Oldalak

2014-02-03

Nyafogás és stílusok

Tesóm szokta mondani,amikor nyafogok valamin, hogy akkor én most panaszkodok vagy dicsekszem? És tényleg, a a panasz oka többnyire olyasmi, aminek inkább örülnöm kéne, csak sokszor jó dolgomban már azt se tudom eldönteni, hogy minek örülnék jobban. A tegnapi nap teljességgel ilyen volt.  Először is a kezembe vehettem a megkésett karácsonyi ajándékom. Gaura Ági vámpíros könyveit időben megrendelte tesóm, de aztán mégsem értek ide (a bagolyhajszás sztorinál már meséltem). Na, tegnap megkaptam a könyveket, és igen megörültem nekik, Ági nagyon kedves, személyre szóló dedikálással látta el mindhárom kötetet. Hogy mi okom lehet panaszra? Hát csak annyi, hogy nem bírtam ki, és nekiálltam olvasni, így a nyomorult szerkesztésemet hajnali fél kettőig csináltam, mert már a múlt hétre megígértem, hogy leadom, és tényleg nem akartam tovább húzni.
Egyébként azt mondom, megérte, mert imádom Borbíró Borbálát, aki Anita Blake magyar reinkarnációja (OK, ez elég hülyén hangzik, mert Anita nem halt meg, de a lényeget értitek). Ráadásul normálisabb, nem olyan misztikus superwoman, hanem normális csaj, és bár történt egyszer egy "baleset", nem szokása rendszeresen hülyére keféltetnie magát mindenféle vámpírokkal. És persze nem írhatom teljes egészében Bori számlájára az éjszakázást, mert belekaptam a Championba is. Végre elkezdhetem fordítani a harmadik részt, megszabadultam a szerkesztendő szövegtől. Azt hiszem ez a szerkesztés lesz az első könyv, amire kicsit sem leszek büszke. Iszonyat sokat szenvedtem vele, mégsem lett olyan, amit szívesen olvasnék. Próbálhatom a fordítóra kenni, de én nem tudtam kihozni belőle ennél jobbat.
Egyébként tesóm erre is azt mondta, hogy a lehetőséget próbáljam meglátni a dolgokban, ne azt, hogy mire tudok panaszkodni. Az angol azt mondja, ha citromot kapsz az élettől, ne vágj savanyú pofát, hanem csinálj belőle limonádét. A szöveget állatorvosi lóként jellemeztem, hogy minden elképzelhető és elképzelhetetlen betegség tünete megtalálható rajta. Az állatorvosi ló kiválóan használható szemléltető eszközként állatorvosok képzésében. Ha sok gond van egy szöveggel, az jobbnál jobb példák tárházaként használható egy kalauz összeállításához, hogy hogyan (ne) írjunk. És a legjobban úgy lehet megtanulni valamit, ha az ember megpróbálja elmagyarázni másoknak. Kiváló alkalom a stílusom csiszolására egy ilyen stíluskalauz összeállítása a leggyakoribb hibákból.
Tesóm mániákusan tanítani igyekszik mindenkit, aki csak a közelébe kerül, és ezt a szokását részben már rám is átragasztotta. Így az ötletet nem vetettem el, sőt, erősen gondolkodom rajta. Persze azért túlzásnak érzem, hogy ilyesmire adjam a fejem, mert nem érzem, hogy elég tapasztalattal rendelkeznék ehhez 7-8 szerkesztéssel a hátam mögött, de azért jegyzeteket készíteni a témához izgalmas és szórakoztató dolog lehetne. Mindig is hiányoltam, hogy magyarul nem találok olyan átfogó leírást, mint William Strunk: Element of style című műve, ami ugyan messze nem tökéletes, de legalább van, és kiindulópontul szolgálhat. Lehet neki kéne állnom összeszedegetni pár dolgot, hátha felhergelek néhány embert azzal, hogy mennyi mindent kihagyok, és dühös kommentekben megírják helyettem a leglényegesebb pontokat.
És előre szólok, hogy ismét fordítok, tehát folyamatosan nyafogni fogok miatta. Akiknek már volt hozzá szerencséje, hogy olvassa a fészbukos nyígásaimat, az tudja, hogy (Marie Lu könyveiben is) a ruhák leírásai a kedvenc részeim. Nem fogjátok elhinni, az első bekezdésben már találtam is egy ilyen gyöngyszemet: crumpled, half- tucked collar shirt. A crumpled csak annyit tesz, hogy gyűrött, a collar shirt meg simán ing, nálunk annak alapból van gallérja, aminek nincs, az a póló, de milyen az a half-tucked? Szó szerint azt jelenti, hogy félig betűrt. No de divat kontextusban? Gugli képkereső segít.
Basszus, évezredekkel vagyok elmaradva a divattrendektől. Tényleg azt jelenti, hogy az ing felét kívül, felét meg belül hordják. Mondjuk nem tudom miért lepődök meg, ha divat a kiszakadt farmer, a whaletale nem csak a bálna farokúszója, hanem az úgy trendi, ha a bugyi kilátszik a nadrágból (a tevepatát (cameltoe) nem linkelem, találgassatok, minek kell kilátszania), akkor ez szinte semmi. Biztos divat a felemás zokni is, a lyukas orrú, kinőtt tornacsuka, meg a hónaljig húzott bő szoknya, és az igazán menők spéci dezodorokkal fújnak mesterséges izzadtságfoltot a hónuk alá.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése