Oldalak

2014-03-25

Választék

Dübörög a kampány. A jobb és bal oldal politikusai éppen csak nem anyázzák egymást, ha összejönnek egy vitaműsorban. A múltkor egy baloldali, ex közvélemény-kutató a műsorvezetővel is hajba kapott, mikor az mindenáron rá akarta venni, hogy kommentálja a friss közvélemény-kutatási eredményeket, melyek a baloldal visszaesését mutatták a választási együttműködés kibővítését követően. Megmondta, hogy nem fűzne hozzá semmit az eredményhez, mert volt aki 10 és volt aki 2 százaléknyi csökkenést mért, és ez nem sokat mond, ha a baloldali szavazók nagy része jellemzően nem mer véleményt nyilvánítani, és 100 telefonos megkeresésből csak 8 felmérés lesz. A rádiós csaj erőltette a dolgot, gondolom műsort akart, a fickó meg beszólt, neki hogy ne folytasson már ilyen nyíltan KORMÁNYpropagandát, a KÖZszolgálati adásban.
Akire szívesen elmentem volta szavazni, a SZEM-NŐPÁRT jelöltje nem kerül fel a szavazócédulára, nem sikerült összegyűjtenie a kellő számú ajánlást. Ha el is megyek, esélyes, hogy egyéniben érvénytelen szavazatot adok le, és csak pártlistára voksolok. Ott is sokat tisztult a helyzet, az előre jelzettnél jóval kevesebb országos lista lett. Segítségképp próbáltam információkat keresni a listaállítók programjáról, a melegek jogaival kapcsolatos álláspontjáról a szavaztok.hu oldalon. Azonban nem mindegyiknek van nyilvános programja, és nem mindegyik tette közzé az LMBT közösséggel kapcsolatos véleményét. Ráadásul a program az csak szó, nem kötelez semmire.
Azért akadnak támpontjaim, vannak, akik felhúztak valamivel. Itt van például a Jobbik, az ellentmondásos üzeneteivel. 2006-ban már volt egy csodás plakátjuk, ahol az árpádsávos nagymagyarország mellé odatették Shiri Appleby fotóját, akire mindig is rá voltam gerjedve, és nagyon örültem, hogy dacára a fennen hirdetett idegenellenességüknek, antiszemitizmusuknak, a zsidó származású színésznő képével kampányoltak. Azt azonban már nem tudom hasonló örömmel figyelni, ahogy arról nyilatkoznak, hogy rágalom, miszerint börtönbe zárnák a melegeket, miközben 2012-ben tényleg volt egy durván melegellenes törvényjavaslata az egyik parlamenti képviselőjüknek. OK, igaz, hogy ez nem friss hír, csak felhasználták ellenük a kampányban, de majd ha a Jobbiknak megalakulnak a cigány, zsidó és LMBT tagozatai, akkor veszem fontolóra, hogy rájuk szavazzak.
Az MSZP-nek bedobták a postaládánkba egy szórólapját. Az áll rajta, hogy ha kormányra kerülnek, felemelik a minimálbér nettóját 100.000 Ft-ra, anélkül, hogy a munkaadók terhei nőnének. Matekszakos persze rögtön számolni kezd. Jelenleg a munkáltató fizet 130.428 Ft-ot, ez ugye nem változik, ebből 28.928 Ft-ot az államnak, 101.500 Ft-ot a dolgozónak. Ebből a dolgozótól levonnak még az államnak 35.018 Ft-ot. (1.523 Ft munkaerő-piaci járulék, 7.105 Ft egészségbiztosítási járulék, 10.150 Ft nyugdíjjárulék, 16.240 személyi jövedelemadó), így kézhez kap nettó 66.483 Ft-ot. A munkáltató teljes 130.428 Ft-ját kell úgy átcsoportosítani, hogy a munkavállaló nettó 100.000-et kapjon, azaz a hiányzó 33.517 Ft-ot valahonnan össze kell kaparni. Valószínűleg nem a nyugdíj- meg TB-kasszába, vagy a munkanélküli segélyekre, átképzésre szánt összeg rövidül meg, ezért feltehetőleg az SZJA-t nullázza le a javaslat, és további 17.277 Ft-ot eltérít a munkáltató befizetéséből.
Ezt nem elég csak a minimálbéren foglalkoztatottak esetében megtenni, mert aki bruttó 110e-t kap, annak sem lehet kevesebb a nettója, mint akinek 101.500 Ft-os bruttója (minimálbér) van. Tehát valamit nyomni kell felfelé a fizetéseken (a munkaadói terhek növelése nélkül) mindenkinek, aki egy adott összegnél kevesebbet keres. Mondjuk a múlt évben kb. 230.000 Ft volt a bruttó átlagbér. A foglalkoztatottak száma kicsit kevesebb mint négymillió. Durván saccolva, mondjuk hárommillió embernek kell átlagosan 25.000 Ft-ot (mert az átlagbérnél alacsonyabb, de a minimálbérnél magasabb fizetéssel rendelkezők valamivel kevesebb pluszt kapnak) odanyomni havonta az államkassza terhére. Szorozva tizenkettővel az évente 300.000 Ft. Szorozva 3.000.000 munkavállalóval az durván 900 milliárd Ft.
Szeretnék látni egy számítást, hogy ezt honnan veszik el. Ok, bevezetnek egy második adókulcsot a bruttó 230.000 Ft felett keresőknek. De ez még nem lesz elég. Elvesznek a szociális juttatásokból? Csökkentik a családi pótlékot? Ja, jut eszembe, ha a minimálbér nem adózik, és az alacsonyabb bérek adója is kisebb lesz, akkor a nagycsaládosok mostani adókedvezménye (ha érintetlenül hagyják, akkor is), kevesebb lesz, mert kevesebb lesz az adó, amit nem kell megfizetni. Szóval a nagycsaládosok lehet nem járnak semmivel sem jobban. Egy ilyen ötlet, amit csak úgy bedobunk, rengeteg kérdést vet fel, amire nem látom sehol a válaszokat. Persze a baloldali összefogás valószínűleg abban a tudatban kampányol, hogy ezeket az ígéreteket úgy sem kell majd beváltaniuk, mert nem fognak kormányozni, csak arra gyúrnak, hogy valamivel izmosabb ellenzéki erő legyenek.
De a kormányoldal is megéri a pénzét. Választás előtt a rezsicsökkentéssel osztogattak egy kicsit a közműszolgáltatók kontójára, és beígértek valami közelebbről meg nem határozott könnyítést a bajbajutott devizahiteleseknek, arra az esetre, ha ők nyerik a választást. Ezzel mintegy "megzsarolva" a választókat, hogy ebben a ciklusban nem segítünk rajtatok, csak ha újra megválasztatok minket. Egyébként a kormányoldal az a többség számára a Fideszt jelenti. Ha meghallják, hogy ott van még a KDNP is, akkor bólogatnak, hogy ja, hát tényleg. És valóban, a KDNP annyira jelentéktelen, leginkább csak az irritáló politikusairól ismert, hogy kíváncsi lennék, egy olyan választáson, ahol önállóan indulnak, hány százalékot tudnának összeszedni. Valószínűsítem, hogy a bejutási küszöböt (5%) nem érnél el. Hogy nem szavazok a Fideszre, annak (sok más egyéb mellett) az egyik oka a KDNP-vel való közösködése.
Már így is túl hosszú lett ez a post, nem sorolok fel mindenkit, aki országos listát állított, csak hármat emléítek meg a végére. Thürmer Gyula Munkáspártja dobott még be hozzánk szórólapot, amin Kádár János fotójával kampányolnak, a nosztalgiára építve, hogy az ő idejében milyen jó is volt. Ez leginkább vicc. Viszont van két lista, ami szimpatikus, elsősorban a mozgalom élén álló személyek miatt. Az egyik A Haza Nem Eladó mozgalom, amit Kásler Árpád vezet, ő volt az aki a banki adósok érdekében tett akcióival szerzett nevet magának. A másik az SMS, vagyis Seres Mária Szövetségesei.
A hölgy 2008-ban népszavazást kezdeményezett, hogy a parlamenti képviselőknek a költségelszámoláshoz le kelljen adni a számlákat, ne lehessen csak úgy "bemondásra" felvenni a költségtérítést. 200 helyett 400 ezer aláírást szedett össze, de nem lett népszavazás, mert a képviselők módosították a törvény, a költségtérítést átkeresztelték választókerületi pótlékra meg lakhatási támogatásra, plusz még pofátlan módon meg is emelték az összeg maximumát. Nekiállt összeszedni újra az aláírásokat, de az Alkotmánybíróság hozott egy határozatot, hogy ilyen ügyben nem lehet népszavazást kiírni. Ők voltak a CM (Civil Mozgalom), és most SMS néven futnak. (Küldjünk SMS-t a Parlamentbe!)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése