Oldalak

2010-10-26

Boldogok a lelki szegények

Egy időben kifejezetten szegényesnek éreztem a műveltségemet, ezért lapáttal hánytam magamba mindent, amiről úgy gondoltam, valami köze van a kultúrához. Könyveket faltam, filmeket habzsoltam, sőt ami elismerem, tényleg borzasztó, lexikont olvastam. A-tól a Z felé haladva, betűrendben. Lelki szegénységem érzete egyfajta szellemi kapzsisághoz vezetett, mindent "meg akartam szerezni", amit csak lehetett. Később azért már válogattam, de így is elég eklektikus lett a fejem belűről.
Tesóm szerint, ez a kapzsiság nem párosult fösvénységgel, ezért az exhibicionista önkifejezési vágyam, ezért akarok írni, ezért ez a blog is. Amit felhalmoztam, szét is osztanám. De ne álljak meg itt, mert van még tovább is. Erről azt gondoltam, hogy úgy érti, bőven van még mit begyűjtenem, illetve rendet kéne raknom abban a nagy rumliban, ahogy összekeverednek bennem a dolgok. De a múltkor azt hiszem, rájöttem, mire is gondolt.
Arról beszélgettünk, hogy Fecó még mindig mennyire rá van kattanva az egyiptomi dolgokra, a múmiákra, piramisokra. Tökre vágja az ősi istenek nevét, hogy melyiknek milyen feje van, meg mi tartozott a hatáskörébe. A sakál fejű Anubisz a holtak birodalmát irányítja, a sólyomfejű Ré napisten, a teremtett világ ura, stb. Tesóm "üzente" Fecónak, hogy gondoljon arra is, esetleg ezek az istenek nem csak képzeletbeli figurák, hanem valaha volt, jelentős történelmi személyek lehettek, akik legendák szereplőivé váltak, majd az idő múlásával a vallás és az aktuálpolitika tovább torzította alakjukat. És feltehetőleg nem hordták a nyakukon mindenféle egzotikus állatnak a fejét, sőt még ilyen álarcot sem viseltek.
Innentől ez engem is kezdett egyre jobban érdekelni.Azt mondta tesóm, gondoljak bele, ha a politika mai szereplőit akarnám nagyon kontrasztosan megjeleníteni, milyen tulajdonságát emelném ki egyes politikusoknak. Mondtam, hogy Orbán jellemzően rohamoz, nekitámad mindennek, ami feltűnik a látóterében. Gyurcsány meg ravasz volt nagyon, de végül pórul járt. Azt mondta remek, és most próbáljam meg valamilyen állattal jellemezni ezeket a tulajdonságokat. Kezdett leesni a dolog.
Mondom Gyurcsány egyértelműen ravaszdi róka, Orbán meg mondjuk orrszarvú, bár az a vastag bőréről is híres, szóval akkor inkább legyen az indulatos vadkan. Innen már egyértelmű volt, ha emberi tulajdonságokkal rendelkező személyeket akarok ábrázolni, akkor metaforikus módon, a tulajdonsággal jellemzett állattal személyesítem meg. De mivel azt is jelezni akarom, hogy ez végsősoron egy ember, nem az állatot rajzolom le helyette, hanem az embert, csak az állat fejével. Mivelhogy az állattal társított tulajdonság határozza meg a gondolkodását, a jellemét.
Tehát az egyiptomiak nem hitték, hogy az isteneik ilyen furcsa alakban mászkáltak a világban, hanem csak képszerűen gondolkodtak. A falfestményeik csupán költői hasonlatok. És ezt félreértelmezni olyan, mintha azt mondanám, Juhász Gyula babonás hitvilága szerint, az égbolton egy hatalmas pók lakik, és az este tulajdonképpen nem más, mint, hogy ez a pók hálójával fokozatosan beszövi az eget, és így elhalványítja a Nap fényét.
Józan ésszel végiggondolva, tényleg. Akik képesek voltak a nagy piramisokat felépíteni, (ami akkora meló, hogy mai nap nem találnánk rá építési vállalkozót, aki utófinanszírozás mellett bele merne vágni,) fejlett csillagászati, földrajzi és matematikai ismereteik voltak, évezredeken át fennmaradt a birodalmuk, közigazgatás, számvitel, magas szintű mezőgazdaság, kultúra, művészetek, tehát az őrült, önpusztító technológiánk kivételével semmiben nem voltak elmaradva tőlünk, szóval, miből gondoljuk, hogy primitív módon gondolkodtak? Hogy állatfejű embereknek látszó istenekben hittek.
Most ismét szegénynek érzem magam. Mikor lesznek nekem ilyen meglátásaim? Mert tesóm ezt sehol nem olvasta, teljesen magától találta ki. Még csak nem is érdekli különösebben Egyiptom. Egyszerűen ránéz valamire, és azt mondja, hogy az hülyeség, mert nem is úgy van, hanem megmondja, hogy hogyan. Én is akarok egy ilyen agyat magamnak!

4 megjegyzés:

Szabi írta...

Van egy olyan magyarázat is, hogy ezek a lények különböző természeti erők szimbólumai. Tény, hogy nem voltak hülyék. De nem voltak hülyék, a görögök, a mezopotámiaiak stb sem. Csak a történelem könyvek szeretik a mai embert akkora csúcsnak beállítani - sokszor ez csak úgy lehetséges, ha az őseinket kisebbítjük :S

AncsaT írta...

Csak röhögök, hogy a propaganda szerint milyen király életszínvonalunk van, meg micsoda óriási haladás van az egészségügyben.

Olvasgatni kell könyveket a világháborúk előtti időkről, meg régi filmeket nézni, és kiderül, hogy egy közalkalmazott, egy tisztviselő, egy hivatalnok, egy tanár, stb. a fizetéséből micsoda háztartást tudott vinni. A felesége nem dolgozott, a gyerekeit iskoláztatta, és munkát adott egy házvezetőnőnek, és egy szobalánynak.

Évszázadokkal ezelőtt is éltek emberek 80-100 évet, és talán az átlagos életkor az nőtt valamit, de meg kell nézni az életminőséget is. Régen nem volt divat, hogy az öregek úgy élnek évtizedeket, hogy szinte ki sem mozdulnak a szobából, vagy, hogy éveket vegetálnak a kórházi ágyban. Ez csak a dokiknak meg a gyógyszergyáraknak jó.

factsoflife írta...

Egyetértek! Pl. ha az ősi kínai orvoslást nézzük, az emberi szem vizsgálatával állapítottak meg súlyos betegségeket. Ma a fejlett orvostudomány ott tart, hogy ha teszem azt levert vagy, rosszkedvű, akkor szedjél dilibogyókat és minden jó lesz. Ja és a doki komplett idiótának tart az első perctől fogva...Hát igen sajnos ma már minden haszonelvű, a lényeg háttérbe szorul, vagy teljesen elfeledett.:(

AncsaT írta...

Úgy fogalmaznék, hogy az egészségügy az egy ipar, és a lényeg számukra nem az, hogy meggyógyulj, hanem, hogy minél nagyobb hasznot generálj. Ha ezt tartom szem előtt, kiderül, az egészségügy nem hogy nem gyengélkedik, hanem kifejezetten remekül működik.

Megjegyzés küldése