Oldalak

2010-02-26

Multifunkciós száj

Rendszeresen olyan későn jutok a gép elé, hogy majd leragad a szemem. Pötyögöm be a betűket, s közben azért izgulok, nehogy a billentyűzetre borulva elaludjak. Másnap meg nem győzöm javítgatni a helyesírási hibákat. Az irományaim színvonala, tesóm szavaival: "enyhén szólva is hullámzó". Most is kellően sok az idő, akkorákat ásítok, hogy ha macska lennék, ijedtében elbújna az egerem. Ami nem is ártana, mert így kézzel kell arébb lökdösnöm, hogy a kurzor ne lógjon ide a betűkre. Így is alig látom, mit írok. Teljesen kiszikkadt az agyam, semmi okos nem jut az eszembe, ezért a mai nap kiakadása következik.
A rádióban hír volt, hogy Olaszországban a bíróság elítélte a Google három helyi vezetőjét, mert a videomegosztó portáljukon fennhagytak egy videót, ahol egy dawn kóros srácot zaklattak, bántalmaztak az osztálytársai. Aztán e-mailen kaptam egy linket, egy olyan, magyar oldalon lévő videohoz, ahol egy csaj oboázik a barátjának, és amikor csörög a mobilja, felveszi, és telefonál, de közben folytatja a kígyóbűvölést is.
Tisztán hallatszik, amit beszél, az arca jól látszik, teljesen felismerhető. Amíg a másik fél beszél, a torkáig nyomja a nyalókát, majd válaszol. Mekkora szopás! Úgy értem jól megjárta a csaj. A mobilozás miatt van annyira "poén" a video, hogy felteszik több helyre, és küldözgetik a linket e-mailben. Vajon meddig tart, amíg a lány osztálytársai, tanárai, szülei is látják majd a felvételt?
Valószínűleg a csaj remekül szórakozott a pasijával, és jó viccnek gondolta, hogy megörökítik a játékukat. De arra, hogy a videot mások is láthatják, szerintem nem gondolt. Minden együttérzésem az olasz dawn kórós gyereké, de az ő megaláztatása képeinek a nyilvánosságra kerülése  mennyit változtat a megítélésén mások szemében? Az életére milyen hatással lesz a dolog? Hasonlítsuk össze ezt a magyar lány esetével. És valószínűleg a hazai ügyből nem lesz ezer forint kártérítés sem, nem beszélve a börtönbüntetésről.
Nem mintha szeretném lecsukatni az oldal szerkesztőit. Nem ők a hunyók, hanem a srác, aki kiadta, elárulta a lányt. Persze mondhatjuk, úgy kell neki, miért ilyen hülye. De nem ő volt az első (gondoljunk Csisztu Zsuzsi esetére) és nem is az utolsó, aki így jár. Ami még felháborító, hogy ilyen esetben a srácot, ha fel is lehetne ismerni a képekről, messze nem ítéli meg olyan szigorúan a környezete. Ezért vígan közzéteszi a felvételeket és röhög a markába. Talán kéne tenni, ha másképp nem, a jog eszközével, az ilyen görények ellen.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése