Oldalak

2014-09-23

Ebola

Volt itt Szegeden egy kis hisztéria az ebolával fertőzött területekről származó orvostanhallgatók miatt. Persze, a helyzet messze nem volt olyan durva, mint ahogy azzal riogattak. A hallgatók jó része a nyári szünidőben nem hazament a járvány sújtotta területekre, hanem inkább Európában utazgatott. (Nem meglepő, ha egy afrikai diák nálunk tanul egyetemen, akkor valószínűleg van ennyi esze és pénze is.) Aki ebolával fertőzött területről érkezik, az a kialakított eljárásrend szerint kitölt egy kérdőívet, és ha felmerül a lehetősége a fertőződésnek, 21 napra karanténba kerül. De erre még nem volt példa. Akik pedig orvoshoz fordult valamilyen problémával, arról is kiderült, hogy egész másfélék a tüneteik, biztosan nem az ebolától vannak. Ez egész felhajtásnak annyi értelme volt, hogy Fecó kíváncsi lett, és kérdezgetett erről a járványról, és úgy általában a vírusokról.
Az Ebola-vírus a nevét az Afrikában, az egyenlítőnél fekvő Kongói Demokratikus Köztársaság (nekem még Zaire) hatalmas folyója, a Kongó egyik mellékfolyójának a mellékfolyója után kapta. Itt, ennél a folyónál észleltek első alkalommal a vírus által okozott járványt, 1976-ban. Maga a betegség, az ebola (vérzéses) láz sokban hasonlít a Marburg-vírus által okozott vérzéses lázhoz, ami nem véletlen, a két kórokozó egymásnak közeli rokona, ugyanabba a Filovírus családba tartoznak. Az ebolának jelenleg öt faja ismert, ezek közül az egyik ugyan átterjed az emberre is, de tüneteket nem okoz. A mostani járványt a legveszélyesebb, zairei fajta okozza, aminél akár 90% is lehet a halálos kimenetel aránya.
Elsősorban ennek a magas halálozási arányszámnak köszönhető a média érdeklődése. Aki megkapja a fertőzést, valószínűbb, hogy meghal, mint hogy meggyógyulna, és ez nem csak az elmaradott Afrikában lehet így, mivel jelenleg nincs bejegyzett, hatásos ellenszer a betegségre. Egyébként az eltelt fél év alatt kevesebb, mint háromezer halálos áldozatot jegyeztek fel. Egy influenzaszezonban (bár leginkább nem az influenza fertőzésbe, hanem annak a szövődményeibe) ennél többen halnak meg. Csak amíg 100 millió fertőzöttnek egytized ezreléke (10.000) hal meg, az egész másképp hangzik, mintha hatezer fertőzöttnek a fele (3.000) nem éli túl a betegséget.
Ez ebola magas halálozási aránya ellenére, statisztikailag kevésbé veszélyes, mint az influenza. Köszönhetően annak, hogy viszonylag nehezen terjed. A beteg testnedveivel, vérével, nyálával stb. megy át a kórokozó, de pl. cseppfertőzéssel, tüsszentéssel nem fertőz. Az Európában általános higiénés szokások nagyban csökkentik a járvány kialakulásának kockázatát. Afrikában, az elmaradott, törzsi vidékeken az okoz problémát, hogy a kórházakban nem sterilizálják megfelelően az eszközöket, és a helyi szokások szerint a halottakat több napra felravatalozzák, és távolabbról is eljönnek a rokonok, hogy elbúcsúzzanak a halottól, ami azt jelenti, hogy megérintik, megcsókolják.
Fecót még a biológiai és a számítógépes vírusok közti hasonlóság érdekelte nagyon. Erős analógiát érzékelt a terjedés, fertőzés és az okozott problémák kapcsán is. Valóban, van néhány közös pont. A vírusok behatolnak a gazdatest sejtjeibe, és átírják a sejt genetikai kódját a sajátjukkal, hogy újabb vírusok előállítására vegyék rá. A számítógépes vírusok is módosítják a programok kódját, hogy azok a vírus példányait terjesszék. A számítógépes vírusok is mutálódhatnak, változhatnak, és ilyenkor nehezebb őket felismerni és védekezni ellenük. De azért van egy csomó különbség is. A vírusok természetszerűleg, spontán változnak, véletlenszerű módosulás történik a kódjukban, és természetes szelekció zajlik a variánsok között. A számítógépes vírusok tervezetten változtatják a kódjukat, és csak úgy, hogy a funkcionalitásuk (amit csinálnak) ne változzon, így nincs szelekció, a változatok ugyanabban a zárt halmazban maradnak
A számítógépes vírusok részben szándékosan okoznak kárt, úgy vannak megtervezve, hogy pontosan tudják, mit csinálnak. A biológiai vírusok halálos variánsai a kevésbé sikerült, "vesztes" módosulások. A vírus nem ölni akar, hanem szaporodni, terjedni. Ha megöli a gazdatestet, azzal ezt akadályozza. Az Ebola-vírus feltételezett vírusgazdái a denevérek. Az ebola megfertőzi őket, de nem betegednek meg, hanem vígan továbbadják egymásnak a vírust. Ez a sikeres alkalmazkodás példája, az élősködő (a vírus) a gazdatestek nagy populációjában elterjed. Az is lehet, hogy ez bizonyos szempontból még előnyös is a denevéreknek, mert mondjuk az ebola megakadályozza egy másik, betegséget okozó élősködő fertőzését. Ilyenkor szimbiózisról beszélünk.
Amikor az ebola a denevérről átterjed az emberre, akkor az új környezetben megpróbálkozik a régi, bevált dolgokkal, de az nem jön be, az emberek többsége meghal, és a vírus nem tud olyan jól továbbterjedni. Illetve az egyik típusa az ebolának ügyesebb a többinél, nem betegíti meg az embert. Ez a vírus képes lehetne észrevétlenül elterjedni. Tehát nem az az a vírus "ügyes", ami öl, hanem az, ami észrevétlen marad. Persze a terjedés módjában is vannak sikeresebb fajták, melyek cseppfertőzéssel, tüsszentéssel is terjednek. Az igazán nagy problémát azok a vírusok okozzák, melyek a terjedést tekintve profik, de a feltűnés kerülésében nem túl sikeresek.

4 megjegyzés:

zsécé írta...

Imádom ezeket a vírus témákat, szerintem ezek a legkülönlegesebb "élőlények", legalábbis fenn akarnak maradni, az biztos. De most a gyógyszeripar felől nézném ezt a járványt. Úgy néz ki, elérte azt az ingerküszöböt az ebola, hogy elkezdtek vakcina kutatást és kísérleteket végezni. Korábban ez a betegség a nem tehetünk ellene semmit kategóriába tartozott, csak maradjon ott Afrikában, majd lesz valami alapon. Ez a járvány viszont minden eddiginél nagyobb terjedési hajlamot mutat egy virulensebb mutáció miatt, akár az euroatlanti régióba is betörhet (ami nem valószínű) + felkapta a média is a témát. Egyből lett kísérleti oltóanyag. Biztos vakargatják a fejüket pár nagy oltóanyag gyártó igazgatótanácsában, hogyan lesz ebből üzlet, ha "csak" Afrikán belül marad a vész, mert ott a lakosság és az állami ellátórendszer általában nem fizetőképes.

AncsaT írta...

Egy hatásos ebola vakcináért nem csak a fertőzött területeken élők hajlandóak pénzt fizetni, hanem a nyugati kormányok is. Biztonsági okokból. Ugyanis az ebola felhasználható fegyverként is. Mondjuk az öngyilkos palesztin merénylő nem bombát kötöz magára, hanem beoltja magát ebolával, aztán átmegy Gázából Izraelbe dolgozni, egy mozinak a büféjébe, és beleköp egyet minden adag pattogatott kukoricába.

zsécé írta...

Hah, lehet, hogy a beleköpni a levesbe szólás is valami hasonló eredetű? :) Valamilyen betegséget átadni az ellenségnek?

AncsaT írta...

Nem hiszem. :) Aki beleköp valakinek a levesébe, az keresztülhúzza az illető számításait, megakadályozza a tervének a végrehajtásában, szó szerinti jelentésnél abban, hogy megegye a levesét.

Megjegyzés küldése