Oldalak

2011-12-23

Mindjárt Karácsony

Na, megjött a karácsonyi fílingem. Reggel állat hideg volt, valami kis hószerűséggel a kertben, és nyakra-főre jönnek a karácsonyi üdvözlő emilek. A legtöbbjét tudnám nélkülözni, tanítványoktól, volt tanáraimtól, kollégáktól stb. Én nem akarok ezzel bosszantani senkit, ezért így blogon keresztül kívánok mindannyiótoknak nagyon szép, nyugodt, pihentető és szeretettel csordulásig teli Karácsonyt! Erre a jó kívánságra nem kötelező illendőségből válaszolni, elég rábólintani és elmormolni, hogy neked is, amit az ember az e-mailekkel nem tesz meg ilyen egyszerűen. Legalább bekopizom mindenkinek ugyanazt a szöveget, és visszaküldöm, egy karácsonyos csatolt képecskével. Persze milyen volt az, amikor még nem volt mél meg esemes? Már alig emlékszem, hogyan körmöltük a képeslapokat. A posta gondolom visszasírja azokat az időket.
Vannak persze érdekes karácsonyi üdvözletek is. Jött egy csatolt PDF, amiben kedvenc könyvkiadóm kívánt minden jót. Én meg amilyen kíváncsi vagyok, megnéztem a címzettek listáját, hogy kikkel együtt kapom. Nem mindenkit ismertem fel az emilcímből, de több ismerős is volt, akit blogról, fészbukról meg olyan is, akinek a nevét csak a könyvek címnegyedéból, hogy fordították, szerkesztették. Meg ott láttam az író nevét, akiért nem mondom, hogy rajongok, bár ki tudja mi lenne, ha többet is olvastam volna tőle.
A sci-fi művei nem varázsoltak el, a tényirodalom meg nem volt nekem elég tényszerű, szóval nem vagyok egy fan, de hallatlanul tisztelem őt. Túl van az ötszázadik (500 !)  köteten! Nekem elképesztő ez a termékenység. Most lehetne rosszmájú megjegyzéseket tenni a mennyiség/minőség témájában, de próbáljon meg valaki ennyit csak lemásolni, majd rájön, hogy mekkora teljesítményről van szó. És azt sem vitathatjuk el, hogy népszerű. Ismert a neve, amivel jól el lehet adni szinte bármilyen könyvet. (Most ezt megint nem rosszindulatúan mondom.)
És olvastam egy könyvét, amiért már a másik 499 mindegy, hogy milyen. Ez a könyv annak idején nagyon megragadott, volt benne egy olyan atmoszféra, ami átjött a lapokról, hogy azt mondtam, ez nagyon meg van írva. Ahogy kerestem a linket, látom, hogy van neki folytatása. Kíváncsi is vagyok, meg félek is a csalódástól. Nem mertem újraolvasni az első részt sem, ki tudja, most milyennek látnám, így meg van egy nagyon kellemes könyvélményem.
Időközben elmúlt dél, sőt beesteledett. Bejártam a várost olcsó mazsoláért, meg gyalult tökért. Már kiabáltunk egymással. (Ha tompítani akarom, akkor annyit mondok, hogy megemeltük a hangunkat, komoly anyázás az még nem volt, ugye ami késik...) Nekem még el kellett mennem a postára csomagot feladni, Kata meg indulás előtt találta ki, hogy írjak már neki egy CD-t a családi képekkel, amiből albumot akar a szüleinek Karácsonyra. De most rögtön, mert bezár az üzlet. Hát persze, mikor is máskor kéne az ilyet intézni, ha nem az utolsó pillanatban. Én meg mehetek a főpostára, mert az itteni kisposta addigra bezár.
De majd megnézheti, mit talál a fa alatt! Mondjuk a tavalyi ajándékát most nagyon is használta. Bekapcsolta a tévét, és nyaggatta Fecót, hogy hozza már be neki valamelyik adót, ahol van híradó. Mert meghallotta valahonnan, hogy nagy tüntetés van a Parlament előtt. Én meg mondtam, hogy ja, jó nagy. Gyurcsányt el is vitték a rendőrök. Orbán meg levelet írt nekünk.
Hogy majd a kormány segít a devizahitelünket végtörleszteni. Szóval a két ünnep közt mehetünk, bejelenteni a szándékot. Persze már nem vissza nem térítendő juttatásról van szó, hanem kamattámogatott kölcsönről. Valaki a fejéhez kapott odafent. Eddig úgy volt, hogy azok is igénybe vehetik a vissza nem térítendőt, akik már önerőből kifizették 180 Forinton a devizahitelüket. Így gondolom, ha elosztották volna a pénzt, nem jutott volna mindenkinek 7,5 milla, és aki nem tud hozzá máshonnan szerezni, az a 2-3 millióval nem ment volna semmire, és egyáltalán nem tudta volna igénybe venni ezt a lehetőséget. Aki meg kicsengetett zsebből 15 milliót, az kapott volna ajándékba 2-3, de ha a visszamondott összegeket is újraosztják, akkor 4-5 millát. Tehát, akinek eleve volt, az kapott volna megint. De a kamattámogatott hitel az minek annak, aki már törlesztett? Szóval ez egy ritka példája az értelmes intézkedéseknek. Ha lesz belőle egyáltalán valami. Majd meglátjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése