Oldalak

2010-10-31

Angyalok testnedvei

A vérfarkasok után most ismételten vámpírokat olvastam. Picikét változott az univerzum, itt egyáltalán nincsenek (legalább is az első kötetben) alakváltók, démonok, bár valami zombiféleségekre történik utalás, csak vámpírok és angyalok. Angyal alatt itt emberfeletti lényt kell érteni, ami semmivel sem veszélytelenebb mint egy vámpír. Sőt. A vámpírok itt egész jól beilleszkedtek. Emberek közt élnek, még házasodnak is velük.
A könyv címe: Angyalvér. A szerzője: Nalini Singh. (Aki kíváncsi, itt a weboldala, és a blogja.) Szóval, a hierarchia: ember - vámpír - angyal - arkangyal. Az embert tudjuk hogy lesz. Illetve vámpírok és emberek is tudnak ember utódot nemzeni. Ebből, fajelméleti ismereteit csillogtatva, megsaccolja a főhősnő, hogy az emberek és a vámpírok egy faj. A vámpírok úgy lesznek, hogy az angyalok megharapják az embereket, és így azok halhatatlanságot nyernek. Amiért cserébe az első 100 évüket az angyal szolgálatában töltik. Ha valaki nem szolgálja le a száz esztendőt, és idő előtt lelép, akkor jön egy vámpírvadász, egy mikrocsippel (?) megbénítja, és visszaviszi az urához. Ja, és a vámpírok meg embereket harapdálnak, a vérükön élnek, de az emberek ettől nem változnak át. Legfeljebb elvéreznek.
Az angyalok úgy lesznek, hogy... ez nagy titok, nem beszélnek róla az angyalok. Az arkangyalok meg úgy lesznek, hogy ha egy angyal kellő adottságokkal jön a világra, és kellő ideig él, és kellő erőre tesz szert, beválasztják a 10 fős arkangyaltestületbe. Mivel a létszám limitált, a pozíciók kihalásos alapon öröklődnek. Egy arkangyal a Föld egy-egy régiójának teljhatalmú ura. Ezekből már sejthető egy jó adag intrika, árulás, szövetségek, kémkedés, stb.
Szóval a vámpírvadászokat angyalok bízzák meg, hogy kutassák fel a szökött vámpírjaikat. A főszereplő, persze egy vámpírvadász csaj, ki más. A stílusa is Jazz Parks, Anita Blake, Cat Crawfield mintájára alakul. A vámpírvadász csajok, makacsok, a halálfélelem hiányzik belőlük, és a kettő összjátékaként életveszélyes helyzetekben idiótán viselkednek. A szerzők meg tépik a hajukat, hogy hogyan tartsák őket életben. Ráadásul a hülye tyúkok folyton belezúgnak valami vérengző fenevadba. A különbség csak annyi, hogy agyaros, szőrös vagy tollas az illető. Zombival azt hiszem még nem kúrt senki sem, de talán már tényleg csak az hiányzik a repertoárból.
Alapvetően van a "Szépség és a szörnyeteg" fajta történet, amikor a lúzer tinilány belezúg egy bestiába, aki rejtélyes módon szintén szerelemre gyullad, és egyik vagy másik vagy mindkettő majdnem meghal, de aztán mégsem, és végül ásó, kapa, nagyharang. A másik típus meg a "Makrancos hölgy" verzió, amikor a 30 körüli cinikus hősnő olyan brutálisan erős és halálos és veszedelmes, hogyha esze is volna, akkor már férfi lenne, és ezért egy ember, értsd gyenge, pasi sem marad meg mellette. Magánéletileg csőd, szakmailag csúcs, de ez nem elégíti ki sem átvitt, sem szó szerinti értelemben. De akkor jön a szörnyeteg, akit meg akar ölni, aki őt talán meg akarja ölni, de előtte még megdugni, ezért ő még jobban meg akarja ölni, aztán rejtélyes módon mégis inkább kefél vele. Ásó, kapa az itt is lóg a fejek felett, de aztán se temetés, se esküvő, marad továbbra is makrancos a csaj, csak időnként, értsd a kefélések idejére, ellágyul. Komolyan, a szörnyeknél betegebbek agyilag a hősnők.
Az ízesítésben van némi eltérés. Elena, az angyali vadász meséjében valamivel kevesebb a testnedv, mint Anitánál, bár a "f*sz" itt is le van írva, de pl. az orális szexre csak célozgatnak. Helyette több a cukorszirup és a nyál. Ez az angyalos dolog mégis jócskán feldobja a sztorit. A sok "karó a szívbe" történet után valami újdonságot hoz a díszletek terén. A dramaturgia, a fordulatok, azok nem okoznak meglepetést, de akkor is új színeket látunk. Szóval, aki unja már az agyarcsattogtatást, annak ajánlani tudom, próbálja ki ugyanazt, szárnysuhogtatással.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

ha vampirok akkor orok kedvenc Anne Rice...
*angelseyes

AncsaT írta...

A.R. klasszikus. Mint a vígjátékok terén Molière. A klasszikusokat tisztelni kell. Csak kellő alázattal szabad hozzájuk nyúlni. Példa rá a múltkori elcseszett színdarab, meg a Jane Austen műből átírt zombis sztori, ami fanyalgásra ad okot, mert, hogy OK, jó kis zombik, de sajnos az eredeti az annyival jobb, hogy úgy éreztem, kár volt a munkáért és a papírért.

Névtelen írta...

A szépség és a szörnyeteg egy alapköve ezeknek a történeteknek.
Vámpírnaplók: tuuuudjuk.
Evernight: Lucas a vadász, Bianca a vámpír.
Twilight: Nem tudom, most hol tartanak...
Buffy the vampire slayer: Angelbe szerelmes, akivel b.ni se lehet egy jót, mert gonosszá változik.
Angel: lásd Buffy.
Mi van még?
Ja, Shiver/Linger/Forever: vérfarkas vs emberlány. Ahha!

Mondjuk ennek most semmi köze az angyalokhoz... De az első és egyetlen vámpírtörténet Anne Rice tollából fakadt.
Tyúk.

AncsaT írta...

Anne Rice óta tényleg nehéz igazán eredetit, kiemelkedőt találni. Igen kevés az újdonság ezen a téren. Már annak is örülhetünk, ha a körítés kicsit változatosabbá teszi őket. Ha a vámpír és a vadász nemét felcserélik, esetleg a vérfarkas mindössze apró kutyává változik, az szinte felvillanyoz. :)

Egyébként ma találkoztam valami ígéretessel. Aki ismeri a "The Walking Dead" c. zombis képregénysorozatot, az örvendezni fog, leadták ma (stílusosan Halloweenkor) az első epizódot a TV sorozatból, ami ez alapján készült.

Névtelen írta...

most jutott eszembe... mostanaban lattam egy egesz jot... igaz konyvben meg nem vetemedtem ra...
legalabbis az alapotlet zsenialis volt... a kivitelezes mar hagyott nemi kivanni valot maga utan... de azert talan konyvben erdemes lehet..
Daybreakers...
*angels

AncsaT írta...

Ez van könyvben is? Én a filmet láttam, és hát eléggé gagyi volt. Az tetszett egyedül, hogy az emberiség vámpírként is folytatta az erőforrások nyakló nélküli kizsákmányolását. :) Dramaturgiailag viszont nagy nulla. A sokadik "deus ex machina" után már csak legyintgettem.

Névtelen írta...

mea kulpa... nem neztem utana... csak film van ahogy elnezem...
igen, sztori lineban kiszamithatoan botranyos... ellenben kivancsi vagyok az oltetet lesz e meg valaki aki felkapja... lett volna meg mit kidolgozni rajta...
mellesleg nekem a kavesbode a kedvencem benne... (es errol finoman Dylan Moran remlik fel... Amerika aki ugy hoditja meg az orszagokat h epit egy starbucksot korejuk...) igaz sokadjara elohozva a filmben kicsit unalmas...

Névtelen írta...

eees megint lehagytam az alairasom...
*angels

AncsaT írta...

Én az élőhalottas dolgokért alapból szoktam rajongani, de ha egy történet több helyütt lóg, következetlenségek vannak benne, érthetetlen fordulatok, azt nehezen bocsájtom meg. A Wikka-makkán írtam egy új zombis sorozatról, abban most nagyon reménykedem, mert láttam tizenpár részt a képregénytől, és a pilot jó volt, meg úgy tűnik, elég hűek a rajzolt verzióhoz. Tán csak nem tudják majd elcseszni.

Megjegyzés küldése