Oldalak

2011-12-25

Álomszerűtlen álom

Mindig is részletgazdagok voltak az álmaim. Sose értettem, mikor arról olvastam, hogy jó színesben álmodni. Hát van fekete-fehér álom? Nekem az volt az extra, amikor aludtam és felébredtem, és elég furcsa helyen találtam magam, aztán még egyszer felébredtem, mert az első ébredést csak álmodtam. Vagy amikor láttam egy kamiont, ami mögé beszaladtak emberek, és mégis láttam őket. Hátulról, mert nem egyetlen nézőpontom volt, hanem mintha több helyen is lettem volna, több irányból láttam ugyanazt, és a legfurcsább az volt benne, hogy az egész kép teljesen természetes és átlátható volt, nem zavarodtam össze tőle. Vagy amikor álmomban tudtam, hogy álmodok, és ebben a tudatban cselekedtem, sőt, az akaratommal befolyásoltam, hogy mi történjen. Mostanában meg egészen komplex történeteket szoktam álmodni, dramaturgiailag jól felépített cselekménnyel, semmi álomszerű homály vagy érthetetlenség. De az már nekem is furcsa volt, hogy most logikailag helyes, összetett érvelést álmodtam. Ez még normálisnak számít?
Iskolai előadáson voltam valakivel, az arcát nem láttam sosem, mindig csak a göndör fürtjeit, ahogy a szemem sarkából megpillantom a haját. De jó barátnőm kellett legyen, mert bizalmasan, összehajolva beszélgettünk, sugdosott a fülembe. Jó nagy teremben voltunk, és talán valami zenei tantárgy lehetett, mert mintha énekelt volna az előadó. Aki egyébként egy dögös nő volt. Ő is, meg a hallgatók nagy része, sötét hajú, bőrű volt, mintha valami arab országban lettünk volna. Nem tudom, de ha találgatok, Irán jut eszembe, valamiért Perzsiára asszociálok a helyszín kapcsán. Aztán sürgős ügyben kihívták a teremből a nőt, aki az előadást tartotta, és mindenki fölugrált a helyéről, hangoskodtak, volt aki lelépett, a többiek fel-alá járkáltak, óbégattak, szóval elég tiszteletlenül viselkedtek, csak mi ketten vártuk csendben, fegyelmezetten, hogy visszajöjjön. Fel is bukkant mellettünk, kendővel a fején, napszemüvegben, hogy ne lehessen felismerni, és mondta, hogy menjünk vele.
Egy fehérre meszelt, vályogszerű anyagból készült, ősi stílusú épület tetőteraszán ültünk a földön, párnákon, előttünk apró asztalka, teáztunk. A tanárnő rá akart gyújtani, egy szakállas fickó megkínálta. A pasinak apró drótkeretes szemüvege volt, a fején valami furcsa tökfödő, nem turbán, nem fez, nem kipa, de biztos valami keleti izé. Nem tudom ki lehetett, de az volt a benyomásom, hogy egy nagyon tiszteletreméltó, nagyon híres tanító. Tüzet is adott a nőnek, aki rágyújtott, de nem akart rendesen meggyulladni a cigije, és akkor láttam, hogy fordítva van a szájában, és a füstszűrő ég rajta.
Rögtön szóltam neki, hogy fordítva gyújtotta meg. Rám nézett a cigi felett, de szívta tovább. Néztem a pasira, az engem nézett, és nem szólt semmit. Aki a helybéli szokásokban járatos barátom lehetett, az a csaj is megfogta a kezem, hogy leállítson, de én mondtam, hogy ez kurvára egészségtelen, nem kéne így szívni, és ki akartam venni a tanárnő szájából a cigit. De az elhúzta a fejét, és tovább szívta. Kezdtem teljesen kétségbeesni, mikor a szakállas fickó intett, hogy hajoljak közelebb, és egy példabeszédet intézett hozzám.
Egy gyermekről szólt, aki játékával megzavarta a felnőtteket, de azok úgy tettek, mintha ott se lett volna. Erre elkezdett kiabálni, hogy felhívja magára a figyelmet, de a felnőttek a jó modor nevében inkább elfordultak, hogy ne kelljen észrevenniük az udvariatlan viselkedését. Ezzel befejezte a történetet, és felállt, hogy elmegy. Én utána kiabáltam, hogy mit akar ez jelenteni, és fejtse ki az értelmét is, mert én ebből egy büdös szót nem értek. De simán elsétált onnan. Kétségbeesetten néztem a másik kettőre, a tanárnő szívta tovább a füstszűrőt, de a másik, a barátnőm odahajolt a fülemhez és suttogva megmagyarázta.
Ez ilyen keleti udvariassági dolog, az öreg rosszul tartotta oda kínáláskor a cigit, a tanárnő meg nem vette észre, és fordítva vette a szájába. A fickó mikor tüzet adott neki észrevette, de udvariatlanság lett volna figyelmeztetnie a nőt a hibájára. Az viszont az ízéből rájött, hogy a füstszűrőt szívja, és arra is, hogy az öreg rosszul kínálta meg, de udvariatlanság lett volna, ha reagál rá, mert akkor felfedi az öreg hibáját, és azt, hogy az nem szólt neki, ne szívja az ótvar füstszűrőt. Szóval mindenki rohadt udvariasan tekintettel volt a másikra, nem akarva szégyenbe hozni, csak én rontom el a játékot, ráadásul két slukk után elnyomhatta volna a cigit a tanárnő, de most, hogy belebeszéltem, kénytelen lesz végigszívni. Bár a fickó kiment, szóval most már az is elég, ha hagyja magától elégni a hamutál szélén.
Ezen én rettentően kiakadtam, hogy ez mekkora marhaság, és mikor visszajött a szakállas fickó, engedelmet kértem, és elmeséltem neki én is egy példabeszédet. Hogy egyszer egy fickót átlőttek nyílvesszővel. Elvánszorgott a barátjához, hogy segítséget kérjen, de az éppen aludt. Nem akarta felébreszteni, ezért leült, és várt, amíg az magától felkelt. A barátja ugyan látta, hogy ebből kiáll egy nyílvessző, de arra gondolt, az talán nem vette észre, hogy meglőtték, és milyen udvariatlanság lenne figyelmeztetni rá. Ezért csak megkínálta egy teával, és addig beszélgettek, amíg a meglőtt fickó meghalt.
Aztán megkérdeztem, hogy tudja-e, mi a történet mondanivalója. A szakállas bólintott, meg intett a kezével, amit a barátnőm lefordított, hogy az öreg szeretné hallani az én értelmezésemet is. Azt mondtam, hogy két tanulsága is van a történetnek. Az egyik, hogy szükség törvényt bont, azaz, ha bajban van valaki, az illem mellőzhető, mert a megsértéséből eredő kár kisebb, mint ami a probléma orvoslásának halogatásából származik majd. A másik pedig az, hogy igazán jó barátok közt nincs szükség udvariaskodásra. Erre a fickó felkapta a fejét, mélyen a szemembe nézett, majd fogta a tanárnő cigijét és elnyomta a hamutálban. Aztán fogta a kannát és teát töltött nekem. A barátnőm elmagyarázta, hogy ez igen nagy megtiszteltetés, hogy saját kezűleg szolgál ki engem.

16 megjegyzés:

Lora írta...

Jók ezek a példabeszédek :D Csak nem vagy kissé formabontó egyéniség?
A kamionosról az jutott eszembe, hogy állítólag az asztrális látás ilyen, vagyis több irányból alkalmazható.

AncsaT írta...

Formabontó? Nincs mit bontani, mert a formai kötöttségekhez való alkalmazkodás sosem ment nekem. :))

Ennek az asztrális látásnak utánanézek, felkeltetted az érdeklődésemet.

AncsaT írta...

Éterikus látás, asztrális látás

Bár a két képesség különbözik egymástól,az egyik élsajátítása magával vonja a másik képesség bizonyos szintű megjelenését is.A különbségekre úgy tudunk legkönnyebben rávilágítani, ha összehasonlítjuk a két látásmódban jelentkező eltérő észleléseket.
Ha éterikusan néznél egy fakockát, mindegyik oldalán felirattal, olyan lenne, mintha a kocka üveg lenne, úgyhogy átlátnál rajta, és visszafelé látnád a feliratot a túloldalon, míg a jobb- és baloldalon egyáltalán nem lenne számodra világos, hacsak nem mozdulsz el, mivel oldalvást látod. Ha azonban asztrálisan nézed, minden oldalát egyszerre látod, és mindent a helyes módon, mintha az egész kocka ki lenne terítve előtted, és belsejének minden részecskéjét is látnád, nem a többin keresztül, hanem mindent kiterítve.
Éterikus látással egy könyv belső lapjain levő írások egymásra vetítődnek,ezért nehéz azt elolvasni. Asztrális látással elkülöníthető az az egy lap írása,amelyet látni szeretnénk. Az asztrális látó minden tárgynak nemcsak a belsejét, valamint külsejét látja, hanem asztrális ellentétpárját is.
Asztrális látással képes lesz látni az aurát egészen az asztrális testig. Az asztrális aura foszforeszkáló ködével körülvéve fogja látni őt, ragyogó színek minden fajtájának felvillanásával, a színárnyalat és ragyogás állandó váltakozásával, ahogy a személy gondolatai és érzései változnak.
A mentális síkon lakó lények széles palettája válik így láthatóvá.De szintén láthatóak a mentálon tartózkodó "földi lelkek" is.

Lora írta...

A.E. Powell, ha jól csalódom :)

AncsaT írta...

Fogalmam sincs, beírtam a gugliba, hogy "asztrális látás", és kidobált egy halom linket. :) Ez az Atlantisz fénye - Tanulmányok - Tisztánlátás szövegből való.

Powell nekem kimaradt, Annie Besant dolgait inkább olvastam. De ez az egész teozófiai izé nekem kicsit túl homályos. El kellett olvassak egy rakás Rudolf Steinert is, de megőrültem tőle, hogy a sok misztikus maszlagból hogyan lesz waldorf iskola, biológiai mezőgazdálkodás, meg euritmia. Valahogy nekem nem sikerült aprópénzre váltanom a tanítását. Biztos túl földhözragadt vagyok.

Lora írta...

Ezeket az összefüggéseket én sem látom be, de Powell könyvei nekem bejöttek. :)

AncsaT írta...

Na, akkor felvésem a nevét, egyszer próbát teszek vele én is. :)

A.P.M. írta...

Nekem is színesek az álmaim, hatalmas tereket álmodok, óriás épületekkel, történeteket "állítok elő" álmaimban én is. Álmodni jó. Volt olyan álmom, ami fizikai fájdalom érzetével járt ébredésnél.

Érdekes dolog ez az asztrális látás, vagy ha úgy tetszik Látás. Eleinte azt gondolja az ember, hogy megbolondult. Ráadásul helyenként piszkosul fél és akár pánikba is esik. Nem beszél róla senkinek, mert alapvetően olyan nevelést kapott, mint a többi embertársa, hogy "szellemek" már pedig nincsenek, biztos csak elrontotta a gyomrát alvás előtt, csak rémálmot látott. Aztán már nappal is lát ezt-azt. Továbbra sem beszél róla, mert attól fél, hogy hülyének nézik. Aztán fokozatosan ráeszmél, hogy még sem bolond, és valóban léteznek "más" világok.

A misztikus maszlaggal nekem is komoly problémáim voltak/vannak, néhány könyvet abba is hagytam pont emiatt. Az az érzése támad az embernek, hogy a szerző maga sem érti, hogy miről ír/beszél. Szokás arra hivatkozni, hogy azért nem érti az átlag halandó az adott szöveget, mert nincsen azon a fejlettségi szinten, amely szükséges lenne az adott betűtest nyelvi-szellemi kódolásához. Azért ezek a könyvek még sem érnek fel a Tabula Smaragdina-val... Természetesen az egész ezoterikus-szellemi síkon mozgó szakirodalmat nem szeretném egy kalap alá venni, mert az indokolatlan otrombaság lenne, és talán erős a Smaragdtábla hasonlat, csak egy picit mindig megráz, ha azt látom, hogy az érzékenyebb-fogékonyabb embereket időnként megvezetik a "misztikus szakírók".

AncsaT írta...

