernek, és hamarosan kapsz 15.625 db képeslapot. Meg, hogy köss piros cérnát három ember csuklójára, kívánj valamit, és tépd le a sajátodról, akkor teljesülni fog. De ha megszakítod a láncot, akkor jaj-jaj, mi lesz veled. Az internet azóta alaposan kiterjesztette a lehetőségeket.
Magyarország éllovas lett egy újabb területen. A hazai e-mail forgalom 96%-a szemét. Ennek nagy része kéretlen reklámlevél, de sok közte az úgynevezett lánclevél is. Amit a felhasználók egymásnak küldözgetnek ész nélkül. Van a klasszikus, küldd tovább öt embernek és bla-bla-bla, sőt, küldd tovább minél több embernek verzió, meg az, ami csak olyan nagyon tetszik valakinek, hogy okvetlen meg akarja osztani másokkal. "Kedvenceim" a madárkás, pillangós, naplementés PowerPoint fájlok, magvas gondolatokkal, meg a hoax. Az elképesztő, hihetetlen történetek, fényképek. Amikre jellemző, hogy nem csak hihetetlenek, de nem is igazak.
Mikor ilyesmit kapok, a feladónak el szoktam küldeni Gervai "grin" Péter Lánclevelek küldőinek tanfolyama c. írásának linkjét. Ettől páran már kiakadtak, mert az oldal megkérdőjelezi a szellemi épségét mindazoknak, akik válogatás nélkül továbbítanak a teljes címlistájukra mindenféle, nyilvánvalóan értelmetlen, hamis, megtévesztő, de legalább is gyanús dolgot, anélkül, hogy a legkisebb erőfeszítést is tennék az információ hitelességének ellenőrzésére.
Pedig ez sokszor egyetlen lépésben elvégezhető. Mutatok egy példát. Kaptam egy levelet, hogy Spanyolországban időutazók jártak. Erre nyilvánvaló bizonyítékot találhat bárki, aki Salamancában jár. El kell menni a helyi katedrálishoz. Egyébként is érdemes megnézni, mert gyönyörű, de a homlokzatán lesz, ami minket érdekel. A díszes relief figuráit vegyük alaposabban szemügyre. Az egyik alak több mint meglepő, ha azt vesszük, hogy a templom építésének dátuma: 1102. Ez meg itt, akárhogy is nézzük, egy űrhajós. A csizmájának recés a talpa, mint amilyen nyomok a Hold porában vannak, a sisakja tipikusan űrhajós és nem páncélos lovag, a hátán a létfenntartó egység, kezében az űrsétákon használatos "köldökzsinór".



A képek nagyon meggyőzőek, de mielőtt végigértesítettem volna az ismerőseimet a szenzációs hírrel, megkérdeztem a Gúglit, ő mit mond erről. Beírtam, hogy "Spain Salamanca cathedral astronaut", de aki csak magyarul tud, az is próbálkozhat a "Spanyolország Salamanca űrhajós" kereséssel. Az első találat mindkét esetben megfelelő tájékoztatást nyújt a kérdésben. Azért még elmondanám, hogy ért meglepetés a tények megismerésekor, mert azt hittem, valaki Photoshop segítségével csinálta a képeket, de kiderült, azok valóságosak. Viszont a faragványokról érdemes tudni, hogy azokat nem 1102-ben készítették, hanem 1992-ben, a felújítási munkálatok során. Még csak nem is viccnek szánták, mint a cápás indexképet, hanem ez egy szokás, hogy a templomokra, valami az adott korra jellemző utalást helyeznek el, mintegy a szobrász "kézjegyéül".

11 megjegyzés:

factsoflife írta...

A lánclevelektől én is lábrázást kapok. Láttam egy videót (hát ez sem ma tagnap volt) Erik von Danikennel, melyben azt hiszem a Gízai piramisok belsejébe kalauzol bennünket, majd valami Kongói népcsoporthoz, ahol ugyanilyen kis űrhajós kinézetű mukik vannak felfestve, melyekre a TUDÓSOK azt mondták méhecske. Sajnos egyik helyen sem jártam még, hogy meggyőzödhessem bármelyik állítás igaz, vagy hamis voltáról. Nagyon szórakoztatóak az írásaid említettem már:)?!?

AncsaT írta...

A tudósok képesek nagyon "ésszerű" magyarázatokat találni, minden olyan tényre, ami nem fér bele a vaskalapos fejükbe. Másrészt meg annyi, a valóságtól elrugaszkodott elmélet lát napvilágot, hogy legyinteni sem érdemes rájuk, mert elfárad a kezünk. A gáz, hogy a hatalmas háttérzajban elvesznek az igaz dolgok is. Ha akarom, az is egy összeesküvéselmélet, hogy mesterségesen árasztják el a világot a hülyeséggel, hogy így a lényeges titkok is, hiába kerülnek napvilágra, elsikkadjanak a szemét közt.

Örülök, hogy tetszenek az írásaim. Néha elgondolkodom, hogy a sok és főképp vegyes dolog, ami foglalkoztat, mind érdemes-e közzétételre. Nem jobb lenne-e kevesebbet, de célirányosan. De azzal nyugtatom magam, hogy majd úgyis kiválogatjátok. :)

factsoflife írta...

Ez így van. Tudod könnyen meglehet, hogy amit Te nem találsz érdmesnek közzétételre, az másoknak sok örömöt okoz, csak annyit tudok mondani írogass csak, mi meg szemezgetünk:)!

Szabi írta...

Arra is alkalmas ez a hazugság dömping, hogy az emberek előbb-utóbb megelégelik és rákényszerülnek a gondolkozásra és a saját tapasztalatok gyűjtésére. Épp elég ideig éltünk úgy, hogy meg mondták miről mit higyjünk. Nyilván ez nem egy pár napos folyamat - mindenkinek más a tempója és a tűréshatára.

AncsaT írta...

Szabi: Amit írsz, (saját tapasztalat,) van némi korlátja. Pl. a salamancai katedrálishoz nem biztos, hogy el fogsz zarándokolni, hogy megbizonyosodj, tényleg van-e rajta űrhajós. Ráadásul ha ez divatba jönne, az idegenforgalmat fellendítendő mindenféle hülyeséggel elárasztanák a világot, hogy ki-ki járjon utána. (Jutányos áron, szállásfoglalás és repülőjegy itt és itt.)

Az Internet is veszedelmes információforrás, mert attól, hogy egy hülyeséget sokan és sok helyen közzétesznek, az még nem lesz igaz. Ez ugye a hiteles forrás örök dilemmája. Hol találsz hiteles forrásokat, és miről ismered meg őket? (Ezek nem költői kérdések, amit majd megválaszolok, mert én sem tudom.)

Szabi írta...

Azért azt hiszem attól még nagyon nyugodtan fogok aludni, hogy nem nézem meg személyesen azt az űrhajóst. Szerintem különbséget kell tenni lényeges és lényegtelen között. Van egy csomó dolog ami sokkal húsba vágóbban érinti az életünket és az emberek zöme még mindig csak azt szajkózza amit másoktól hallott eszükbe sem jut venni a fáradtságot, hogy személyesen győződjenek meg a dolgok hitelességéről vagy, hogy logikusan végiggondolnának bármit is.
Mondok egy példát: van egy húszéves kolleginám két hónapja dolgozunk együtt. Mindennap jókat dumálunk, elég jó a viszonyunk. Egyik nap valahogy a politikára terelődött a szó - kiderült, hogy elég erőteljesen jobbos érzelmű. (Bár ellőtte azt mondta, hogy a meleg fiúkat bírja - nem tudom, hogy fér ez össze.) Megkérdezte nem teljesen komolyan, hogy zsidó vagyok-e, én meg mondtam teljesen komolyan, hogy igen. Hát többszöri beszélgetés után sem akarta elhinni, de végül teljesen kiakasztotta a dolog. Most itt tök mindegy, hogy mi a téma - lehetett volna a homoszexualitás is vagy bármi más. Számomra ebből az derül ki, hogy fogalma sincs valóságban pl arról hogy milyenek a zsidók - vagy van pár arc a nyilvánosság középpontjában akikről tudja, de ennyi -, viszont mások meggyőzték róla, hogy mind szemétláda. Ettől kezdve ez számára tény. Hányan vannak ugyanígy a csomó mindennel.

