Oldalak

2013-08-03

Oblivion

Magyarul: Feledés. Nomen est omen, maga film is feledhető. Még 110 perc van hátra belőle, amikor rájövök, hogy mi lesz benne a nagy csavar. Pedig direkt nem olvastam el előre egyetlen kritikát se, hogy ne befolyásoljon, ne spoilerezzék el előlem az izgalmat. Az egész olyan volt, mintha valamelyik nagy hollywoodi névnek a tehetségtelen gyermeke szülinapra kapott volna egy jókora költségvetést, hogy kreatívkodjon kedvére. A történetben orbitális nagy fekete lyukak tátonganak, a felépítése pedig nagyon amatőr. Pontosabban egy lelkes amatőr sejlik fel az egész mögött. Aki a közismert nagy kasszasikerekből ismerős kliséket mind összeszedte, hogy majd attól jó lesz ez a film. De nem jött be neki. A égeredmény gagyi. Az IMDB 7,1 pontja nevetséges túlzás. Én olyan 5 pontot adnék neki. Mert sör mellett, egyszer megnézhető.
Ugyanis vannak jó dolgok is a filmben. Pl. Morgan Freeman. Már a Miss Daisy sofőrje és A remény rabjai óta bírom, és a Szerepszemle c. filmje után szinte bármit hajlandó vagyok megnézni, ha ő feltűnik benne. Aztán a látvány. A kumpjútergrafikusok kitettek magukért. És ez alatt nem a Csillagok háborúját idéző röpködésre és légicsatára gondolok a kanyonban, és nem is a Kocka és a Mátrix keltetőinek keresztezéséből származó űrbigyóra. Az apokalipszis utáni Föld tájképei nyűgöztek le. Egyfajta felturbózott Mad Max fílingje volt.
És olyan is volt, amibe egyenesen beleszerettem. Tom Cruise nőibe, meg a repülő micsodájába. Az a medencében úszkálós, csábítós jelenet nagyon odatesz az érzékeknek. És ahogy az Empire State Building előtt mosolyog a másik... Persze már nagyon öreg vagyok, meg nagyon kocka, mert a két csajjal hármasban eltöltött éjszakát szemrebbenés nélkül becserélném egy délelőttre, amikor kedvemre repkedhetnék azzal a panorámakabinos űrhelikopter-vadászgép kombó bigyóval. Valami biztos nem stimmel velem. Ha már pecázni is akarnék, vagy vitorláshajó-modelleket építeni, lőjetek le!
Ez a 2013 ilyen folytatásos év lesz, jón az Éhezők viadala 2. meg a Hobbit 2. amiket persze nem lehet majd kihagyni, aztán az új Sar Trek meg Sin City filmek, mindkettő kötelező program, lesz egy Riddick meg egy Machete film, ha éppen brutális hangulatban leszek hozzájuk, a Gru 2. és a Szörny RT 2. Fecóval nézős filmek, bár őt azt hiszem, a Tűzgyűrű meg a Z világháború izgatja majd inkább. Mert nem csak folytatásokból áll a világ, lesz Nagy Gatsby és Csontváros is, szóval várnak rám majd izgalmak a képernyő előtt. Ami egyelőre marad a régi, de ami a képet küldi rá, az megújul. De erről majd legközelebb.

4 megjegyzés:

gofri írta...

Szar volt szerintem is, nem volt jól kitalálva a sztori, az ilyen alap gagyi filmekbe igenis kell alapos magyarázat, hogy honnan kerül oda az a micsoda az űrbe, meg hogy minek szívja el a Föltől(ből) az életet. Vissza kellett kétszer tekernem, mert elsőre azt hittem, hogy az emberek csinálták, utána meg kiderült hogy ez a filmben a Nagy Rejtély, hogy kik csinálták - és az, hogy a klón a végén megtalálja a csajt ot a zöldben, nevetséges. :)

AncsaT írta...

Azt akartam írni, hogy ismerni kéne a könyvet is, hátha az jobb, csak pocsékul csináltak belőle forgatókönyvet, de megnéztem, és nincs könyv. Egy kiadatlan képregény szolgált a film alapjául. Azt nem tudom milyen, de lehet, hogy ott még nem ilyen nagy a gáz.

A Warm bodies c. film egész pocsék volt, a gyerek kedvéért néztem csak végig. Viszont elkezdtem a könyvet (egy kis olvasással jutalmazom magam, egy-egy fordítási nap végén) és az meglepően jó. Gyakorlatilag egész másról szól mint a film, bár nem a történések szintjén, hanem a mondanivalót tekintve. Olyan lényeges dolgok maradnak ki belőle, hogy pl. a zombi srác zombiként megnősül, elvesz egy zombi csajt, és két zombigyereket örökbe fogadnak, akikről ők gondoskodnak. Ja, és a zombik szexelnek! (Vagy legalább is meztelenül egymásnak tolatnak, próbálva imitálni valamilyen módon a szexet.) A csontik nem zsigerből gonoszok, hanem csak reagálnak az emberek tetteire. Ha akarom, az emberek ugyanazt csinálják, mint ők, kérdezés nélkül megölnek minden zombit. Itt két faj irtja egymást, egyik se jobb, mint a másik. A film egész mást mond, és az jóval sekélyesebb, mondván, ki lenne vevő holmi társadalomkritikára.

Talán a Feledés sztorija is többről szól (gyanús, hogy a képregényt nem tartották kifizetődőnek megjelentetni, elég szűk rétegnek szólhat), csak a mozihoz lebutították az egészet, hogy a tompa agyú átlag mozinéző képes legyen megemészteni.

Névtelen írta...

Álomszépek a lányok, ahogyan Victoria levetkőzik a medence szélén....Erre mondtam volna kamasz koromban, egy évet adnék az életemből, ha....:)
Tom tökéletességét viszont már unom. Sőt, elegem van az összes szuper, vas- és denevér emberből.Jó lenne már látni egy Ellen Ripleyhez hasonló karaktert egy ütős sci-fiben, talán Noomi Rapace az lehet, ha folytatódik a Prometheus.
Zscdoki

AncsaT írta...

Ja, kéne egy olyan női Bruce Willis, szakadt, olajos és véres trikóban. :D

Megjegyzés küldése