Oldalak

2013-11-19

Csodás izék a múltból

Elfelejtettem volna az egészet, és nem lesz belőle post, ha nem találkozom a nagyszerű művészek nagyszerű videójával. Ne találgassatok, az Ylvisről van szó, ők azok, akik azzal híresültek el, hogy feltették a filozofikus mélységebe hatoló kérdést a róka hangjáról, és hasonlóan mély problémát boncolgatnak egy másik dalukban is, Stonehenge célját találgatva. Elhangzik néhány tipp, melyek talán komolytalannak tűnnek, de kb. így járnak el a tudósok is, csak ők sokkal komolyabban veszik magukat, és sokkal kevésbé élvezetesek a születő videók (Secret of the Star Disc, és van átirat is)
A cikkek, amik felkerülnek az internetre, szintén tanulságosak, hogy mennyire pontos információkat közölnek. A Németországban, Nebra közelében, illegális ásatás során előkerült lelet a műkincstolvajoktól egy svájci orgazdához került. Egy német múzeum egyik tudósa vásárlónak adva ki magát, lebuktatta a kereskedőt. A filmben elmondja, hogy egy bázeli szálloda éttermében találkoztak, és mikor előkerült a korong, a rendőrség lecsapott az orgazdára. Az egyik szerint persze a szálladai szobában vártak a rendőrök az eladóra. Persze nem kizárt, hogy ott is voltak páran, de azért ez így kissé zavaros. Ahogy a nebrai korong körül sok más is.
A korong bronzból készült, rajta arany díszítés. A nap meg a hold egyértelműen felismerhető, a pöttyök meg valószínűleg csillagok. Lemérték az elhelyezkedésüket, és megpróbálták kitalálni, hogy milyen csillagképet ábrázolhatnak. Hát, kiderült, hogy semmilyet, csak szép egyenletesen el vannak osztva az üres helyeken. Kivéve hét pöttyöt, melyek gyanúsan egy kupacban vannak. Ez akár lehetne katicabogár is, de elismerem, ha csillagcsoportról van szó, nekem is a Fiastyúk jut eszembe. Az már kicsit merész, hogy az egyik aranyozott ív egy napbárka, mint Egyiptomban volt szokás, a másik meg a horizonton jelöli azt a sávot, ahol a téli és a nyári napfordulók közt felkel a nap. Mert ez a korong középpontjából kereken 82°-os szög alatt látszik, és a németországi lelőhely földrajzi szélességén ez az ív pont 82°. (Ahogy végig Európa teljes szélességében, és gondolom északra, délre pár száz km. még belefér.)
Aztán elemezték a korongot alkotó bronzban található rezet, és kiderítették, hogy az Ausztriából származik. Az arany meg a kárpátokból, valahonnan Erdély területéről. Már van aki ki is jelentette, hogy a korongot a magyarok kárpát-medencei ősei csinálták, i.e. 1600-ban. Így gyorsan újabb vizsgálatokat végeztek, és az arany, meg a bronzban lévő ón is inkább Cornwallból való. De egy biztos, ezt a magasrendű csillagászati ismereteket tükröző tárgyat a mai Németország területén készítették, és kultikus célokra használták, és olyan magasrendű kultúra volt itt, hogy csak na, már Krisztus előtt 1600-ban is, hogy ez a világ legkorábbi csillagászati feljegyzése, megelőzi az egyiptomiakat is.
Én azért eltűnődtem, ha az ón Cornwallból van, a réz Ausztriából, az arany talán Cornwallból, talán Erdélyből, akkor azért ez elég jól lefedi Európát a Brit szigetektől a Kárpát-medencéig, és mert a korng épp német földön került elő, azt, hogy ott is készült volna nem támasztja alá semmi. Elhinném, ha lenne egy fémolvasztóműhelyük, amiben megtalálták volna az azonos összetételű anyagok nyomait, de nem. Hiába építettek a lelőhelyre egy bazi nagy múzeumot, attól ez még csak feltevés marad. Ahogy korong kora is. Amit abból tippeltek meg, hogy az állítólag a műkincstolvajok által ugyanonnan kiásott bronz kardokhoz hasonlóakat kb. erre az időre daálták mások, máshol.
Elméletek születtek arra is, hogy a korong csillagászati mérőműszer, vagy az idő számlálására alkalmazott berendezés volt, és azért ásták el, mert berágtak az istenekre. Na most elméletet gyártani a legegyszerűbb. Például én látok a korong peremén, körben 40 apró lyukat, amiről valahogy nem tett említést senki. A hasamra csapok, és azt állítom, hogy a kb. 30 centis korongot ezeken a lyukakon átvert szögekkel rögzítették egy fa pajzsra díszítésül. Ami mondjuk egy helyi uralkodó felségjelvényként szolgáló díszes fegyverzetének volt a része. Ezt alátámasztanák az ugyanott talált kardok is (kard minek a csillagászati- vagy időméréshez?), illetve a tény, hogy a dísz sértetlen, nem láthatók rajta harci sérülések.
Imádom az ilyen komoly tudományosságot. Ennél jobbat már csak a nyelvészek tudnak alkotni, mikor a hangzás meg miegymás alapján népeket rokonítanak. Persze nekik könnyebb, az írásbeliséget megelőző időből egyáltalán nincsenek semmiféle leletek, zavaró tények. Persze kellemetlen módon időközben kifejlődött a genetika mint tudomány, és a leszármazás alapú rokonság kimutatása terén bizonyítékokat szolgáltat. Persze az ilyen összetett bizonyítékokkal az a helyzet, hogy többféleképp is lehet őket magyarázni, szóval nem sokkal vagyunk előrébb, csupán néhány újabb elméletre tehetünk szert. Mondom, én is imádom az ilyesmit, csak nem tudománynak, hanem fikciós irodalomnak nevezem.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Három-négyezer év múlva az akkori kutatók találnak majd egy trabant kasztnit (azért ez jutott eszembe, mert az nem rozsdásodik szét), és lehet, hogy azt fogják feltételezni, hogy az időgép prototípusáról van szó. Azért, mert a jövőbeli fejlettségi és tudásszintjükön erre tudnak gondolni. A mai régészek és tudósok is a mai eszükkel és tudásukkal próbálnak a múltba visszamenni, pedig lehet, az akkor élőkről alkotott elképzelés köszönő viszonyban nincs a valósággal, vagy azért, mert többet, vagy esetleg kevesebbet feltételezünk őseinkről. Szerintem utóbbira lehet példa a piramis építés elméletek, amelyek a mai tudásunkra alapoznak, vagyis valahogy felvonszolták emberek ezrei évtizedeken keresztül azokat a mérhetetlen nagy kőelemeket. Azért, mert nem ismerjük pl. az antigravitáció használatát, a tudomány biztos benne, két-háromezer éve sem ismerhették, még mit nem. Vagy másik példa: " A levegőnél nehezebb tárgyak sohasen fognak repülni" Lord Kelvin kémikus. Valószínű ezért nem érthetjük, ha megfeszülünk sem egészen tisztán Nostradamus látomásait, mert azok az ő értelmének, az akkori tárgyi környezetnek megfelelő képek, aminek alapján próbálta leírni a számára leírhatatlan jövőt.
Úgyhogy a fenti, egyébként nagyon szép korong tényleg simán lehetett egy dísztárgy, de lehetett egy nagyobb szerkezetnek a része is, ami elveszett, és ki tudja, mira használhatták.
Zscdoki

AncsaT írta...

Ahogy mondod. Ezért meglehetősen fura, hogy egyetlen, tisztázatlan eredetű, célú és korú korongra alapozva egy egész, az egyiptominál is fejlettebb, magas kultúrájú ősgermán kultúrát feltételez egy kutató. A másik meg a kárpátmedencei ősmagyaroknak tulajdonítja a leletet. Azon csodálkozom, hogy valami angol fickó még nem írt az egykor egész európára kiterjedő cornwalli birodalomról. :)

Névtelen írta...

:) Na ez a másik, egy adott ősnép kiemelése, hogy ők osztották szét az észt a sötét múltban... Úgy hogy várjuk ki a végét, még bejöhet a cornwalli birodalom!
Zscdoki

AncsaT írta...

Áh, tuti az ősmagyarok voltak. A mamutok is azért pusztultak ki, mert a kitűnő íjjász ősmagyarok lenyilazták az összeset. Ahogy a dinoszauruszokat is. :)

Megjegyzés küldése