Oldalak

2010-11-14

CC Blender Sintel

Jó kis cím, aki nincs otthon a témában, az találgathatja egy darabig, hogy mit jelent. A CC az a Creative Commons rövidítése. Ez egy licenc, méghozzá egyfajta szabad licenc, ami átmenetet képez a Copyright (C - minden jog fenntartva) és a Public Domain (PD - közkincs) között: Creative Commons (CC - néhány jog fenntartva) Hogy ennek mi az értelme, mindjárt mondok rá egy példát. Rajzolsz egy jópofa figurát, egy sündisznó apócskát, aki hintaszékben ringatózva, pipájából füstfelhőket ereget, és az unokáinak mesél. Kiteszed a weboldaladra, és aláírod, hogy minden jog fenntartva. Ha alakul egy netes közösség, azokból, akik meséket tesznek közzé a honlapjukon, és szeretnék a sündisznódat logóként használni, ezt nem tehetik meg. Ha viszont azt írod alá, hogy közkincs, lemondtál minden jogról, és nincs akadálya, hogy egy dohánygyár, a pipát cigarettára cserélve, a reklámjaiban használja a figurádat.
Hogy ne kelljen mindenkinek egyedi licenszfeltételeket fogalmazgatni és fordítgatni mindenféle nyelvre, elkészült egy csokor ezekből, melyek abban különböznek, hogy a szerzőt illető jogosultságok közül melyekről mondunk le. Ez annak kapcsán jutott eszembe, hogy elvetődtem a Blender oldalára, egy olyan nyílt forrású program honlapjára, ami alkalmas professzionális számítógépes animációk készítésére. Mint a Shrek vagy az Avatár. Hogy ezt bebizonyítsák a felhasználók, készítettek is ilyen filmeket. Természetesen, nyílt forrással azokat is, azaz nem csak az elkészült film lett szabadon hozzáférhető, hanem a filmben szereplő figurák tervrajzai, a modellek, a források, a zene, stb., amiből az egész film újraalkotható.
Ez a film, a Sintel. Sintel egy lány, aki egy fantasy világban él, és vannak még harcosok, sárkányok is a történetben. Nagyon szépen van megrajzolva az egész, a mozgások, a jelenetek is jól kidolgozottak. A munka nem csak grafikai, de filmes szempontból is igen magas színvonalú, a történet szép, a jelenetek, amelyekben elmesélik az alkotók, jól vannak összeillesztve, a cselekmény lendületesen halad előre, a karakterek jól el vannak találva, a feszülség hullámzása végig fenntartja az érdeklődést, a vég elgondolkodtató. A szerkesztés kicsit balladai, egyes részek homályban maradnak, de ez nem feltétlen negatívum. A nagyjából 12 percbe ennyi fért bele. Ja, és a zene is szuper. Ajánlom mindenkinek. A fenti linken megtaláljátok a letöltési lehetőséget. (felirat itt)


Ez már a harmadik ilyen jellegű alkotás, ami a blenderrel készült, az első az Elephants Dream, (magyar felirat) a második pedig a Big Buck Bunny volt. A "download" menüpontban ezek is letölthetők az oldalukról. Az első kicsit szürrealisztikus, a második pedig tisztára mint egy Pixar kisfilm.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése