Oldalak

2014-02-18

Neknomination

Na, esélyes, hogy ez lesz az idei év legnagyobb állatsága. A wikipédián már szócikk a neknominate, ami a neck és nominate szavakból áll össze. Nominate, mert az idióták egymást nevezik be a játékra, és neck, mert sokan a nyakukat kockáztatják. (Vagy ki tudja, ivós játék, és a nyakukon keresztül csorog le a pia.) A lényege a dolognak, hogy az egyik idióta megiszik két pint valamilyen alkoholos italt (kb. 1 liter), felveszi az akciót, feltolja a videót valamilyen megosztós oldalra, és elküldi a linket másik két agyamentnek, hogy csinálják utána. Persze az igazán dilisek tovább fokozták a dolgot, és egyre durvább dolgokat isznak (egy liter tömény az már elég húzós), esetleg ivás közben, után csinálnak még valami ökörséget. Aki azt hinné, hogy ez vicces, annak mondom, hogy már öt halálos áldozata van ennek a "jó kis viccnek".
Az első áldozat azt hiszem ír volt (OK, ismerjük az írek és a pia közti sztereotip összefüggést), de aztán most hullanak az angolok is. Hogy ez az idiotizmus mitől ilyen népszerű az angolszász kultúrterületen, annak talán megvan az oka. A Truth or Dare c. népi játékról már írtam egy korábbi bejegyzésben. Az Urban Dictionary további bejegyzései a double-dare, és a triple-dog-dare is mesélnek erről a szokásról. Én talán az Ugorj a kútba! nevet adnám a játék egymásra licitálós változatának. Mert nálunk is szokásban volt Úgy sem mered... jellegű kihívást intézni valakihez, de arra adekvát válasz volt, hogy Nem kevesebb bátorságom, hanem több eszem van annál, hogy ilyet csináljak.
Szóval ez egy ilyen népi játék, hogy ki tud nagyobb ökörséget elkövetni, és ki az aki utána meri csinálni. A srác, aki megitta az aranyhalat, az szimplán hülye. A csajszi, aki alsóneműben sörözik egy boltban, kissé exhibicionista (ezt nem csinálnám utána, kizárt, hogy én egy ilyen harisnyatartós izét magamra vegyek). A csávó aki (szerintem ásványvizet) iszik, aztán beleugrik a hullámzó tengerbe, ami simán odacsaphatná a fejét a sziklának, azt annyi neki, ostobán felelőtlen. Még a normálisabbak közé tartozik, mikor a csaj belovagol a Tescóba, mert a legnagyobb állatok a tömény szeszhez autófényt kevernek vagy viagrát esetleg... (jó erre nem mindenki lesz kíváncsi, ennek az oldalnak a közepe táján lesz egy videó... ausztrálok, képzelhetitek).
Abban reménykedem, hogy dacára a fészbukra feltöltött ökör videóknak ez a szokás megmarad az angol anyanyelvűek baromságának, és nem terjed el nálunk is. Remélem, a tanítványaimmal nem kell majd arról beszélgetnem, hogy miért ne csináljanak ilyet. Egy dolog idióta szelfi képeket feltölteni, és azzal égetni magunkat, és teljesen más tészta, ha valaki az egészségét meg az életét veszélyezteti, feltehetőleg azért, mert jó dolgában már nem tudja mit csináljon. És ami szörnyű, hogy az ilyesmi még csak nem is cool, nem is vicces. Mert mondjuk ott van, teszem azt, az extreme ironing (extrém vasalás) ...


2 megjegyzés:

zsécé írta...

Minél nagyobb a közönség (közösségi oldalak), annál nagyobb a kihívás és a dicsőség, ha túléli! Régebben is volt mindig pár hülyegyerek, akik a haverok előtt menőztek valamivel, na de az egész világ előtt, az már más kategória. Nekem úgy tűnik, ezekre a "nagy tettekre" főleg a fiúk rezdülnek rá, már megint egy érdekes kérdés, miért van ez? Na persze, a tesztoszteron azért dolgozik rendesen, úgy hogy valószínű, hogy ez a fiúk közötti rivalizálás egy fajtája, csak nagyobb a halálozási ráta.

AncsaT írta...

Láttam pár csajos videót is, mondjuk a lányok kevésbé életveszélyes dolgokat műveltek. És persze egy lánynak elég, ha levet pár ruhadarabot, hogy felkeltse a fiúk figyelmét, a fiúknak ennél többet kell tenniük a lányok figyelméért. :)
Én inkább a csordaszellemet látom a dologban, hogy meg kell felelni a hülye elvárásoknak is, hogy bent legyen valaki a csoportban, ne pedig kívülálló legyen. Megdöbbentő, mire képesek egyesek ezért. Lásd a hülye beavatási szertartások az amcsi,egyetemi fraternity és sorority társaságokban.

Megjegyzés küldése