Oldalak

2010-02-27

Színek jelentése

A tegnapi bejegyzést ma sikerült befejeznem. Este, olyan álmos voltam már, hogy nem bírtam tartani a fejem. Lefeküdtem a szőnyegre és agyam csikorgó fogaskerekeit erőltetve fogalmaztam a szöveget. Felkeltem, begépeltem, majd vissza a szőnyegre. Egyszer csak arra ébredtem, hogy fázom. Beírtam, hogy folyt köv. és mentem Katám mellé a puha és meleg ágyikóba. Reggel írtam tesómnak, hogy jártam. Nem hülyézett le, csak annyit kérdezett, mi a tanítások veleje. Persze igaza van, "Ha éhes vagy egyél, ha álmos vagy, aludjál!". Ma kicsit hamarabb ejtem meg a napi bejegyzést.
Talán, hogy most fejeztem be a tegnapit, még motoszkál bennem ez a holokausztos téma. Rögtön maga a szó. Eredete szerint görög, a Bibliából való, és teljesen elégő áldozatot jelent. Angolszász területről terjedt el a használata, maguk a zsidók "soá"-nak (csapás, pusztulás) nevezik.
Volt egy korábbi bejegyzésem, "A végső megoldás: halál" címmel, a Rákellenes Liga kifogásolt plakátkampányáról. Bugyuta játékként "halálos" filmcímre szándékoztam utalni. Az Alien 3-ról van szó, csak a szokásos béna cím magyarítás áldozata lett ez is. A "végső megoldás" egyébként holokauszt terminológia, a náciknak a zsidók kiirtását célzó tervének eufemisztikus megnevezésére. Már, ha volt ilyen. Állítólag: "A háború után több mint 400 tonna dokumentum, vezető nácik személyes följegyzései, titkos naplók stb. átvizsgálása után sem találtak egyetlen olyan írást sem, amely a kiirtási tervre, parancsra vagy programra vonatkozott volna." Idézet az előző bejegyzés végén hivatkozott írásból.
A filmeken mindig csak azt láttam, hogy sárga dávidcsillagos kitűzővel mászkálnak a rabok a koncentrációs táborokban. Közben a jeleknek egész garmadája szolgált a táborokba történő internálás okának megjelölésére. Piros háromszög a politikai foglyoknak, zöld a köztörvényeseknek, lila Jehova-tanúinak, rózsaszín a homoszexuális férfiaknak, fekete az antiszociálisoknak (alkoholista, munkakerülő, stb.). Tehát a fekete nem a leszbikusok jelölése volt. Antiszociális lehetett egy nő akkor is, ha prostituált volt, vagy nem akart szülni és illegális abortuszt végeztetett. De ezeket a jeleket átvették a melegjogi mozgalmak és ma a rózsaszín háromszög a "meleg büszkeség" (gay pride) jelképe, a fekete a leszbikusoké.
Egyébként a rózsaszín háromszögeseket a koncentrációs táborok felszabadításakor nem engedték szabadon, hanem újra bebörtönözték őket. A náci Németország homoszexuálisokat büntető törvénye 1969-ig változatlan formában érvényben maradt az NSZK-ban is. Ahol csak 1994-től szűnt meg büntetőjogi tényállásnak lenni a homoszexualitás. Arról sem beszél senki, hogy a táborok felszabadítása után mi történt a környező településeken. A szélnek eresztett rabok betörtek a házakba, raboltak, fosztogattak, gyilkoltak, nőket erőszakoltak meg. De ez a téma tabu, mert a táborlakókat összemosták. Feltehetőleg nem a kiszabadult rabbik, hanem a "zöldcsillagosok" követték el a rémtetteket. Vagy olyanok, akiken a lefelé mutató sárga háromszögre egy felfelé mutató zöldet is varrtak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése