Oldalak

2011-05-27

Filmnovella

Minden vakító fehér. Sustorgást hallunk. A cím körvonalas betűtípussal jelenik meg. Csak a cím, semmi más. Aztán tompul a fehérség, majd négyzethálót látunk. Fehér csempék hálózatát. Lefelé fordul a látómező. Egy vékony csík úszik be a képbe. Egy rúd, rajta karikákkal. Aztán megjelenik egy fürdőkád, benne egy lány kuporog. Csapzott, vizes haja a válláig ér, nagyon fekete, különösen a fehér bőréhez képest. A sustorgás a víz hangja, ahogy a zuhanyfejből permetez. A kép nagyon fehér, kicsit túlexponált, szinte elmosódnak a körvonalak, a haj fekete foltja ugrik csak ki.
A lány térdeit a mellkasához húzva ül a kádban. Bokában keresztezett lábait egyik karjával átöleli, másik kezében zuhanyrózsa, folyatja a vizet a hátára. A kamera lejjebb ereszkedik, a kád pereme derékon alul kitakarja a testét. Lassan mozog a keze, előbb az egyik, aztán a másik válla felett engedi a vizet a hátára. Félúton megáll, és az arcát fürdeti a vízpermetben. Kinyitja a száját, vizet enged bele, majd vastag sugárban a kádba köpi. A szeme végig csukva. Lassan az arcára közelítünk, és közben képek villannak be.
Egy szépen ívelt, női szemöldök kissé megemelkedik. Egy mosolyra húzódó száj, a sarkában gödröcske képződik. Lesütött tekintet, festetlen szem, szép hosszú szempillákkal. Szőke, hullámos fürt, egy fülcimpában aranyfülbevaló. 3-4 centis láncocskákon két kis golyócska, finoman rezegnek. A sustorgás elhalkul. A pásztázó kamera félhomályos szoba sötét szőnyegén hanyagul földre vetett fehér blúzt mutat, aztán beúszik egy fehér csipkemelltartó, és az ágy lábánál egy fehér csipkebugyi. A kép áttűnik, és közben a sustorgás teljesen elhal.
Egy hátulról megvilágított női test körvonalát látjuk. A hasán fekszik, a bokájától indulunk, nagyon lassan haladunk feljebb. Majdnem teljesen sötét a kép, szinte csak a megvilágított testkontúr látszik. Közben képek villannak be, és halk, szaggatott légzés hallatszik. Csukott szemre csókot lehel egy ajak. Ujjbegy rajzol kört egy köldök köré. Kézhát simít végig egy arc bőrén. Nyelv hegye nedves csíkot rajzol egy nyak bőrére. Két kéz ujjai összefonódnak. Ívbe feszül egy hát, elemelkedik a lepedőről.
Vált a kép, elhal minden hang. Néma csend. A rövid mozdulatokat lassított felvételen látjuk. Agresszíven csípőre tett kezek. Egy vállrándítás, lesajnáló pillantással. Összevont szemöldök. Egy gesztikuláló mutatóujj többször belebök egy vállba. Egy elrántott váll, egy kéz ellök egy másikat. Váza csapódik a falnak. Egy csípő mellett lógó kéz ökölbe szorul.
Képváltás, ismét a fürdőszoba csempéi. A sustorgás fokozott erővel tér vissza. Nyíló majd csukódó ajtó hangja. Fürdőkád. Egyik oldalt csempefal, másik oldalt fehér műanyag zuhanyfüggöny zárja közre. Zubog a víz a kádba, hullámzik a felszíne. Valaki hanyatt fekszik a víz alatt, csak a vállig érő fekete haja úszik a felszínen. Tompán halljuk a hangokat, valaki elrántja a függönyt, zörögnek a karikák a rúdon. Kamera a víz alatt, lassított felvétel. Halványan látunk színeket, a víz zöldjét, kékjét. Buborékok áramlanak, kígyózó haj úszik előttünk. A vízcsobogást halljuk, aztán a zajon átszűrődő dühös kiabálás moraját. Egy kezet látunk vízbe merülni, mely megragad egy vállat és rázza.
Fekete-fehérre vált a kép, nagyon éles kontrasztokkal. A vállat rázó kéz, lassítva. Zajok, morgás, hörgés, kemény puffanások, mint amikor a csempének csapódik valami. Közben bevillanó képek. A víz felszínét egy arc töri át, nyílik a száj, megnőnek a hegyes szemfogak. Hadonászó karok, csobbanás, csúszás hangja. Őrületes kavargás a víz alatt, buborékok, haj mindenütt, zörgés, kaparászás hallatszik. Egy arcra nedves haj tapad, egy fogsor mely a torokra zárul. Loccsanások. A kőpadlón egy láb időnként rándul egyet. Aztán nem mozdul többé. Csend.
A víz sustorog. Ismét a lányt látjuk felűről. Minden nagyon fehér, a haja fekete és a víz vöröslik, ahogy eltűnik a lefolyóban. Aztán már csak tiszta víz. Vágások. Egy kéz nyúl a csempére erősített fehér műagyag kampóról lógó fehér törölközőért. A fehér törölközővel dörzsölt fekete haj. Vízcseppek egy lapockán, melyeket törölköző szárít fel. Egy vádlin két kézzel végighúzott törölköző. Feketére vált a kép, fémes zaj, ahogy a fémkarikák súrlódnak a függönyrúdon.
Az éjszakai erdőben jár a kamera, billegve lebeg a föld felett. Halk zihálás hallatszik. Egy mélyedéshez érünk, ahol deszkával fedett kútkáva látszik. Az égre fordul a kamera, faágak közt a felhő takarta Hold. Súrlódó zaj, kis nyögés, majd csobbanás, sóhaj. Vált a kép, a fehér fürdőszobában vagyunk, fehér csapba folyik a víz, halljuk a csobogást. Fehér szappannal fehér kezek szappanoznak, majd fehér törölközőbe törölköznek.
Fehér fürdőszobaszekrény a csap alatt. Csak a teteje látszik a porcelán alatt. Nyúl a fehér kéz a fehér fogantyúért, kinyitja a fehér ajtót, kivesz egy lapos fekete papírdobozt. Kivesz belőle egy összehajtogatott fehér műanyag zuhanyfüggönyt. a dobozt visszalöki a szekrénybe. Hallatszik a függöny szétterítésének, kirázásának zaja, miközben a kamera lefelé mozdul. Belelátunk a szekrénybe. Az egyik oldalon fekete dobozok, szépen, elvágólag egymásra helyezve. A másik oldalon ugyanilyen bontott dobozok, rendetlenül egymásra halmozva.

