Oldalak

2011-04-27

Lélekvándorlás

Ismerjük a főnévfokozást: füllentés - valótlanság - hazugság - statisztika. Nem véletlen, hogy a közvélemény-kutatások legnagyobb megrendelője a politika. Ugyanis a kutatások nem azért készülnek, hogy megtudják az emberek véleményét - az sosem érdekelte a politikát -, hanem hogy az eredmények közzétételével befolyásolják az embereket. Persze a politika idényműfaj, választások közt kisebb a kereslet a felmérésekre, és ilyenkor, hogy ne maradjanak munka nélkül, mindenféle hülyeséget is szoktak kérdezni. Ilyenkor kerül sor az olyan vizsgálatokra, mint amelyikből megtudhattuk, hogy "Magyarországon a legnépszerűbb a lélekvándorlás".
Kicsit irritál az írás hangvétele. Mintha a hit kérdése egy fajsúlyban volna a fogyasztási cikkekkel. Mondjuk az iszlám népszerűsége a fiatal-középkorú férfiak körében kiemelkedik, a célcsoportot remekül sikerült megszólítani a túlvilágon várható 72 szűz ígéretével. A katolicizmus marketingje idejétmúlt. A pokollal való riogatással nehéz megnyerni az emberek szimpátiáját. A judaizmus mindig is sikeresebb volt, sokkal ügyesebben igazította a magyarázatokat az adott korok igényeihez. Viszont nem elég nyitott, csak arra a szegmensre koncentrál, ahol eleve jók az eladási mutatói, nem akar új piacokat meghódítani. Példát vehetne a keletiekről. A taoizmus, buddhizmus, hinduizmus teljesen megújította a kínálatát. A nyugati világ ízléséhez igazították a termékeiket, főképp a csomagolás tekintetében, ami ma már világszínvonalú. Ennek köszönhető, hogy egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a tortából.
Mintha ez is egy verseny volna, szavazást tartanánk, és aki a legjobb eredményt éri el, az lesz a világvallás, az szedheti be az egyházi adót, építheti a legtöbb templomot. A spirituális érdeklődésű emberek kiválasztják, hogy szerintük melyik vallás fog a legjobban téríteni, és annak a színeiben indulnak a papságért. Borzasztó (jövő)kép. Ennél jobb már csak az volna, ha a természeti törvényekről próbálnának meg szavazást tartani a parlamentben. Elképzelem Schmitt Pált, ahogy Gay-Lussac második törvényét megküldi előzetes normakontrollra az alkotmánybíróságnak, hogy összhangban van-e a melegek jogait biztosító európai irányelvekkel. :)
Szóval a magyarok állnak az élen a reinkarnációba vetett hitet tekintve. 13%-os eredménnyel. Na, itt én már simán látom, hogy a statisztikának a hazugság legdurvább formájaként történő meghatározása egyáltalán nem alaptalan. Mert mi a helyzet azokban az országokban, ahol a lakosság túlnyomó többsége a buddhizmus vagy a hinduizmus híve? (Ezekben ugyanis alaptétel a lélekvándorlás.) Ott a lakosság kevesebb mint 13 %-a hisz ebben? Nekem komoly kétségeim vannak ezzel kapcsolatban. Talán nem volt teljes körű a felmérés. Nézzük újra a cikket: "A Reuters News számára készült legfrissebb Ipsos felmérés szerint a világ lakosságának fele hisz..."Hm...nem úgy tűnik, mint egy utalás a vizsgálat korlátozott érvénytartamára.
Végezzük el az újságíró munkáját, és pontosítsunk! A felmérésben 18829 válaszadó vett részt. Mindössze 23 országban (Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Lengyelország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, USA) történt a vizsgálat. És a minták nagysága köszönőviszonyban sincs az országok lakosságának számarányával. Kínából meg Indiából kb. 7000 embert kellett volna kérdezni, ha megnézzük, a világ lakosságának mekkora része él ezekben az országokban. Ehhez képest hozzávetőleg 1000-1000 ember szerepelt a felmérésben. Nagyjából annyi, mint Magyarországról. Oroszországból meg kb. 500 fő. Hogy mi magyarok annyian lennénk mint az oroszok az is túlzás, de hogy kétszeres súllyal szerepeljünk a felmérésben...
És a kiragadott számok önmagukban semmit nem jelentenek. Mert Indiában nem tudom hol mértek, de biztos nem vidéken, ahol még élnek a régi szokások, él a régi hit. De, ha a főváros értelmiségi köreiből választották mind az ezer főt, akkor is megdöbbentő a 10% alatti eredmény. Ez az ország nagy bajban lesz, ha így elszakad a hagyományaitól. Magyarországon meg a 13% érdekes eredmény. De értelmezhetetlen a részletek ismerete nélkül. A magyar lélek keleti gyökerei szólaltak meg? A New Age mozgalmak hatása ilyen erős nálunk? Vagy úgy látjuk, ebben az életben már semmi jó nem vár ránk, legfeljebb egy másikban?

2 megjegyzés:

Señorita írta...

Nekem az az érdekes, hogy egy pénzügyi, gazdasági oldal vette át a felmérés eredményét és cikket kreált belőle. Persze lehet, hogy kizárólag a számok miatt, az bolondította meg őket. Az meg, hogy gyakorlatilag kihagytak egy komplett kontinenst (mínusz Dél-Afrikai Köztársaság) eléggé megkérdőjelezi az amúgy is ingatag lábakon álló felmérés hitelességét. Amellett az indokok mellett természetesen, amiket felsoroltál.

AncsaT írta...

Na, én nem is gondoltam végig, hogy a térképen hol helyezkednek el ezek az országok. De tényleg. Ez így még gázabb.

Megjegyzés küldése