Oldalak

2017-11-11

Az óriási póniló

Ha híreket kerestem, gyakran mentem az indexponthu-ra, főként azért, mert könnyű volt megjegyeznem az URL-t. De az utóbbi időben egyre jobban zavar, hogy nagyon elbulvárosodtak a cikkek címei. "Hatalmas változások jönnek a bolti fizetéseknél." Azért mert már mobillal is lehet fizetni? Biztos lesz változás az arányokban, hosszabb távon át is rendeződhetnek a vásárlói szokások, de nem valószínű, hogy a következő pár hónapban fenekestől felfordulna minden. Márpedig a cím ezt sejteti. Miért kell mindennek hatalmasnak, óriásinak, gigantikusnak meg elképesztőnek lennie? Ez engem irritál.
Fura módon az utolsó csepp a pohárban nem valami politikai vagy gazdasági hír túlzó tálalása lett, hanem a nem túl izgalmas nevű OGLE-2016-BLG-1190Lb exobolygóról szóló tudósítás: Valami óriási dolog rejtőzik a Tejút központjában. Amivel csupán annyi a gond, hogy nem óriási, nem rejtőzik, és nem a Tejútrendszer központjában van. Az Index belinkelte a Newsweek cikkét, valószínűleg innen szedték az egészet, de idézni is pontatlanul idéznek. A Newsweek azt írja, hogy a bolygó központi csillaga kicsit kisebb mint a mi Napunk, az indexen pedig tizedakkorának írják. Az exoplanet katalógus szerint 0,88 naptömeg a becsült adat, ami inkább azt jelenti, hogy kb. tizedével kisebb a Napnál, ami messze nem mindegy.
De az írás címében nem a csillag, hanem a bolygója szerepel, ami kb. 13 Jupiter tömegének felel meg. Aminél a mi nem túl nagy Napunk 78-szor nehezebb. Tehát csillagászati léptékben ez a bolygó is egészen parányinak mondható. Rejtőzni egyáltalán nem rejtőzik, csupán nagyon messze van, nagyon kicsi és nagyon halvány, ezért távcsővel nem is lehet látni. És nem a Tejútrendszer központjában van. A távolsága kb. 22.000 fényév, a Tejútrendszer középpontja meg kb. 27.000 fényévnyire van. Ez utóbbi adat azért kb. mert abban az irányban annyira sűrű gáz- és porfelhő van, hogy 10.000 fényévnél messzebbre nem lehet ellátni. Ezért még az is tuti biztos, hogy az említett exobolygó irányát tekintve is másfelé helyezkedik el.
És most jöjjön, ami igaz. A 13 jupiternyi tömeg azért érdekes, mert ezen a környéken van az a határ, amikor egy objektum mérete akkora, hogy a gravitáció összehúzó ereje miatt képes úgy felhevülni, hogy beinduljon benne a nukleáris fúzió (mint a hidrogénbombában). Ez azért érdekes, mert ezen múlik, hogy bolygó vagy csillag. Ha nem zajlik benne magfúzió, akkor ez egy nagyon nagy gázbolygó, ha meg igen, akkor egy nagyon kicsi csillag, egy alig pislákoló barna törpe. De nem is ez a legérdekesebb, hanem az, hogy a létezését közvetett úton fedezték fel, a csillag és a körülötte keringő bolygó gravitációs hatása által, ami módosította egy látszólag mellette, de valójában mögötte, távolabb lévő csillag képét.
Idegesítő a pontatlanság is az írásban, de a bombasztikus címadás tette be a kaput. Mintha soha nem látott, gigantikus méretű lóról szóló cím alatt azt találnám, hogy egy minden eddiginél nagyobb pónilovat találtak, mert 148 cm-ig tartják póninak a pónit, de az is jellemző, hogy a testhosszuk nagyobb, mint a marmagasságuk, és most találtak egy ilyen testarányú, de 149 cm magas lovat. Kb. ennyire izgalmas ez a csillagászati cikk. Én meg jól berágtam rajta, szerintem egy ideig hanyagolom az indexet. Gondoltam, megyek majd az Origóra, de ott sem jobb a helyzet, ezeket a címeket most gyűjtöttem a főoldalról:
Pornó hangjai szűrődtek be az élő adásba a BBC-n; Meztelenre vetkőzött a bébiszitternek egy részeg pár; Diákjaival szexelt a tanárnő; Az HBO kirúgta a kényszeresen maszturbáló humoristát; Saját farkaddal játsszál!; pucér szeméremdomb és dús keblek; Találd meg bombabiztosan a csajod G-pontját!; Bevallotta: tényleg maszturbált áldozatai előtt a magyar származású komikus; Nem bírta elviselni nemi szervét a 23 éves nő: plasztikáztatta; Nyögdécsel és hatalmas melleit izgatja Kelemen Anna; amputálták egy férfi péniszét; Íme, az orgazmus 4 fázisa arcokon
Egyelőre még nem tudom, mi lesz, az Alfahír, a 444, 888 nagyon nem jön be, de talán a hirek.hu és a 24.hu nem olyan borzalmas.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hvg.hu? (Papíron jobb, de online is megbízható.)

Viktória

AncsaT írta...

Egy időben nézegettem, aztán a napilapok oldalaival (MNO, NSZO, NOL stb.) együtt leszoktam róla. Pedig nem egészen ugyanaz az a kategória. Valamiért most nem jutott eszembe, de köszönöm az ajánlást, teszek vele egy próbát.

Megjegyzés küldése