Oldalak

2014-02-28

Blame Canada

Az LMBT jogok szempontjából Kanada a világ egyik legfelvilágosultabb országa. A melegek is házasodhatnak, és fogadhatnak örökbe gyerekeket, transzneműek törvényesen is megváltoztathatják a nemüket, átírathatják a dokumentumaikat. Mégis megesett, hogy a torontói repülőtéren egy beutazni kívánó, 25 éves, angol transznőt feltartóztattak, majd elszállítottak egy férfiaknak fenntartott börtönbe. A hölgy író és színpadi komikus, és talán egyszer majd remek sztorikkal fogja megnevettetni a közönségét, de egyelőre azt hiszem, hogy leginkább pocsékul érzi magát az eset miatt. Szerencsére már otthon van, és szerencsére nem érte fizikai inzultus, de a lelki szenvedést sem kívánom senkinek, amin át kellett mennie.
Az eset előzménye az volt, hogy a csaj, Avery Spencer (az Avery gendersemleges név, eredetileg fiúnév, de manapság kb. négyszer annyi újszülött lány kapja, mint fiú) korábban diákként tanult Kanadában, és amikor lejárt a diákvízuma, nem hagyta el azonnal az országot, hanem csak pár hónap késéssel utazott vissza Angliába. Most, amikor látogatóba ment volna, hogy három hetet a barátainál töltsön, a repülőtéren feltartóztatták, mert a rendszer jelezte, hogy legutóbb szabályt sértett. A kanadai törvények lehetővé teszik, hogy amennyiben a határon, idegenrendészeti eljárás keretében feltartóztatott személy esetében indokolt (mert mondjuk sejthető, hogy az illető megpróbálja kivonni magát az eljárás alól, gyaníthatóan megszökik, elrejtőzik, vagy bűncselekményt fog elkövetni, államellenes, szervezett bűnözéssel kapcsolatos dologba keveredett stb.), az illetőt börtönbe lehet szállítani.
Nekem az eljárásban már az is necces, hogy nem őrizetbe veszik, és mondjuk egy rendőrőrsön ücsörög, várva hogy óvadékot tegyenek le érte, hanem börtönbe viszik, elítélt bűnözők közé, bírósági határozat nélkül. Az is meglehetősen érthetetlen, hogy amikor ott van nála a visszaútra is szóló, az ő nevére kiállított, nem visszaváltható repülőjegy, ami szerint három hét múlva el akarja hagyni az országot, és tegyük hozzá, nem bolgár, román vagy magyar romacsaládról beszélünk, hanem egy angol nőről, szóval miért merült fel valakiben a gyanú, hogy a későbbiekben nem tudják majd elérni a hatóságok. Ami viszont felháborító, hogy az útlevelében lévő hivatalos adat szerint Avery neme: .
Egy darabig ennek megfelelően kezelték, ám amikor kiderült, hogy még műtét előtt álló transznő, megváltozott az eljáró hatósági személyek hozzáállása. Volt, aki azonnal átváltott a hímnemű személyes névmás használatára, volt, aki zavarában keverte a kettőt. Eleinte úgy állt a helyzet, hogy két választása volt, vagy visszarepül Angliába (a jegye három héttel későbbre szólt, a társaságnak, amivel repült, nem volt, csak napok múlva járata visszafelé, vásárolnia kellett volna egy új jegyet egy másik társaság gépére, persze nem volt nála annyi pénz, de talán a barátai, akikhez jött, vettek volna neki jegyet, de ő maradni akart), vagy átszállítják egy női börtönbe, amíg tisztázódik az ügye. Aztán hirtelen fordulatot vett az ügy. közölték vele, hogy nem a női börtönbe megy, hanem egy másik intézménybe, ahol egy nővér majd megvizsgálja, és a vizsgálat eredményétől függően kerül elhelyezésre.
Hiába tiltakozott, hiába mondta, hogy nézzék meg az útlevelét, abban ott áll, hogy ő nő. Hallotta, amint a telefonba az egyik fickó azt közölte a fogadó börtönnel, hogy küldök nektek egy fickót, "vizes cellát" adjatok neki. (A vizes cella annyit tesz, hogy van bent neki vécé és csap, nem kell a közösbe menni.) Aztán elvitték, a börtönben a nővér megvizsgálta, és mivel még nem operálták meg, azt találta, hogy rendelkezik férfi nemi szervvel (magyarul: pöcse is van), ezért elvitték a férfi elítéltek közé, ahol Avery valószínűleg élete legkellemetlenebb néhány óráját töltötte. Ugyan magánzárkába került, de folyamatosan hallgatnia kellett a szomszédos cellákból a többi rab ordibálását, akik látták amint behozzák, ezért átkiabáltak neki, hogy mi minden szeretnének csinálni vele. (A legmélyebb felháborodás mellett is megjegyezném, hogy ironikus módon a börtönlakók voltak az ügy egyedüli szereplői, akik Averyt a választott identitásának megfelelően kezelték, bár a "megfelelő" talán nem a legjobb kifejezés a verbálisan elkövetett szexuális bántalmazásra.)
Másnap aztán átvitték Averyt egy női börtönbe, ahol szintén saját cellát kapott. Persze nem azért, mert a rendszer normális működése helyreállt, hanem mert világszerte nagy felháborodást keltett az ügy, és valamit lépni kellett. Ugyanis amíg még nem vitték el a repülőtérről, ahol rá tudott kapcsolódni az ingyenes wifire, Avery folyamatosan kitweetelte a vele történteket, amit sokan megosztottak felháborodásukban. Az esetet felkapta a média, és arról cikkeztek, hogy Kanada hogyan kezeli az emberi jogokat. Gondolom valaki, valahol, elég magasan felvette a telefont, és intézkedett. De mi lett volna szegény lánnyal, ha a reptéren nem jó a wifi, vagy elveszik a mobilját? Kanadában még sosem került hatósági eljárás alá transznemű személy? Nincs erre eljárásrend, hogy hogyan kell kezelni egy ilyen esetet? Ha van, akkor ez hogy történhetett meg, ha nincs, akkor meg miért nincs? Szóval haragszom Kanadára, fel vagyok háborodva, tiltakozásom jeléül szóljon az Oscar-díjra jelölt dal, a Blame Canada

11 megjegyzés:

zsécé írta...


Most esett le, hogy egyik múltbeli osztálytársam, később kiderült, egy meleg srác, miért Kanada felé vette az irányt olyan céltudatosan. A róla készült fotók tanúsága szerint boldogan él a párjával. :)
Szerintem egyszerűen a szolgálatban levő határőrök töketlenkedtek, nem tudták mit csináljanak. Persze ez nem mentség, mert egyrészt tudniuk kéne a dolgukat (ez más szakmákban sem mindig sikerül), másrészt vannak felettesek, akiket szerintem meg lehet ilyenkor kérdezni. A nyilvánosság ereje viszont nagyon hatékony, legalábbis a demokratikusabb országokban, mondjuk pl. Oroszországban sokra ment volna vele...

AncsaT írta...

Úgy tűnt a cikkekből, hogy a közvetlen felettesek nem tudtak eligazítást adni. Valószínűleg ezért váratták órák hosszat a reptéren, mert senki nem tudta eldönteni, hogy mi legyen. Aztán valaki megunta, és előkapta a szabályzatot. Az alapján bevitték a börtönbe, ahol az egészségügyi személyzet (egy nővér) megvizsgálta, és az elsődleges nemi jegyei alapján (farka volt) a bináris rendszerben besorolta férfinak. Nem a nővér volt buta, talán még a határőrök sem, hanem egyszerűen pocsék a rendszer. Mert aszerint valaki vagy férfi vagy nő. És ha ez kérdéses, akkor megnézi a nemi szerveket, és az alapján dönt. Pedig a való élet időnként ennél bonyolultabb is lehet.

Inpius írta...

Új helyzet, új probléma.

Úgy tűnik, a rendőrség ott (sem) követte a társadalmi változásokat. Elgondolkodtató, hogy nemcsak itthon sem tudná Kovács13 tizedes, hogy mit is kellene tennie ebben a helyzetben.

Szerencsétlen figura rosszul járt, viszont a helyzete rávilágított egy jó kis joghézagra. A helyzet megoldása a jogalkotók feladata lesz.
Legelőször lesz egy kis továbbképzés, utána mondjuk nyitnak a rendőrőrsökön +1 fogdát, a börtönben meg leválasztanak/építenek +1 szárnyat. És pont. Probléma kipipálva.

AncsaT írta...

Igen, Kanadában valószínűsíthető, hogy lépnek valamit. Mert az ilyesmi bökni szokta ott az emberek szemét. Nálunk legfeljebb abból van botrány, ha a börtönőrök dugnak egy rabot.

fetisa írta...

Emlékeztek még "Gyulára"? Egy női börtönben ül(t), mert férfiként élt és dolgozott 15 éven át. Akkor bukott le, amikor feleségül akarta venni a szerelmét. 52 rendbeli okirat hamisítás, egyéb nyalánkságok miatt ül(t). A börtönben lévő nők nevezik Gyulának, mert ő egy transz nő, akinek nem volt pénze arra, hogy átmenjen egy sor- nyilván nem ingyenes- vizsgálaton, pszichológus szakértőin és a többi, valamint nem volt arra sem pénze, hogy átoperáltassa magát. Magyarország, én így szeretlek.

Szabi írta...

Nem transz férfi?

Névtelen írta...

Perszepersze, na! :-)
Fetisa

AncsaT írta...

Én nem emlékszem Gyulára. Tudtok linket dobni valami cikkre?

fetisa írta...

Sajnos nem tudok, mert ez kb. 3 éve ment le egy esti műsorban valamelyik ker.tv-n. Írott anyagot nem találok én sem :-)

AncsaT írta...

:( Hiába gugliztam, nem találtam én sem. Pedig érdekes lehetett. Egyszer elbeszélgetnék Gyulával, elmesélhetné az életét.

fetisa írta...

Regénybeillő lehet... Néztem én is még az MTV videotárban is, de túl rég volt (amúgy már eszembe jutott, hogy a Kékfényben volt)

Megjegyzés küldése