Oldalak

2015-01-02

Új év - új élet

Sosem voltam nagy híve az újévi fogadalmaknak. Most is inkább a véletlennek köszönhető, hogy nagyjából egybeesik a változtatni akarás és az év kezdete. Mostanára lett végleg elegem dolgokból, és kaptam indíttatást. Egyes dolgokba belefáradtam, másokon szeretnék javítani. Egyrészt az időm szétforgácsolódik, nem azt csinálom, amit szeretnék, amiről tudom, hogy igazán kellene. És a fizikai, egészségi állapotommal sem vagyok elégedett. Nem szokatlan tőlem, mert máskor is szoktam, de ez most ilyen panaszkodó post lesz, szólok előre.
Vannak feladatok, melyek már nem is tudom hogyan, de rajtam landoltak, én meg csinálom őket. Ami itthon kell, házimunka vagy szorosan véve munkahelyi dolog, az ésszerűen elvégzendő, valakinek meg kell csinálni, és van munkamegosztás, más is csinál nemszeretem dolgokat. De pl. egy különösebben senkit nem érdeklő, máshonnan is beszerezhető információkról tájékoztató, és kreatív öntevékenységet bemutató hírhalmaz rendszeres összeállítása nagyon nem köt le, és talán ideje volna másokat is hagynom kibontakoztatni a tehetségét. Valamint egy ismerős ismerősének a gyerekét is meguntam korrepetálni. Megmondtam, hogy mostantól sajnos nem érek rá, keressenek valaki mást.
Egy ideje már járogatok dokihoz, vér és vizeletmintákat adok pár havonta, hol jobb, hogy rosszabb értékekkel. Ez annyira nem zavarna, de (amit idáig nem vallottam be, pedig ez marhára zavar) az elmúlt évben híztam... ööö, maradjunk annyiban, hogy a testsúlyom több mint 15%-ot gyarapodott, ami már látható és főként érezhető is. Mondjuk Kata nem panaszkodott, néha nyög ha ráfekszem, bár azt szokta régebben is, de most néha kicsit másképp csinálja, és csak akkor hagyja abba, ha felkönyökölök, és megtartom a súlyomat. Plusz van egy rakás nadrágom meg ruhám, ami nem jön rám.
A múltkor emlegettem a könyvet az egészséges étkezésről, diétáról. Úgy döntöttem, hogy elkezdek ez alapján enni. Alaposan elolvasom, kijegyzetelem, és kitalálom, kipróbálgatom, mi lesz nekem a jó. Arra már rég rájöttem, hogy a "csodadiéták", hogy együnk káposztát almával, mindegy mit, de nyers legyen, csak reggel hat és délután négy közt együnk, nem szabad lisztet cukorral, húst krumplival, padlizsánt avokádóval és tejet barackkal fogyasztani, meg az ehhez hasonlók nem sokat érnek. Az embereknek nem egyforma a szervezete, nem ugyanolyan a bélflórájuk, másmilyen az emésztő enzimjeik összetétele, eltérő az immunrendszerük, a biokémiájuk, érzékenységük. Ráadásul ugyanannak az embernek is, különböző életkorokban, egészségi állapotokban más és más táplálék a megfelelő.
Indításnak meglehetősen paleósan kezdek, sőt ketogén megszorítással. Száműzöm a kenyeret, tésztákat, krumplit, rizst, a lisztből készült dolgokat, kerülöm a keményítőt tartalmazó dolgokat, amennyire csak lehet. Ellenben igyekszem minél több pro- és prebiotikus dolgot fogyasztani. A szokottnál több lesz a (savanyított) tejtermék, joghurt, kefir, túró, sajt meg a hagyma (Kata már fintorgott a szag miatt), és savanyú káposztát eszek savanyú káposztával. Főzéskor a növényi olajat ki kell váltanom (a disznózsír helyett inkább a kókuszzsírra szavazok), az extraszűz olíva maradhat, de ugye csak a salátára. A zöldségek közt szelektálnom kell majd, és a gyümölcsöket se igen ajánlják, de azt hiszem, itt egy kis engedményt teszek majd, egyrészt mert szeretem, másrészt meg tapasztalat, hogy a gyümölcs az jó nekem.
A szétfolyó napjaimat meg valahogy gatyába fogom rázni. Megszervezem az időbeosztásomat, és rászoktatom a környezetemet, hogy mikor vagyok elérhető, mikor lehet hozzám jönni, és mikor van az, amikor csinálok valamit, ami fontos nekem, és olyankor jobb ha nem zavarnak, mert morcos leszek. Így végre talán haladok majd a fordításommal is, amivel már katasztrófa, hogy mennyire el vagyok maradva. Plusz elő kéne szednem a fegyencedzést is, de erre egyelőre nem biztos, hogy készen állok. És rendszeresebbé teszem a meditálást meg a jógát. Tudom, ez a program meglehetősen önzőnek hangzik, csak rólam szól, de úgy érzem, szükségem van rá, és másokra akkor tudok igazán odafigyelni, ha a saját problémáim nem vonják el a figyelmem.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Személyes tapasztalat, hogy bármilyen diéta hatástalan, vagy legalább is nem tartható hosszútávon, ha nincs mozgással társítva. (Egészen konkrétan, én még soha nem diétáztam, nem is tervezek, de a rendszeres mozgással én elég sok problémát meg tudok oldani, nem csak fizikait.)
ha valami mozgást/tornát/gyúrást akarsz mindennapjaidba, akkor tanácsolom a következő menetet:
Egy adott, rendszeresített időpontban csörrenjen meg valami (pl. telefon), ez azt jelenti, hogy akkor most kb 2 perc "torna" jön. Nem a mennyiségen és a nehézségen van a hangsúly, hanem azon, hogy minden nap, vagy minden második nap, ahogy tervezed, de megtörténjen. Pár hét után már nem is kell jelzés, hanem az életritmusba sunyin belopózik, és csak úgy ott van. Ekkor lehet lassanként vagy nem lassanként emelni az adagot, és azt veszed észre, hogy rendszeresen gyúrsz/fegyencedzel/szálkásítasz :)
Esetetekben el tudom képzelni, hogy a szexuális életetek ezt a rendszert ha nem is lehetetlenné, de kissé nehézkessé teszi.

Na, versenyzünk, ki fog hamarabb félkezes fekvőtámaszt kézenállásban csinálni? :D
(fegyencedzés jön nekem is... ugyanezzel a módszerrel :))

RS kedvese



onsai írta...

Jé, szinkronban vagyunk, én is az egészséget helyeztem központba idén :) Majd blogolj a fejleményekről, hogy jól ellophassam az ötleteket... :D

AncsaT írta...

RS kedvese: Annyit pontosítanék, hogy az "alakformálásra irányuló igyekezet" céljából elkezdett diéta mellé okvetlen kell a testmozgás. A könyv, amit olvasok, az agy működésével kapcsolatos problémák (autizmus, ADHD, és hasonlók) esetén hasznos diétákról ír, de a lényege az emésztőrendszer kóros állapotának helyreállítása, így egy sor más krónikus problémára (allergiák, hiánybetegségek, visszatérő fertőzések, gyulladásos állapotok, immungyengeség stb.) is előnyös hatással van. Ilyen esetekben a diéta önmagában is hatásos lehet, de persze a megfelelően megválasztott testmozgás is segít.
A telefonos riasztás az jó ötlet, meg a monitorom be van állítva, hogy óránként riaszt, ideje egy kis szemtornának, de nincs akadálya, hogy ilyenkor a seggemet is megemeljem. :) A szexuális életünk nem világos, hogy miben gátolná az edzéstervet, hiszen nem töltjük az összes szabadidőnket az ágyban. :)
A fegyencedzésben nekem már megy a kétkezes kézállásban karhajlítás. A karnyújtásra még gyúrnom kell. :)

On Sai: Írok majd a tervekről, meg hogy mit sikerül megvalósítani belőlük. A terveim jók szoktak lenni, sajnos a megvalósítás az nem mindig tökéletes... :)

Névtelen írta...

Akkor ez ilyen egészség-év lesz, mert én is most változtattam az étrendemen és kinéztem egy edzést is. Aztán ismét bicajra ülök és a futással is kacérkodom.

Csak mindezt az asztmámmal is közölnöm kell :D

AncsaT írta...

Üdv a klubban. :) Lassan tényleg összejön egy életmódklub, majd cserélgethetjük a recepteket meg az edzésterveket. :))

Az asztma az gondolom nem sokat segít aerob testmozgás közben. :( Jó sok kitartás kellhet hozzá.

Megjegyzés küldése