9 megjegyzés:

AncsaT írta...

A szövegbe nem illeszkedett se az elejére, se a végére, ezért kommentben mondok köszönetet Tyúknak az ötletért, amit adott. :)

Névtelen írta...

megihletődtem teljesen.
mikirivers

AncsaT írta...

Nem tettél linket. Engedelmeddel pótolom (a lustábbak kedvéért). Miki írása itt olvasható.

Señorita írta...

Nagyon élesen megelevenedett a fejemben a történet, lenyűgözően élő volt az írásod! Köszönöm, élmény volt!

AncsaT írta...

Köszönöm. :)
Ezért jó blogolni. Elhalmoztok ötletekkel, aztán meg dicsérettel is. :)

Névtelen írta...

igazából én csak neked mondtam, meg nem is a énisénisénis féleképpen, hanem hogy nagyon, nagyonnagyon tetszett amit írtál. de nincs baj.
miki

AncsaT írta...

Miki! Amit írtál, nagyon jó, szerénykedésből nem kell megfosztani a többieket az élvezettől. :)

Elena37 írta...

Szinte látod magad előtt. A fehér fürdőszoba a fehér törülközővel szappannal és zuhanyfüggönnyel, aztán erős fekete és vérvörös. Meg a kimerevített pillanatok és a hirtelen képváltások. És a végén a dobozok. Eszméletlen jó lett:D

AncsaT írta...

A hatáskeltés képi eszközei. Cselekmény szinte semmi. :)
Örülök, hogy tetszett.

Megjegyzés küldése