Oldalak

2015-06-24

Gucci

A Fészbukon többen is megosztották a Velvet cikkét a milánói férvidivathéten bemutatott Gucci ruhákról. A kommenteket olvasgatva elsöprő többségben voltak azok a vélemények, hogy ez rettenetes, borzalmas, monnyonle, és hogy ez mennyire nem férfias, és nevetséges, és miért kell nőnek öltöztetni a férfiakat, fujj, undi, nemteccika, nemteccika rencer, inkább főbe lőném magam, minthogy így menjek az utcára stb. Néhány bátortalan megjegyzést láttam csak, hogy ez divatbemutató, nem ezzel lesznek tömve a boltok polcai, az ilyen eseményekről egy-egy stíluselem, divatszín, szövetfajta vagy szabásvonal szokott csak átszivárogni a konfekcióiparba, ez nem gyerekruha, a felnőttek maguk döntik el, hogy mit vesznek fel, és ha egy férfi rózsás csipkefelsőbe akar öltözni és óriási masnit akar hordani a nyakában, akkor ez neki szíve joga.
Ami furcsa, hogy nem csak a macsó álcájuk alatt az identitásukban elbizonytalanodott pasik nyafogtak, hogy ez milyen buzis, hanem nők is leszólták a ruhákat. Főként azzal, hogy "ez nem férfias". Olyan nők, akik simán nadrágot húznak, bakanccsal, zakóval, esetleg még egy kalapot is a fejükbe nyomnak. És ha valaki el merné húzni a száját, hogy így egyáltalán nem nőiesek, és o tempora, o mores, miért nem járnak inkább szoknyában, főkötőben, mert ez a női nem megcsúfolása... Nos akkor nagyon fel lennének háborodva, mert hogy merészeli bárki megmondani nekik, hogyan fejezzék ki a saját nőiségüket. Pedig volt idő, amikor ez volt az elterjedt vélekedés, és akkoriban az volt merész húzás a divattervezőktől, hogy nőket bújtattak férfias ruhákba.
Alig néhány napja osztották a fészen a 70-es évek férfidivatjából válogató cikket, ami nem kevésbé hat furán, sőt egyes elemek mintha innen köszönnének vissza a 2015-ös kollekcióban. Elárulom, hogy ami most "normálisnak" tűnik, azon 40 év múlva nagyon fogunk röhögni, és pironkodva mondjuk majd, hogy bakker, nekem is volt ilyenem. A divatbemutatók próbálják kitapogatni (és befolyásolni) a trendeket, a soron következő divatot, amihez időnként visszanyúlnak néhány évtizedre a múltba. Nincs ebben semmi meglepő, így volt ez régen is, és így lesz ezután is. De (szerencsére) nem mindet ötlet terjed el, van ami csak a kifutóra esetleg a színpadra kerül ki. A Madonna csöcsein 1990-ben díszlő ikonikus kúpokból sem lett tömegtermék.
Valamikor nem volt elfogadott, hogy egy nő férfiruhát hordjon. Ha mégis megtette, durva beszólásoknak, bántalmazásnak tette ki magát, mert úgymond, ha nem öltözködik nőhöz méltóan, akkor elveszti a jogát arra, hogy nőként bánjanak vele. Ezen a nyugati, zsidó-keresztény civilizációban talán túlléptünk már (a keleti, muzulmán világban még nem), de ugyanez ma is megeshet egy férfival, ha nőnek öltözik. Sértegetik, inzultálják, leköpik, megverik, akár meg is ölhetik. Még olyanok is képesek negatív dolgokat kommentelni egy női(es) ruhát viselő férfi fotója láttán, akik akik egyébként rettentően felháborodnának, ha valakit a vallása vagy a bőre színe miatt bántanának, esetleg a punk vagy tarkára festett frizurája miatt, vagy azért mert krómozott szegecsekkel kivert fekete bőrruhába öltözik.
Tehát az extrém divat bizonyos fajtája elfogadható, de ha az átlépi a nemi konvenciókat, akkor felháborító? Van egy nagyon rossz hírem! Ez  jövő trendje. Ha a nők társadalmi megbecsülése alacsonyabb, nehezebben érvényesülnek, mint a férfiak, akkor a nők igyekeznek férfias külsőt ölteni. A vezető pozícióban lévő nők blézerében megjelenik a válltömés, a kosztüm szoknyáját nadrágra cserélik, hogy könnyebben elfogadtassák magukat a férfiakkal teli hierarchikus rendszerben. Olyan közegben, ahol a nők vannak többségben/előnyben, a férfiaknak kell feminin vonásokat ölteni, ha érvényesülni akarnak. És ez lesz a jövő trendje. Nem holnaptól, de hamarosan.
És végezetül, meglehetősen éretlennek tűnik, ahogy egyesek a divat kapcsán megnyilvánulnak. Egyrészt a divat erősen az ízlés területe, ha nekem (és még másik néhány milliárdnak) nem is tetszik, akadhat olyan, akinek pont ez jön be. Talán a Gulliver utazásaiban volt az a jelenet, amikor a hallgatóságból valaki felnevetett, hogy nahát micsoda ostoba népek, milyen idióta divatjuk van, nevetséges és egyáltalán nem praktikus, kényelmetlen szalagot hordanak a térdükre kötve, mondta, és megigazgatta a túl szoros nyakkendőjét. Vagy ott van a skótok nemzeti viselete, a kilt. Miniszoknyás férfiak? Ez komoly? Az, és hagyományosan nem vesznek alá alsógatyát sem. (Aki vizuális típus, inkább ne próbálja meg elképzelni.)
A divat arra való, hogy kifejezzük vele, tartozunk valahová, olyanok vagyunk mint a többiek, ugyanakkor arra is használjuk, hogy kiemelkedünk a tömegből, egyediek legyünk, mások mint a többiek. Mindkét célt szolgálhatja valami extrém dolog. De hogy mi számít extrémnek, arra nincs egyetemes törvény, kultúránként és koronként nagyon eltérő lehet. Viszont kinevetni valakit azért, mert más a kultúrája, az ízlése, nos az meglehetősen gyerekes dolog.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése