Oldalak

2019-05-15

Csempészek a világűrben

Olvastam egy könyvismertetőt, hogy megjelent a Párhuzamos univerzumok, az Athaneum Kiadó sci-fi vs. tudomány témát boncolgató sorozatának negyedik darabja. (1. A sci-fi politológiája, 2. Fantasztikus világok, 3. Nevelj jedit!) Nem tudom, hogy maradhattak ki ezek a könyvek, de valahogy sikeresen elkerülték a figyelmemet. Most még van pár dolgom, vizsgák (vizsgáztatok meg vizsgázok is, ez utóbbi olyan, mint valami érzékenyítő tréning, hogy megértőbb legyek), hamarosan elkészül egy weblapos munkám, aztán tanfolyamot tartok, és közben rettentően el vagyok maradva a fordítással is, de egyszer majd csak a végére érek a dolgaimnak. Szóval, ha még a nyugdíj előtt egyszer lesz egy kis időm, akkor el szeretném olvasni ezeket a könyveket. Mert mindig is érdekeltek a kitalált világok háttérinformációi, hogy azok mennyire hitelesek, az író milyen alaposan végezte el a házi feladatát.
Például rendszeresen előfordulnak az űrben repkedős scifikben a csempészek. (Hogy ne menjünk messzebb, a híres koréliai csempészt, Han Solót biztos nem kell bemutatni senkinek.) Na, engem mindig is nagyon érdekelt, hogy vajon mit csempésznek ezek a fickók? Mert az a logikus, hogy csakis olyasmit, ami megéri nekik. Jelenleg 1 kg teher feljuttatása az űrbe és visszahozatala a Földre nagyságrendileg kb. annyiba kerül, mint 1 kg arany ára. Ehhez most adjuk még hozzá a csillagközi fuvarozás költségét. Valószínűleg almát, körtét, banánt nem fognak legálisan sem szállítani több fényév távolságból, mert nem éri meg. Persze ez a jelenlegi költségszint, és feltehetjük, hogy egy távoli jövőben (egy kitalált világban pedig még inkább), az energia sokkal olcsóbb lesz. Igen ám, de ha az olcsóbb energiával olcsóbb lesz a szállítás, akkor az olcsóbb energiával helyben is olcsóbb előállítani a terméket. Mert amennyi energia kell 100 láda banán 50 fényévre való elszállításához, annyi energiával a Hoth jégbolygó fagyos poklában is bőven ki lehet fűteni egy trópusi melegházat, ahol beérik a banán.
De tegyük fel, hogy a csempészett árut hiába lehetne helyben olcsóbban előállítani, az valamiért illegális, a hatalom tiltja a forgalmazását. Például ilyen a fegyver, a drog, az ideológia, hogy a leggyakoribb dolgokat emlegessük csak.) De egy olyan fejlett világban, ahol fillérekbe kerül az energia, megoldották a csillagközi utazás problémáját, csak akad megfelelő gyártókapacitás, vagy legrosszabb esetben egy hobbi 3D nyomtató, amivel helyben is elő lehet állítani azt a fegyvert. Mert ha behozni a bolygóra illegális, helyben előállítani illegális, az előbbi drágább és kockázatosabb, az utóbbi olcsóbb, és csak a kész fegyver illegális, maga a technológia, ami másra is alkalmas, nem, szóval akkor miért választanám a csempészetet. Ugyanez igaz a drogra is. Valószínűleg a technológia ott tart, hogy teljesen legális alapanyagokból helyben is elő lehet állítani a kívánt szert. Vagy ha azt nem, akkor egy hasonló hatású másikat. A lényeg, hogy sokkal olcsóbban, mint amennyibe a szállítás kerülne. Az ideológiát meg nem kell szállítani, elég az információt átsugározni, és ha titkolni kéne, akkor is tuti lesz valami feltörhetetlen rejtjelezési módszer, amivel ez megoldható.