Az a gond a misztikus könyvekkel, hogy túl sok van belőlük. Mert divat lett a téma. És vannak megélhetési látnokok, akik összekamuznak egy ilyen könyvet, mert jól eladható. És aztán próbáld meg eldönteni, hogy az írás hiteles-e!

Hogy bonyolultabb legyen, olyan is van, hogy valaki hiteles volt, aztán már nem az. Helena Blavatsky állítólag valamikor csodás képességekkel rendelkezett, tisztán látott, ihletett dolgokat közölt. De a nagy siker megszédítette, és üzletet csinált belőle. Ott pedig szabály, hogy egyenletes minőséget kell produkálni, rendszeresen. A látomások meg nem ilyenek. Ráadásul a teljesítési kényszer, hogy muszáj jónak, eladhatónak lenni, tovább rontja a dolgokat. Így azt mondják, egyre inkább kamuzni kényszerült, ami aláásta az önbecsülését, és a képességeinek a hanyatlásához vezetett. Aztán most döntsd el, melyik írásából mit hiszel el.

Manapság már nem fognak diliházba csukni, ha furcsa dolgokat beszélsz. Legfeljebb azt gondolják, kamuzol, valamit el akarsz érni ezzel a dumával. Egyszerűen csak meg kell válogatni, kinek mesélsz róla. És lehet, hogy manapság pontosan annyi misztikus tapasztalat születik, mint 50 éve, csak egyre többen merik bevallani. Lassan ott tartunk, hogy akinek nincs, az is kitalál majd valamit, hogy ne nézzék ki a társaságból. :)

Szabi írta...

Tök mindegy, töri könyv, híradó, vagy misztikum a vetítés mindenhol profi. A lecke az, hogy ne másoktól várjuk a választ a kérdéseinkre. A válaszok bennünk vannak, csak befelé kell figyelni. Igaz belülről is többféle hang jön, de meg lehet tanulni kiválasztani a hitelest.

AncsaT írta...

Igen, igazad van, kár, hogy ez nem megy mindenkinek ennyire egyszerűen. Mint a 100 éves bácsi, aki azt mondta, nincs különösebb titka a hosszú életnek, egyszerűen csak nem kell meghalni. :)
És, ha ez örök érvényű szabály volna, mi végre a próféták és a mesterek? Mondjuk a mesteremtől én több kérdést kapok, mint választ. :) Nagy a rumli a világban, kint is meg bent is.

A.P.M. írta...

A tanulás fázisa, a hangok szűrése és a megfelelő kiválasztása nem egyszerű folyamat, bár ez így van rendjén. Értem én Szabi, hogy a fenti hozzászólásoddal mit szeretnél sugallni, de az én szintemen a kijelentésed nem állja meg a helyét, túlságosan is lesarkítottnak, túl egyszerűnek és egyúttal túl bonyolultnak tartom. Jelenleg. Természetes, hogy egy ilyen rövid megjegyzésből nem derül ki, hogy te milyen módszert javasolsz a hangok szűrésére, de kíváncsi lennék rá. Jelenleg módszer keresésben vagyok, illetve tisztulási folyamatokat erősítem magamban. Egy halom visszahúzó tehertől igyekszek megszabadulni, legyen az civilizációs betegség, vagy éppen valamilyen cselekedetemből vagy tevékenységemből bekövetkező belső disszonancia. Közben befelé figyelek, mert a "mocsok" alatt ott van az annyira vágyott igazi énem.

Anne, hát igen, 50 éve leszadáltak volna valami jó kis gyógyintézetben, ha éppen "rossz" embernek mesélem el, hogy időnként mi történt velem, miket láttam, látok, érzek. Szerencsére a baráti köröm egy része fogékony erre a témára, így nincs belőle baj. Természetesen nálam is erősen működik a témaszelekció egy-egy beszélgetőpartneremmel kapcsolatban. Te legalább kapsz egy csomó kérdést a mesteredtől :) Én még nem tartok ott, hogy találkozzak az enyémmel, és kérdéseket kapjak tőle. Túlságosan türelmetlen vagyok :)
Helena Blavatsky-val kapcsolatban beugrott egy könyv, a Vörös Oroszlán. Az egyik fejezetében feltűnik egy francia jósnő, aki hihetetlen tehetség, azonban nem megfelelően használja az adományát, az egyéni haszonszerzés kerül az előtérbe, közben meg dolgozik a megfelelési kényszer a külvilág és az általa eljátszott szerep felé. Végül fokozatosan elveszti a képességét, megőrül, egy halom démon játékszerévé válik. Hát, úgy mondják, az elpazarolt tehetségnél nincsen szomorúbb dolog a világon.

AncsaT írta...

Kétséges esetekre én azt az útmutatást kaptam, hogy válasszam a nehezebb utat (csak, ha kétségeim vannak, ez fontos), és ez még idáig bejött. :)

A transzcendenssel való kapcsolatnak, azt mondják, az az egyik legnagyobb kockázata, hogyha az emberben nem működik megfelelően a belső iránytű, és kicsinyes, egyéni célokat próbál meg követni, akkor nagyon hamar el lehet tévedni.

Szabi írta...

A spirituális utazásnak pont az a lényege, hogy az ember megtanulja különválasztania a hangokat - sugallatokat. Ez tényleg hosszú folyamat. Számomra nem is igazán az a fontos, hogy honnan jön a hang,hanem, hogy melyik a helyes irány. Szerintem két nagyon fontos dolog van. 1. Hogy a választásom következtében jó legyen a szám íze - tehát, hogy ne erőszakoljak magamra semmit, mert annak sosincs jó következménye. 2. Ha folyamatosan törekszem a belső tisztaságra és igyekszem nem szem elöl téveszteni a célomat, azzal teszem magam nyitotta a "tisztább" dolgokra. Tényleg nehéz ezt pár szóban leírni. Ezt az egészet ahhoz szoktam hasonlítani, hogy antennák vagyunk és az állandóan körülöttünk áramló gondolat folyamból vesszük az adást. Az, hogy milyen színvonalú adást veszünk a mi rezgés szintünktől függ. A rezgés szintemet azzal tudom, emelni, ha igyekszem kivonni magam az általános pörgésből és feszkóból, kellemes hangulatot teremtek magam körül - például olyan zenét hallgatok - és a gondolataimat is úgy irányítom.
Elég lilán fejeztem ki magam?

A.P.M. írta...

Teljesen érthető! Hasonlóképpen gondolkodunk. Gondolom veled is előfordult már "spirituális lemerülés", amikor a meditáció is csak nagyobb káoszt csinál, mint használna. Pont ebben az állapotban vagyok. Csak a futás az ami lenyugtat, illetve légzésgyakorlatok. Az antenna hasonlat tetszik, pont a párommal beszélgettünk erről a hasonlatról, illetve szóba került a rezgés és annak intenzitása. Királylila :)!

Szabi írta...

Hullámvölgyek vannak. A környezet is rendszeresen gondoskodik róla, hogy lehúzzon. Ez egy folyamatos harc több kevesebb sikerrel - egy egész életre szóló program.
Van egy olyan elmélet, hogy Krisztus azért jött, hogy megnyissa a lehetőséget, hogy személyes tanítók - mesterek - nélkül is járató legyen az út. Tanítónk bárki lehet - mindenki taníthat és mindenkit taníthatok. Egy üzenet akkor jut el hozzám, ha már bennem megszületett a válasz. Bármennyit dumálhat nekem bármennyi bölcs, ha én nem vagyok kész a megértésre cseszhetem. Egy indiai bölcs történetében van az,hogy otthagyja a kasztját - ami valamelyik szellemi kaszt volt- el megy az erdőbe azokhoz, aki sanyargatják magukat. Aztán azokat is otthagyja. Találkozik Buddhával, meghallgatja egy beszédét, aztán megállapítja, hogy milyen bölcs mégis továbbáll. Egy darabig fényűzően él aztán egy folyóparton telepszik le egy révésznél dolgozik és nap hosszat a vizet nézve megvilágosodik. Elég elnagyolt így a sztori. A lényeg az, hogy akárhány mester és megvilágosodott jöhet mehet az életemben, az én előmenetelem nem feltétlen attól függ mennyit időt töltök velük és mennyit beszélgetek velük.

Megjegyzés küldése