Névtelen írta...

valoban egyuttjar valamilyen fajta internetes felhasznaloi intelligenciaval, hogy mar nem kuldjuk tovabb az ilyen idiotasagokat...

ellenben ez nem feltetlen az agyi kapacitassal egyenesen aranyos... (pfeh, azert neha tenyleg vicces ekezet nelkul irni...)
szoval nem mintha engem nem kuldene a plafonra a huszonotodik "kicsi-ocso-szelencet hoz ha tovabbkuldod" prezentacio vagy a visszafelepinkod email, de van aki tenyleg elhiszi az ilyesmit leven, hogy relative uj felhasznalo (tapasztalat szerint mostani 40-50es generacio, nyilvan nem mindenkire rahuzva ezt a kategoriat) es hiteles hirforrasnak iteli meg az internet egeszet... ilyenkor finoman meg szoktam irni, hogy ez igy nem egeszen igaz, vagy megklerem az illeto csaladtagot, hogy legyen kedves nem kuldeni efele szeretetcsomagokat...

valahol ezek a levellancok es alhirek tenyleg azert elszomoritoak mert elobb utobb nem fogod azt sem elhinni ami valos, illetve elsikkad majd a tobbi kozott az is ami alapjaraton arcleszakito lenne...

*angelseyes

(hmmm, valamiert eszembe juttatja ez Joseph Kirschner: A Manipulacio Muveszete c konyvet... ropke 140 oldal, szoval vilagot nem fog valtani, de alapszinten jo felvilagosito anyag...mindenkepp ajanlott olvasmany, annak is akit a reklamok vilaga annyira nem erdekel... konyvajanlo vege)

AncsaT írta...

Szabi:Ezzel a lényeges-lényegtelennel rátapintottál valamire. Elárasztanak minket a Kuala Lumpurról, Los Angelesről meg Sydneyről szóló hírekkel, olyan eseményekről, melyeknek tökre nincs semmi hatása az életünkre. Cserébe viszont ki lehet hagyni dolgokat, melyek itthon történnek, és esetleg lényegesek lennének.

Ezek az előítéletek viccesek. Tesóm mesélte, hogy egyszer egy barátnőjét el akarta vinni megnézni a "Hegedűs a háztetőn"-t. A csaj fintorgott, hogy ne már, az egy ilyen zsidó kultúrális önreklám, meg egy kalap izé. Tesóm nézett nagyon, mert egyébként a csaj értelmes volt, meg művelt, meg még az ágyban is jó volt, szóval furcsállta, és kérdezte, hogy ennyire nem tetszett neki, mert őszerinte a legjobb zenés film, amit valaha látott, még a "Hair"-t, meg a "Rocky Horror Picture Show"-t is lekőrözi, pedig az nem kis szó. Kiderült, a kislány nem is látta, csak azt tudta, hogy valami zsidókról szól. Tesóm elcipelte, és a moziból már úgy jött ki a lány, hogy ez milyen király egy film volt. :) Érthetetlen és furcsa meg sajnálatraméltó, mikor az előítéletei miatt valaki saját magát fosztja meg dolgoktól.

Angels: Igen, egyenesen aranyos, mikor a gaz közül kicsillog valami, ami tényleg érdekes és hasznos. Aronson írta valakivel "A rábeszélőgép" c. könyvet, az is jó. Észnél kell lenni, és szem előtt tartani az aranyszabályokat: Nincs ingyenebéd. Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az feltehetőleg nem is igaz. A kereskedelmi cégek nem jótékony célú szervezetek. Stb.

Névtelen írta...

ha mar ami tul szep...a BBC-nek van egy hasonlo temaju musora... elegge csinalt darab, de azert vannak hasznalhato dolgok benne... Real Hustle...
azt hiszem otthon is megy belole valami, csak nem emlekszem a magyar cimere...

AncsaT írta...

Nálunk a TV az max a magyar 1, amit havonta egyszer kapcsol be Kata. Fecó rákattant az "Ultimate Survival" sorozatra, most szedtem le neki 5-6 évadot. Ha már végignézte ötször, talán belekóstolunk ebbe a BBC-be is. (Igaz előtte lesz még egy éved Totál Dráma akármije is neki. :) )

AncsaT írta...

Interdi megint nem tud kommentelni, ezért e-mailben küldte:

én megint nem tudok hozzád kommentelni, nem is olyan fontos, de gondoltam, megosztom veled, hogy én mit szoktam azokra a levelekre válaszul küldeni amik arról szólnak, hogy:
egy ABCDQ++-- vércsoportú kislány vérátömlesztésre vár és marsi zuzmóból elő lehetne ezt állítani orosz és izraeli kémműholdak segítségével és angol meg kanadai tudósok szaktudásával, de ez pénzbe kerül és bill gates, a mikroszoft meg lady gaga és a pentagon minden elküldött levélért ad 1 centet, szóval te se legyél már olyan rohadt köcsög, hogy nem segítesz ezen az elesett beteg kislányon, küldd tovább ezt a rohadt levelet

íme:

Sziasztok, Csaba vagyok,

és buntudatom van, mert nem továbbítottam kb.50 milliárdkörlevelet, amit olyan emberek küldtek, akik tényleg elhiszik, hogy ha továbbküldik,akkor egy szerencsétlen dél-amerikai gyermek, akinek melle nott a homlokára, elég pénzt gyujthet a mutétjére, még mielott a szadista, pénzéhes szülei eladnák egy vándorcirkusznak. Te tényleg elhiszed, hogy Bill Gates(vagy bárki) mindenkinek (nekedis)1000 dolcsit fog adni, ha továbbítod a levelét? Hová süllyedhetünk még?Na nézd csak!!! Ha legördítem ezt az oldalt és kívánok egyet, akkor a Playboy összes cicáját megtöcskölhetem tíz évre visszamenoleg!!!Micsoda baromság.Lényegében arról van szó, hogy mindenki bekaphatja a bal Nagylábujjamat, akinek nincsjobb dolga, mint ostoba láncleveleket továbbítani nekem. Lehet, hogy az éjszaka leple alatt eljön értem a gonosz körlevél-manó És álmomban seggbekúr, csak azért, mert félbeszakítottam egy láncot, amelyet Szent Péter kezdett el Krisztus után 5-ben, és ebbe az országba törpenövésu zarándokokkal érkezett a húsvéti körmenettel. Le van szarva. Ha már továbbítasz valamit,legalább küldjél valami minimálisan szórakoztatót!

Az olyan típusú emileket, mint"küldd ezt tovább a 10 legjobb barátodnak, és akkor ez anyomorult, szerencsétlen embercsökevény valahogy majd kap két fillért valami mindenhatólénytol", na ezeket már kb. 900-szor láttam!!!Kurvára nem érdekel. Mutasd meg, hogy intelligens vagy és gondold végig hogy mihez járulsz hozzá ezekkel a levelekkel. Feltehetoleg a saját népszerutlenségedhez. És akkor mit csinálj? Ha olyan levelet kapsz, amely életveszéllyel,vagy szerencsétlenséggel fenyeget most és mindörökké, TÖRÖLD LE! Ha vicces, küldd tovább. Ne bosszantsd föl az embereket azzal, hogy buntudatot ébresztesz bennük valami botswanai leprás iránt, akit 27 éve odakötöztek egy döglött elefánthoz, és PONT az az öt forint fogja megmenteni, amit akkor kaphat meg, ha továbbküldöd ezt a levelet,de azonnal. Most pedig küldd tovább ezt a levelet mindenkinek akit ismersz,különben holnap reggelre fogakat növeszt a nadrágod és szétmarcangolja a nemi szervedet!

Megjegyzés küldése