Oldalak

2011-05-26

Azután

Tegnap este pihenésképp megnéztem a "Hereafter"-t. Kissé hangzatos a cím, mert az "azután" a halál utáni létre próbál célozgatni, de igazából erről nem mond semmit. Látványos képsorral indul az eleje, tényleg nagyon látványossal. Láttam már katasztrófafilmet is, ennél sokkal gyengébb minőségű trükkel. Teljesen felvillanyozott, hogy akkor ez valami igazán ütős dolog lesz. Aztán kiderült, a karakterek is jók. Megvan mindenkinek a háttere, világosak a motivációik, következetesek a cselekedeteik. A szinkron is jó, bár kicsit zavart, hogy a sok francia szöveg feliratot kapott, lehetett volna magyarítani azt is. Viszont amikor a francia csaj angolt beszél, azt zseniálisan megcsinálták. Tündéri francia akcentussal. Szóval alapos, gondos munka volt, csupán egy bajom van, hogy az egész film nem vezet sehová.
Clint Eastwood menő westernhősből, közepes akciószínész, majd meglepően jó rendező lett. A "Tökéletes világ" elképesztően jó volt, a "Gran Torino" egészen jó, így most is számítottam valami jóra. De a film alatta maradt a várakozásaimnak. Vártam volna valami üzenetet, valami mondanivalót. Az, hogy az élők és holtak világát nem buli keverni, de ha elkerülhetetlen, akkor találjunk ki valami trükköt, amivel élvezhetővé tesszük, az kevés ahhoz, hogy katarzist okozzon. A magányos férfi, a magányos nő és a magányos gyerek sorsa végül is elrendeződött, bár kicsit olyan "deus ex machina" módon, mert azért egyáltalán nem haladt ennek a végkifejletnek az irányába a történet. Mondjuk el lehetett volna még jobban is rontani, ha még több nyálas cukorszirupot öntenek a forgatókőnyvre, és hármójukat egy családdá írják.
Ezután próbálkoztam még a Bloodrayne 3. filmmel. OK, sejtettem, hogy Uwe Boll rendezése elmarad Clint Eastwoodétól, de arra nem számítottam, hogy ha 15 perc alatt végigtekerek rajta, akkor is sajnálni fogom a rá vesztegetett időt. Pedig a csaj dhampir (félvámpír), nőkkel szexel, ciciemelő fűzőben és földig érő fekete kabátban járkál. Mondjuk ez tökéletes álcaruha, ha valaki kerülni akarja a feltűnést, különösen a hátára csatolt két állat karddal kiegészítve. Szóval elméletileg minden adott volt, hogy ez nekem tessék, de a film borzadály. A színészi játék minősíthetetlenül pocsék, a történet értelmetlen, a karakterek egysíkúak, totál időpocsékolás az egész.
Egyedül a nagyfogú, kefebajszos vámpírhitler víziója volt jó, azon röhögtem. Szinkron és felirat nélkül láttam, amit láttam, de nem is hiányzott, hogy pontosan értsek minden szót. A vége is "ütős" lett, mikor az éjszaka sötétjében egy koncentrációs táborba begördül egy teherautó, amit persze személyesen fogad a táborparancsnok. Körben fegyveres katonák, kivágódik az ajtó, és kilép a lány, két bazi karddal, és azt mondja: "Guten Tag, Motha'fuka!" Ha valaki több száz éves, igazán mondhatta volna inkább azt, hogy Guten Abend.

5 megjegyzés:

suzy q írta...

mikor vége lett, nem hittem el. azt hittem van még egy cd. vagy most mi? mi? tök jó film volt, leszámítva, hogy még vagy másfél órát tarthatott volna.. és akkor szólt is volna valamiről. aztán még napokig gondolkoztam rajta, és hát persze, volt mondanivalója, meg minden, csak azért mégis. nem egy szájbarágós film, de mégis.

Señorita írta...

Clint Eastwood fejlődési vonalát pontosan vázoltad. :) A Tökéletes világ szerintem is zseniális film. Visszagondolva, számomra a legjobb alkotása. A 90-es években egészen belejött ebbe a rendezősdibe. Abból az időből nekem még a Madison megye hídjai tetszik nagyon. Az egy igazán bensőséges, meghitt, erős film. Persze Meryl Streepnek semmi köze nem volt ahhoz, hogy megnézzem. :)

AncsaT írta...

Suzy:Ugye? Mintha a forgatókönyvíró egyszer csak észbe kapott volna, hogy már elérte a szükséges terjedelmet, és akkor hirtelen két mondattal lezárta volna a történetet.
Csak így olyan érzés, mint amikor ettél valami irtó jó előételt, szép volt, gusztusos, irtóra finom, és megjött az étvágyad, alig várod már mi lesz az ebéd, aztán közlik, EZ volt az ebéd, és egészségedre, meg viszont látásra.

Señorita: Nem volt ismerős a cím, utána néztem, és hát persze. A szív hídjai címen láttam, a Madison megye a könyv címe. Ez ilyen béna magyar szokás, hogy mindent át kell keresztelni, mert a pór biztos nem tudja, hol keresse "Madison County"-t a térképen.
Meryl Streep nagyon jó, Cevin Costner is, De most Matt Damon annyira nem jött be. Talán ha még pár évet öregszik. :)

Señorita írta...

Ja bocs, fú, tényleg. Most ég a fejem. :) Igen, én sem értem sokszor, minek kell kifacsarítani a címeket. Emlékezetből írtam, és nekem egyértelműen így ugrott be, mert az eredeti cím volt a fejemben és azt fordítottam, ha már magyarul írtuk eddig a címeket. :)

AncsaT írta...

Legalább eltároltam a fejemben a könyv címét, egyszer ha majd vége a vizsgaidőszaknak, talán lesz időm előkeríteni és elolvasni. :)

Megjegyzés küldése