Vagyis eljutottunk oda, hogy csakis egyedi, pótolhatatlan, helyettesíthetetlen dolgokat érdemes csempészni. Műkincseket, művészi alkotásokat, régiségeket, relikviákat, amiknek elsősorban eszmei értéke van. Ezekkel kapcsolatban azonban van egy apró probléma. Az ilyen tárgyaknak egy galaktikus léptékű civilizációban meglehetősen korlátozott a piaca. A Bespin bolygó legelső telepesei egyikének öngyújtója vajon milyen eszmei értéket képvisel a Coruscant lakói számára? Azt feltehetően a legjobb áron magán a Bespinen lehet eladni, és valószínűleg eleve ott van, ráadásul, ha nem is ott volna, miért kéne csempészni? Eleve nem is illegális. De tegyük fel, hogy az. Akkor is simán zsebre vágom, és besétálok vele, mert melyik vámos mondja meg ránézésre, hogy ez az az öngyújtó? De tegyük fel, van pár értékes műtárgy, pl. a galaktikus birodalom legelső császárának portréja, amit a világegyetem leghíresebb művésze készített. Ellopták, a tetteseket az összes rendszerben keresik, és a vevő nem helyben van, titokban kell leszállítani, becsempészni a végállomást képviselő bolygóra. Vajon ilyen akcióból évente hány van? Érdemes-e erre illegális üzletet alapítani egy olyan porfészekben, mint mondjuk a Tatuin?
Persze van még egy egyedi, pótolhatatlan, helyettesíthetetlen dolog, amit érdemes lehet csempészni. Az ember. Ha valaki inkognitóban akar közlekedni a bolygók között, akkor azt tényleg csempészni kell. Szóval az embercsempészet az egy lehetséges bűnözési ágazat. De itt megint az kerül elő, hogy random alakokat, illegális bevándorlókat, rabszolgákat stb. nem éri meg fényéveket utaztatni, mert olcsóbb helyben, lombikban kinevelni, klónozni őket, mint máshonnan szállítani. Csak ha olyasvalaki akad, aki ki tudja fizeti az utazási költségét, azt érdemes csempészni. No de akinek ennyi pénze van, miért ne tudná elintézni, hogy törvényes keretek közt is utazhasson? Megint ott vagyunk, hogy ilyen rettentő alacsony kereslet mellett érdemes-e kiépíteni egy törvénytelen üzletet. Esetleg az képzelhető el, hogy kisebb távolságon, rendszeren belül mozognak illegálisan az emberek. Mert mondjuk ezt még meg tudják fizetni. De az meg nem komoly csempészet, csak elbújtatok pár embert a menetrend szerinti teherjáraton.
Szóval ez a csillagközi csempészet dolog rettentően romantikusnak hangzik, de gazdasági szempontból nem igazán tudom elképzelni. Ha van ötletetek, mit lehetne csempész(űr)hajóval csempészni, kommenteljetek!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem két (a gondolatmeneted szerint valószínűleg nem működő ötlet, de igazán nincs erőm önmagam cáfolni) verzióm van sci-fiből lopva: a Firefly-on a csajt menekítették és a bátyja "dolgozta le" a viteldíjat, és az Alienben az emberekben a fegyvert, a lényt.Mariann

AncsaT írta...

De, de, ezek jó példák. A Firefly esetében embert csempésznek, ami működőképes, ha az illető meg tudja fizetni a költségeket. Ez a "ledolgozom" módszer jó lehet, ha pl. a csillagközi szállításnál magas az élőmunka költséghányada.
Az Alien esete megint jó, mert a xenomorf (idegen lény) egyedi dolog, nincs hozzá helyettesítő termék, amivel ki lehetne váltani a keresletét, plusz erőteljesen illegális is, egész biztosan nem lehet átvinni a vámvizsgálaton.
Gondot itt is az jelenthet, hogy vajon milyen gyakori rakomány a gyilkos xenomorf, hány csempészt képes eltartani ez az "ágazat". :) Úgy általában kérdés, hogy a történetekben az a sok ember mi a fenét keres az űrben, mit tudnak ott csinálni, amiből meg lehet élni.

Megjegyzés küldése