Oldalak

2015-06-19

Körítés

A probléma világos, a felmerült megoldási terv egyszerű. A körítés bonyolítja csak az egészet, amivel egyesek tálalják. Az Európai Unió területére egyre több menekült jön. A nemzetközi média azzal van tele, mennyien érkeznek Olaszország területére. Magyarországra nagyjából ugyanennyien érkeznek, ha nem is ugyanolyan látványos módon, életveszélyes, ócska hajók rakterében, fedélzetén hánykolódva. Az Unió keresgéli a megoldást, de az a szokásos módon, nagyon lassan halad, és nem is biztos, hogy hatásos lesz. A célországok, az osztrákok, németek, franciák nem óhajtják kivárni a folyamat végét, szigorítani akarják a határellenőrzést, és visszatoloncolni a menekülteket oda, ahol beengedték őket a schengen-i határövezetbe. Több százezer menekültről van szó.
Olyan emberekről, akik többségükben Afrikából, a Közel-Keletről érkeznek, nem beszélnek magyarul, nincsenek iskoláik, nincs itt hasznosítható szakmájuk, nincs vagyonuk. A megélhetésüket nem tudják miből fedezni, nem tudnak munkát sem vállalni. Sok közöttük a muszlim, és nem mindegyikőjükre jellemző a vallási türelem. Valószínűsíthető, hogy rengeteg adóforintba kerül az ellátásuk, és nagyon sok problémát hozhatnak magukkal, úgymint bűnözés, egzotikus betegségek, stb. Nem véletlen, hogy a többi ország nem kér belőlük.
Hivatalosan, EU-s fórumokon az hangzik el, hogy tenni kéne "valamit", hogy ne jöjjenek a menekültek Európába, akik meg mégis jönnek, azokat szét kéne osztani az egyes országok közt. A gyakorlatban meg a belső államok vissza akarják toloncolni őket a határszéli országokba, ahol bejöttek. Bajlódjon velük az, aki beengedte őket, oldja meg a problémát, ahogy akarja/tudja. Illetve ne is úgy, ahogy akarja és esetleg ahogy megoldható, hanem úgy, hogy a magasztos európai, humánus és akármilyen elveink ne sérüljenek. Az nem felháborító, hogy kitoloncoljuk őket, mert erre van irányelv, hogy vissza lehet passzolni őket oda, ahol menedékkérelmet adtak be, de hogy valaki kerítést akar építeni, az skandalum.
A bolgárok a török határon kerítést építettek, és azzal a fallal senkinek nincs baja, pedig szintén EU-s országról van szó. Az USA és Mexikó határán lévő fal sem zavar senkit, attól még köthetünk szabadkereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal. Magyarország oldja meg másként. Nem tudjuk hogyan, de ne így. Mert ez mát tiszta Auschwitz, drótkerítés, határlezárás, ó borzalom. Mondja az ellenzék és a szerb külügyminiszter is. Mintha elfeledkeztek volna róla, hogy Auschwitzban nem csak a kerítéseken nem lehetett átmászni, de a kapukon se engedtek át senkit, és lőttek is. A határon jelenleg is csak a határállomásokon szabad átkelni, oda akarnak kerítést építeni, ahol most is tilos átlépni a határt. A "lehet de nem szabad" állapotból kerülünk át a "nem szabad és nem is lehet olyan könnyen" állapotba. A határállomásokon ezután is bárki jelentkezhet, és menedékjogot kérhet.
Egyébként a kerítés nagy nyertesei a háborgó szerbek lesznek, mert ahogy elterjed a kerítés tervének a híre, már kevesebb menekült érkezik Szerbiába. Persze, majd jönnek Románián át. Valószínűleg oda is kerítés kell majd. Amiből még nagyobb háborgás lesz, mert a szerbekkel ellentétben Románia Uniós tagállam, ha nem is teljes jogú tagja a schengeni egyezménynek. Persze az se sokat jelent. A görögök teljes jogú tagok. De a pénzügyi válság ügyében durván alkudoznak. Ha hagyják őket csődbe menni, akkor schengen ide vagy oda, átengedik a területükön a menekülteket, akik elárasztják majd az EU-t, és ez akár többe is kerülhet, mint az adósságaik elengedése. Macedónia (nem EU tag) már lépett, törvényt módosított, hogy a menekülteket minél gyorsabban átpasszolhassa, azok ezentúl használhatják a tömegközlekedést, és három napot kapnak rá, hogy távozzanak az országból, mielőtt letartóztatnák és kitoloncolnák őket. Talán még pénzt is kapnak vonatjegyre.
Egyelőre még csak háború elől (Szíria, Irak) és a nyomorból (Koszovó, Pakisztán) jönnek. De a klímaváltozás miatt egyes övezetekben komoly hiány támadhat ivóvízből, élelemből, és akkor igazán nagy hullám fog megindulni, ami végképp kezelhetetlen lesz. Egy nem is olyan elképzelhetetlen apokaliptikus (közel)jövőben sok millió éhező-szomjazó "zombi" áraszthatja el Európát. Jönnek majd gyalog és biciklivel, és nem nyújtanak be menedékkérelmet, hanem elveszik, amire szükségük lesz, lopnak, rabolnak, akár ölnek is egy falat kenyérért. Nem azért mert gonosz terroristák, hanem mert az életük múlik rajta.
Igen, egyértelmű, hogy az ilyen mértékű menekültproblémát helyben lehet csak kezelni, ott, ahonnan a menekültek jönnek. Az is világos, hogy erre Magyarország egyedül képtelen. Ha nincs nemzetközi összefogás, ha a többi ország csak a saját érdekét nézi, akkor kénytelenek vagyunk mi is ezt tenni. Ha az EU nem lép, akkor kell ez a kerítés. Aki most kirekesztést, idegengyűlöletet, vasfüggönyt emleget, két hónap múlva azért szidná a kormányt, hogy miért nem tesz valamit a menekülthullám megállítására. Persze mindegy milyen súlyos helyzet van, a politikai pártok egyetlen dolgot akarnak csak, hatalomra kerülni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése