Oldalak

2014-12-31

Koherencia

A koherencia szó eredeti jelentése, összetartozás, összefüggőség. Koherens a lézersugár is, melyben a fénysugarak tökéletesen azonos állapotban vannak, mondhatni "egy hullámhosszon", sőt még a fázisuk is egyforma (mintha kiborítanánk egy kamionnyi labdát, és azok nem csak egyforma sebességgel pattognának, de ugyanolyan magasra is pattannának fel, és egyszerre érintenék a földet, tök azonos ritmusban). És koherens egy szöveg, ha egybefüggő, a részei kapcsolódnak, és együtt kiadnak egy történetet, ami logikus, értelmes. Lehet, hogy ez csak a végére derül ki, mint pl. egy krimiben, de végül a helyére kerül minden mozaikdarab, és képesek vagyunk valamiféle értelmezésére az egésznek. Néha pedig pont a végső értelmezés lehetőségének létezése teremti meg a koherenciát, az egyébként látszólag összefüggéstelen részek közt.
Év vége, számvetések, összefoglalások, listák. Legjobb klipek, a leginkább hiányolt, magyar mozikban nem vetített filmek. A klipek közül egy fogott meg igazán, a Ricsárdgírtől az Éndalom. A szövegben vannak felsorolások melyekben keresgélni kell a koherenciát, amiről asszociáltam egy másik dalra. Pár másik Ricsárdgír dal meghallgatása után még inkább rokonságot éreztem. Aztán találtam egy A. E. Bizottság feldolgozást is tőlük, vagyis nem véletlen az érzés. És az énekesnő nem az együttes tagja, csak vendég a klip erejéig. Pájer Alma, hasonlókép bájos jelenség, mint a Bizottságban vendégéneklő Méhes Marietta.
A moziba nem került filmek közül leszedtem és megnéztem a Rajtaütés 2-t. Tényleg brutálisabb és látványosabb, mint az 1. Viszont nekem egy másik film jutott róla az eszembe. Van egy jelenet, amikor a főhős egy körvonalaival a falra rajzolt emberi alakot püföl, és vérző ökleire egy rongycsík van tekerve. Aztán a visszatérő, jelenetek, mikor a tömött sorokban érkező ellenségen verekedi át magát. És nem csak a főszereplő csinál ilyet, hanem többek közt egy csaj is, akinek a kezében... na vajon mi van? Igen, kalapács. Hát ezekről beugrik az Oldboy. (Aminek persze volt már egy remake-je is, ez a film csak tiszteleg előtte.)
(Közben befigyelt még az Agatha Raisin film is, a könyveket nem olvastam, csak láttam, kíváncsi voltam rájuk, de valahogy nem szántam rá időt, a film meg ugye gyorsabban megvan. Mivel a műfaj krimi, a koherenciával való kapcsolatot nem kell magyarázni, de talán a remake-ség is felmerül bennünk, mert ha krimi és Agatha, akkor az Christie, és igen, Miss Raisin fiatalabb, és nem egy kis faluban élte le az életét, pont ellenkezőleg, és nem is olyan kedves és jólnevelt, viszont határozottan hasonlóképp beleüti mindenbe az orrát, és bár kevésbé éles elmével következtet, és hebehurgyán sorra meggyanúsít mindenkit, a végére csak kideríti, ki volt a gyilkos.)
És végül elérkeztem a mozikból kimaradt másik filmhez, aminek a címe Coherence. Évekig írták, aztán öt nap alatt forgatták le egy házban, mégis ez az év sci-fije, nem a Csillagok közt. Egy ilyen ajánló után, képtelen voltam nem megnézni. És nem is csalódtam. Elképesztő. Félelmetes, izgalmas, elgondolkodtató, csavaros és hihetetlenül mély. Mennyire ismerjük a barátainkat, a párunkat, és főképp, mennyire ismerjük magunkat? Kik vagyunk, milyenek vagyunk, és vajon eleve ilyenek vagyunk, vagy a körülmények, az átélt dolgok tesznek olyanná, amilyenek lettünk? Mire vagyunk képesek? Ártanánk másoknak? Vajon, ha saját magunknak ártunk, az felmenthet-e minket? A cél szentesítheti-e az eszközt?
A lassan induló, fokozatosan kibontakozó történet a végére nagyon felpörög. És folyamatosan figyelni kell, később minden apróságnak jelentősége lehet. Igazából nem világos, miért sorolták be sci-finek, ugyanannyi erővel lehet ez krimi is, vagy még inkább thriller.  Teljesen elvarázsolt, és az egyik kedvenc filmem lesz. Ráébreszti az ember, mennyire fontosak az összefüggések. Viszont apró kis hiányérzetem maradt. Ha az utóbbi napok szinkronicitásai mind ehhez a filmhez kellett elvezessenek, akkor hol van a remake? Annak is kell itt valahol lennie! És tényleg beugrott. Az Időbűnök. (Hogy legyen még némi szinkronicitás, a linken, amit találtam a filmhez, a műfaji besorolás nem sci-fi, hanem thriler, és az ajánlott filmek közt az első a Rajtaütés 1. Én pedig olyan vagyok, mint Miss Marple, akinek mindenről folyton eszébe jut valami emlék.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pihentagyú, aki nagyon sokat képzel magáról, csak gratulálni tudok neki és a sok fölösleges idejéhez is, amit azzal tölt, hogy másokat kritizál.

AncsaT írta...

Hát ööö... valaki alaposan feladta nekem a leckét. Először arra gondoltam, én vagyok a "pihent agyú", de ugye harmadik személyben van, és a felesleges idejében nem zagyvaságokat írogat, hanem másokat kritizál, ami itt nem fordult elő. Aztán arra gondoltam, hogy talán eltévedt a komment, és nem is ehhez a posthoz tartozik. Végül arra jutottam, hogy talán csak én nem értem, és lehet, hogy ez rejtvény. Mert ugye a post címe az, hogy koherencia, és ha látszólag nem ehhez tartozik a komment, akkor talán csak én nem fedezem fel a kapcsolatot, és mégis van összefüggés, csak rá kéne jönnöm. De hiába töröm a fejem, nem megy. Kérek egy kis segítséget. Valami apró infót, amiről rájöhetek a megoldásra.

Megjegyzés küldése