Oldalak

2015-10-25

Kettős látás, kettős beszéd



Imádom a rádiót, időnként zseniális dolgokat hallok. Bekapcsolom a híreket, és figyelem, hogy miket nyilatkozik az emberiség krémje, a politikai vezető, államfő, pártvezér, az államigazgatásban felelős pozíciót betöltő személy. Persze nem teljesen tisztességes őket cikizni, mert a mezei honpolgár is beszélhet hülyeséget, csak az ritkábban jelenik meg a médiában. Bár talán a mezei honpolgárnak pont ezért könnyebb ezt megbocsájtani. Hogy a billentyűzetért nyúltam, annak a rádióban pár napja hallott mondatnak köszönhető, hogy az EU-s külső határt megvédenie nem csak szabad, de egyenesen kötelező feladata is Magyarországnak, viszont a kerítés építése az elfogadhatatlan. Pont. Még csak egy elvetélt ötletet sem hallunk, hogy akkor mégis hogyan? Az nem a bírálók dolga, ők csak bírálnak, a megoldás nem az ő felelősségük. Senkinek sincs rá javaslata, hogy hogyan másképp kéne védeni a határt, de ne kerítéssel. (Most zajlik egy EU-s csúcs, kíváncsi vagyok, mivel fognak előjönni.)
És természetesen Európa jövőjét egyedül a magyar kerítés veszélyezteti. Az Afrikában lévő spanyol enklávék körül lévő kerítéssel nincs baj. (10 évvel ezelőtt ott nem csak könnygázt fújtak a határon erőszakkal áttörni szándékozókra, sőt nem csak gumilövedékkel lőttek rájuk, halottak is voltak.) A görög-török határon kerítés áll. Ahogy a bolgár-török határon is, amit épp most hosszabbítanak meg. A Csalagút elé is kerítést húzhattak az angolok. Csak hogy értsük, Anglia (nem schengeni állam) egy másik országban, francia területen (schengenen belül) építtetett kerítést! De kerítést épített az USA is a mexikói határra. Izrael a határain nem csak kerítéseket, hanem falakat is épít, és Törökország is kerítést tett a Szíriával közös határára. Ciprus görög- és törökbarát felét 180 km hosszúságban beton és szögesdrót kerítés vágja ketté. Lettország is kerítést épít. Látható, a magyar kerítés mennyire példátlan.
És micsoda hallatlan atrocitás, hogy Röszkén könnygázt fújtak a határzáron áttörni akaró, és a rendőröket kővel dobáló migránsokra, sőt vízágyúval locsolták őket. (A vízágyú az szerintem olyan, ha valakit eltalál a vízsugár, azt leveri a lábáról, szóval én inkább kerti locsolónak néztem, ami ott volt.) Ugye ezzel voltak tele a külföldi lapok, a címoldalon hozva a botrányos esetet, hogy Magyarország sárba tiporja a jogokat, és milyen embertelenül bánik a "menekültekkel". Pár nap múlva a bolgárok a török határon lelőttek egy afgán migránst. Aztán a horvátok vonattal 1800 migránst szállítottak a szlovén határra. Ahol az érkezőket kerítés várta. A kerítés mentén a határátkelőhöz terelték őket, ahol nem mehettek tovább (meg kellett várni a buszok érkezését). De a határátkelő horvát részén a rendőrök mobil kerítéssel elzárták a visszautat is, így a migránsok a két határ közt a senki földjén rekedtek. Kisgyerekes családok a szakadó esőben. A buszok csak lassan érkeztek, és amikor az elégedetlenkedők megpróbáltak áttörni, a szlovének könnygázt vetettek be.
Ezek egyike sem keltett akkora felháborodást és médiavisszhangot, mint a röszkei eset. Egyik sem került címlapra. Izraelben a kerítésnél nem vízágyúval, hanem éles lőszerrel lőnek a kővel dobáló palesztinokra. Egy híradó felvételben piros pólós német biztonságiakat láttam, akik berohantak a kordonon belülre, és rátámadtak a migránsokra. De Németországban nem csak rendőrök és biztonsági emberek, hanem a polgárok is jeleskednek a brutalitásban. Több mint 500 alkalommal rongáltak meg (gyújtottak fel) menekültszállásnak kijelölt épületeket. Néhányszor úgy, hogy már bent laktak a migránsok. És egy 50-60 fős botokkal felfegyverzett tömeg megrohant egy sátortábort is, ahol összeverték és kirabolták az oda elszállásoltakat. De ezért nem zúdul média-össztűz a németekre. Vajon miért? Mi lehet ennek az oka?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése