Oldalak

2013-11-08

Korán jött a Jézuska

Hogy Fecót rávegyem az olvasásra, odaígértem neki az ebukolvasómat. Egy Amazon Kindle Keyboard (K3) Wifit. Én meg nézelődtem, hogy milyen típust válasszak helyette. Nézegettem összehasonlító oldalakat, megkérdeztem tesómat, összeírtam az elvárásaimat. Ez egyértelmű volt, hogy nem tablet kell színes LCD képernyővel, hanem sima olvasó e-papírral. Olyan, amelyiknek van beépített világítása. Az eddig összegyűjtött könyveim nagy része Kindle formátumban (azw, prc, mobi) van, nem volna hátrány, ha ezt olvasná, de az ePub is meglehetősen elterjedt, annak is örülnék, bár 2 perc átkonvertálni egyik típusból a másikba, ami után órákig olvas az ember, szóval ez nem annyira esszenciális kérdés. És persze nem szeretnék ötvenezer fölött költeni rá.
Ez az utóbbi feltétel az egyik versenyzőt rögtön diszkvalifikálta is, mivel a Kobo Aura HD hatvanezer körül van, de mondjuk amit olvastam róla, az se beszélt rá, hiába a legmagasabb felbontású e-papír a kijelzője. A következő versenyő a Barnes&Noble Nook GlowLight volt, ami sajnos a konkurens Kindle formátumával nincs barátságban. Tesóm felhívta a figyelmem még egy olvasóra, a PocketBook Touch Lux névre hallgató ukrán fejlesztésű kütyüre. Na, ez már egészen izgalomba hozott, az ára ötven körül, világít, eszik mindenféle formátumot. komoly dilemmában voltam, amíg meg nem néztem az összehasonlító videót a youtube-on. Mondtam is tesómnak, hogy szerintem meggyőző fölénnyel továbbra is az Amazon Kindle olvasója tűnik a legszimpatikusabbnak számomra.
Tesóm bólintott, hogy rendben van. Aztán tegnap, kissé korán, de meglátogatott a Jézuska. Hozott egy Amazon Kindle Paperwhite 2 (a javított, 2013-as modell) olvasót. Egyelőre csak ott tartok, hogy hű, meg ó meg á, mert rendesen kipróbálni még nem volt alkalmam. Tegnap hajnali háromkor még a Calderont szerkesztettem, sikerült kb. két és fél órát aludnom, ma meg délután tanfolyamot tartottam. Szóval olvasni még nem sikerült rajta, csak nézegettem. A világítás és a megnövelt felbontás nagyon szépen néz ki együtt. Mindenféle fényviszonyhoz remekül be lehet állítani, álom lesz rajta olvasni. Az kicsit furcsa, hogy csak egyetlen gomb van rajta, az alján a bekapcsoláshoz. Ezzel nem is voltam kibékülve, a K3-on oldalt elhúzós kis retesz van, azt nagyon megszoktam, itt meg nyomkodni kell egy apró kis pöcköt, és elsőre nem is sikerült bekapcsolnom.
Azt hittem az érintőképernyős lapozást nehéz lesz megszokni, de nagyon jól reagál, semmi gondom nincs vele. Adtak mellé egy USB kábelt, és én fogom használni, mert mindenféle házilagos készítésű dolgot, meg szerkesztői munkapéldányt teszek majd rá, de kipróbáltam az amazonos könyvbeszerzést. Vásároltam pár könyvet (darabját 0$-ért, a HundredZeros.com oldalon kategóriák szerint lehet válogatni az ingyenes könyvekből) amit a webáruház azonnal elhelyezett a felhőtárhelyemen. Asztali gépről vásároltam, mert a 24"-os, színes képernyőn egyszerre több borítót látok, és jobban is néznek ki, de élő wifikapcsolat mellett azonnal láttam az új könyvet a felhőmben, és másodpercek alatt le is töltődött az olvasóra.
A szövegben már nem kell gombokkal mozgatni a kurzort, elég, ha megérintem a kérdéses szót, és máris megkapom az ajándékba Kapott New Oxford Dictionary szerinti definícióját. Létezik ingyenes angol-magyar szótár is, de jobb szeretem az angol-angol szótárat, bővebb, és erőlteti az agyam használatát. Ja, és ha van wifikapcsolatom, a wikipédiából is megadja a találatot. És hamarosan jön a GoodReads integráció. Meg remélhetőleg a Duokan portolása az új Paperwhite olvasókra. Ez egy alternatív oprendszer, a felhasználók által hiányolt dolgokkal. Pl. ePub támogatás. Ráadásul multibootos, azaz bekapcsoláskor választani lehet, hogy a Kindle rendszere vagy a Duokan induljon el.
Ha lesz majd tapasztalatom a használatáról, több könyvet is elolvasok rajta, akkor valószínűleg írok majd bővebben is az olvasóról, bár most már válthatnék témát, kissé átmentem könyvesblogba. Ráadásul holnap is könyv lesz a posztban, beszálltam Spirit Bliss: Mennydörgő némaság játékának népszerűsítésébe. Ez olyasmi, mint egy blogturné, több helyszínes nyereményjáték, csak nem kell ismertetés írnom, elég kitennem a játékhoz szükséges információkat. Akinek megtetszik a nyeremény, még nincs elkésve, csak holnapi lesz kint az összes infó, amit össze kell szedni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése