Oldalak

2009-10-16

Sok hűhó semmiért

Tegnapelőtt dolgozatot irattam, és hogy ne zavarjam a kölköket, feltettem a fülest a mobilommal, és Kossuth Rádiót hallgattam. (Igen, tutira konzervatív vagyok, nem Rádió88 és nem Slágerrádió vagy Danubius, hanem a Kossuth.) Hírek után beszélgetés a szexuális felvilágosításról, meg az Internetről. Mindkét téma érint, hallgatom.
A sztori az, hogy valaki benyomta a Google-be a keresést: "szexuális felvilágosítás". Az első találat amit kiadott, egy blogbejegyzés képregénnyel, ahol pálcikaembereknek pálcikagyerekekkel bemutatott pedofil, vérfertőző aktusainak (pl. természet elleni erőszakos fajtalanság) segítségével igyekszik a szerző a keresőkifejezésben megnevezett célt megvalósítani.
Pontosabban szerintem tökre nem ez volt a célja, inkább valami humoros marhaságot próbált kreálni az olvasói szórakoztatására/megbotránkoztatására. A kettős célkitűzést sikerrel elérte. Én, részemről kifejezetten közönségesnek, felháborítónak és minden határon túlmenőnek ítéltem a művét, de ennek ellenére végignéztem. Kétszer is. Úgy hatott, mint egy brutálisan jó horrorfilm, amikor a gyomrom görcsben, hideg szalad a hátamon, tűnődöm, hogy összepisiljem, vagy összehányjam magam, de a világ minden kincséért nem hagynám abba a mozit. Ha csak szimplán gusztustalan vagy élvezhetetlen volna, akkor otthagyná az ember és nem foglalkozna vele.
Na, vissza a rádióhoz. Telefonvonalban a téma szakavatott szakértője. Mondják, gooogoljon rá a kifejezésre, nyissa meg az első találatot. "Igen... itt van... látom, egy képregény pálcikaemberekkel... aha, leveszik a ruhájukat... és szemléltetni akarják, hogy... hát igen... hát ez... hát ez aztán... tejóisten!!!" Igazából a háborgásnak nem is az volt a lényege, hogy az inkriminált tartalom az mekkora egy kupac mocsok, hanem, hogy a keresőkben ez az első, értsd a legrelevánsabb találat. Aki a témára rákeres, első helyen ehhez irányítják, a kifejezetten a felvilágosítás céljával, (gondolom nem kevés uniós, állami, alapítványi, stb. pénz felhasználásával,) szakavatott szakértők által szakszerűen összeállított webhelyek helyett. És, hogy szegény gyerekek, akik ezt meglátják, megállnak a fejlődésben. Vagy nem állnak meg, de akkor meg biztos rossz irányba fejlődnek.
Kétségtelen, az elméleti lehetősége fennáll, hogy egy gyermek az élmény hatására ráizgul egyik vagy másik (vagy mindkét) szülőjére. Ehhez azonban más élmény is elvezethet. Ödipusz és Elektra tutira nem internetezett az ókori Balkánon. A mai kölykök többségükben hamarabb felvilágosulnak, mintsem megtanulnának olvasni, vagy internetezni. Valószínűleg poénra vesznek egy ilyen képregényt, és legfeljebb röhögnek rajta. Mondom ezt Fecóból kiindulva, aki másodikosként nagyjából tisztában van a dolgokkal. Csak még marhára nem érdekli a szex. A lego, a kisautó, a játékkártyák, matricák, rajzfilmek fontosabbak számára. Guminők helyett gumimacikra izgul.
A probléma nem a gyerekekkel van, hanem a felnőttekkel, szülőkkel. Nekik sokkal felkavaróbb, bántóbb érzés szembesülni a "mű" által kiváltott gondolatokkal, érzésekkel. Nem mindenki tudja ezt úgy helyén kezelni, mint a blogban az egyik hozzászóló apuka, aki elmondta, hogy a 16 éves pucér lányának a látványa izgalomba hozta. Naná, egy férfi, lát egy meztelen nőt, az érzés normális. Csak az nem lenne normális, ha ebből kifolyólag, mérlegelés nélkül megdugta volna a lányát. De mérlegelt, rájött, hogy az egyébként természetesen ébredő vágy kielégítése nem helyénvaló, és nem tette. Ahogy nem dugta meg az anyját, a felesége nővérét, a főnöke feleségét és a pornókiállításon a szinpadon pózóló csajokat sem. (Ezt nem írta, ezt csak gondolom/remélem.) Ez így normális. Nem kell szégyenérzettől szenvedni miatta.
De van, aki mégis zavarba jön, szégyenkezik, dühös lesz. És lehet, hogy lesz egy gyerek is, akinek rossz érzéseket okoz. És a bejegyzés országos figyelem középpontjába került. Így még több embernek fog kellemetlen érzéseket okozni. Talán annyit meg lehetne tenni, hogy az oldal elejére kerülhetne egy figyelemkeltő felhívás, hogy ez itt nem szexuális felvilágosító információ, hanem durva és bántó vicc, aki erre nincs felkészülve, az ne nézze meg. Ennek hatására természetesen mindenki megnézné, de nem szólhatna egy szót sem, hisz mondták neki, hogy ne nézze meg. Aki prűd és nem hülye nem nézi meg. Aki meg háborog, arról kiderül, hogy prűd és még ráadásul hülye is. Valamint én tennék ide az elejére pár linket tényleges felvilágosító tartalmakra is. Pl. ilyeneket: a-ha!, ofoe, felvilágosítás.hu.Ez így már a korrektnél is korrektebb lenne.
Ennek persze egyetlen akadálya van, a szerző. Akinek belenéztem más bejegyzéseibe is. Az illető buggyant, és ezt jó értelemben mondom. Nem normális, a szónak abban az értelmében, ami szerint normális az, ami nem tér el nagyon az átlagtól. Szóval az illető van annyira egyéniség, hogy magasról tojjon arra, mi a közízlés, közerkölcs, jóérzés, tapintat és más ilyen maszlagok. Pont ettől élvezetesek az írásai. Abszurdak, meghökkentőek. Ha nem sértődne meg miatta, (vagy ő, vagy Örkény), akkor Örkény Istvánhoz hasonlítanám. Szerintem annak idején nem kevesen Örkényre is azt mondták, hogy fújezmáraztándetényleg. (Nem véletlen, hogy a "Tóték" meg a "Macskajáték" tananyag szokott lenni, a "Babik" vagy a "Pisti a vérzivatarban" meg nem.)
Ezzel nem azt mondom, hogy az illető örkényi magasságokba hágott, hanem, hogy ugyanazon az úton jár az írásaival. Az életében meg ki tudja merre. Biztos kapott ettől az élettől már párat a pofájára, de ettől nem lett világgyűlölő, csak kissé cinikus, és igényli, hogy mások hagyják békén az álszent baromságaikkal. Olyannyira, hogy még gesztusokat sem hajlandó tenni. Így feltehetőleg nem kerül figyelmeztetés vagy útmutató link a bejegyzése elejére. De ez nem az én karmámat terheli majd, hisz én szóltam neki.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése