Oldalak

2012-07-01

Családi téma

Ma már háromszor zuhanyoztam. Négyszer, ha a Mars téri buszmegálló mögötti párakapu is számít. Durván meleg van, hamar feladtam a kerti hintaágyban való ücsörgést is. Kata mint egy arab tevehajcsár, bírja a hőséget. Mint egy tevét, kihajtott engem is piacra, megpakolt, és épp csak a faromra nem csapott, hogy irány haza, aztán ő elment misére, amíg én cipeltem a dinnyét, barackot, paradicsomot, paprikát, tököt, répát, nem is jut eszembe minden. De olyan hangulatban vagyok, hogy kérhetnek bármit. Fecóval SS katonákat irtok a Wolfenstein kastélyban, Katának cipekedek, mosogatok, és nem cikizem se amiatt, hogy egy olyan vallás szertartásaira jár, amely elítéli az együttélésünket, se amiatt, hogy a jegyzeteinek, fénymásolatainak a nagy rendezgetése közben, másfél tonna papír átválogatása után félre is rakott összesen három lapot, hogy az szemét, ki lehet dobni, és majd mennyivel több hely lesz.
Tegnap nagyon be volt zsongva. Nem csak estére, napközben is rajt volt a bogárzás. Amíg Fecó a laptopját bűvölte, kijött hozzám a kertbe, ledobta a bikinijét és a diófa lombjainak és a hintaágy tetejének kettős takarásában szemérmetlen dolgokat műveltünk. Mondta, hogy nem tudja mi van vele, talán a meleg az oka, de nem bír magával. Megnyugtattam, hogy semmi baj, és ha ez az időjárás így hat rá, akkor nem fogom eljárni az esőtáncot, maradhat tőlem a kánikula. Lehülyézett, de azért úgy tűnt, bóknak vette, és jól esett neki. Örülök, hogy értékeli az ilyen apró gesztusokat is, nem csak nercbundával meg aranyékszerekkel tudom kimutatni, hogy fontos nekem. Elég az is, ha mondjuk elviszem egy tanszéki évzáró bulira.
Miután a csoporttársak előtt emlegettem a "gyereket", aztán tisztáztuk, hogy nem anya, hanem csak nagynéni vagyok, gondoltam miért ne, úgyis végeztem már, így Fecóval és Katával hármasban mentünk. A tanárnők hoztak kaját, sütöttek sütit, volt zsíroskenyér, paprika, paradicsom, valami fasírt féleség, a tanárok hozták a piát, házibor, házipálesz, sör, mi diákok vittünk egy kis üdítőt, ami persze nem fogyott el.Tök jő hangulat volt, anekdotáztak a tanárok, kiderült, hogy milyen lazák, sőt trehány disznók voltak. Leginkább azok, akik ma olyan karót nyelt, merev vaskalapoknak tűnnek.
Egyik tanárnő rákérdezett, hogy Fecó az én gyerekem-e, de a csoporttársam belekotyogott, hogy a tesómé. Akinek hallgatólagosan kinevezték Katát. Mármint mi hallgattunk, nem mondtuk, hogy nem így van. Ezért aztán nem is furcsállta senki, hogy egymás poharából iszunk, egymásnak dőlünk, vagy a kedves belebokszol a vállamba, miután a fülébe súgok valamit. A tanárnő elmesélte, hogy ő is egyedül neveli a lányát, és hogy milyen sokat számít, hogy a családtól segítséget kap az ember. Bólogattunk, egyetértettünk nagyon, a gyermektelen csoptársak meg szinte irigykedve hallgattak minket. Az egyik megjegyezte, hogy tulajdonképpen egy pasi az nem is olyan nagy segítség, a nővérének a férje nem foglalkozik a két gyerekkel, és ha máshol lakna, csak a gyerektartást adná haza, nem volna nagy veszteség a hiánya.
Pillanatokon belül egy vita kellős közepében voltunk, hogy kell-e apa a családba. Akinek normális kapcsolata volt az apjával, az természetesen a mellett érvelt, hogy feltétlen szükséges. Aki apa nélkül nőtt fel, volt aki azt mondta, hiányzott neki, jó lett volna, volt aki azt mondta, jobb volt apa nélkül, mint egy diszfunkcionális családban. A végére a tanárnő foglalta össze a lényeget: egy olyan apa, aki funkcionálisan is betölti az apaszerepet, törődik a gyerekkel, a családdal, az semmiképp nem hátrány, de ha valaki csak negatív mintát képes nyújtani, akkor jobb csonka családban. Saját példájáról annyit mondott, hogy a férje ivott és az anyagi csődtől menekült meg, hogy a lakást neki ítélték, és a volt férjétől vonják a gyerektartást. A gyerek nem veszített semmit, mert ha kell, majd ő ordibál vele, csak ezt józanon teszi, nem részegen.

8 megjegyzés:

Tyűk írta...

"Ha kell, majd ő ordibál vele..." :)
Nem is tudom. Biztosan kell, mert kell a férfiminta.
De ha van más férfi, aki betölti ezt a szerepet, és tőle megtudja a gyerek, mi a férfiak dolga-módja, akkor nem hiszem, hogy nagy baj lenne.
Egy lánygyerek körül előbb-utóbb lesznek fiúk, később férfiak bármilyen minőségben, a fiúgyereknek meg vannak haverjai, azoknak apjuk, bátyjuk, neki is van nagyapja.

Nem hinném, hogy irreverzibilis károkat okoz, ha valaki apa nélkül nő fel. Pont az tesz kárt a gyerekben, ha egy használhatatlan apával nő fel, mert az meg minek?

AncsaT írta...

A legjobb egy normális apa. A második legjobb, ha apa helyett egy normális nagyapa, nagybácsi, szomszéd, tanár, edző stb. mutat férfi mintát. Ezután jön az, ha nincs apa, és apai minta. A legrosszabb az, ha egy elmebeteg, brutális apa elmebeteg, brutális mintát mutat.

Persze, van olyan, hogy ideális állapot, de csak azért, hogy legyen apja a gyereknek, egy szemétládával együtt maradni nem érdemes, mert ettől az ideális állapottól az messzebb van, mint ha nincs apa.

Névtelen írta...

Csak KinderWolfot ne öld meg, igaz, ő nem SS, hanem jugend. :-)

Nekem nevelőapám volt, aki semmire nem nevelt, csak egy lakásban lakott velem.
Szerintem is kell apa, hiányát most érzem igazán. Férfiak és gépek közt dolgozom. Amíg a többiek rugalmasan viszonyulnak a gépekhez, én kénytelen vagyok a tanulmányaimra támaszkodni, ami nem volna baj, ha mindig lenne idő gondolkodni. Az apa másik hiánya társalgáskor mutatkozik meg. Ők elfecsegnek egymással a otthoni munkákról, a fűnyírók meghibásodásainak okairól, hegesztésről, gyalulásról, és egyéb férfimunkákról, én csak hallgatok. Igaz, ha irodalmi, vagy történelmi, esetleg más vetélkedő megy a tévében, sokkal több helyes választ tudok, mint ők. Kivéve persze a tömegbutító műsorokkal kapcsolatos kérdések, pl. Hogy hívják Győzike lányát, vagy a Barátok közt mittudoménmicsodáját. De a tudás villogtatása, és társalgási passzivitás, azt a benyomást kelti bennük, hogy nagyképű vagyok, vagyis kirekesztenek, ha tudnak, ami egy munkahelyen inkább hátrány, mint előny. Ráadásul, nőkkel jobban megértem magam, ami irigységet kelt bennük.
Vagyis kell egy jó apa.

Martes

AncsaT írta...

Ha véletlen lelövünk egy civilt, azonnal Game Over. :)

A jó apa az kell, igaz. De a rossz apánál jobb a semmilyen. Polcok felfúrásáról, tiplikről, dübelekről simán eltársalgok, és a facsavart is megkülönböztetem a lemezcsavartól, pedig apa nélkül nőttem fel. :)

Névtelen írta...

Mint ahogy a rossz anyánál is jobb a semilyen. Polcot bárki fel tud fúrni. Mi a különbség a facsavar, és a lemezcsavar között? A facsavar nem megy bele a lemezbe, és az a jó, ha rézből van, mert nem korrodál a fa által beszívott nedvességtől. Vagy van más különbség is? :)Nem csavarokról írtam. :)

Martes

AncsaT írta...

Meglepődnél, hogy hányan nem tudnak polcot felrakni a falra. Különösen úgy, hogy a deszkák vízszintesek legyenek. :)

Névtelen írta...

Te is meglepődnél, ha tudnád, a deszkáknak nem kell mindig vízszintesnek lenniük. :) Csak akkor fontos, ha olyasmit tárolsz a polcon, ami legurulhat, lefolyhat, stb. Szobafestő az eredeti szakmám, és dolgoztam is benne jó pár évet. Egyszer kitapétáztunk egy szobát. Amikor kész lett, jöttek a kollégák, és mindenki azt mondta ferdén raktuk fel. Lelógattunk egy függőónt, és bizonyítottuk, hogy a tapéta függőleges. Mégis ferdének tűnt, mert a mennyezet, és a falak is ferdék voltak. Nem nagyon, csak pár centi, de ahhoz elég, hogy a holker magassága eltérő volt, és a függőleges csíkozású tapéta mintája nem nem passzolt a sarkokban. Tehát a tapétézás szakmailag jó volt, de valóban jó az, ami kontrasztos a helyiséggel? Ha a tapétát olyan ferdén rakjuk fel, mint amilyen a szoba, mindenki hibátlannak látja. :)

Martes

AncsaT írta...

Az egy dolog, ha szándékosan ferde, de van akinél ez a szándéktól teljességgel függetlenül alakul. :)

Megjegyzés küldése