Oldalak

2011-04-28

Tablet

A hírekben hallottam, hogy a a kormány tervei szerint helyettes államtitkártól felfelé a kormányzati vezetők mind kapnak egy iPad2-t. Mert ezzel pénzt lehet majd megtakarítani. Biztos úgy van, nem kétlem. Ami vicces, hogy a hullaboncolós sorozatban, a Hidegsebész-ben, a beosztott kisegítő másod- alszakértő boncolás közben szintén egy iPad segítségével nézett utána adatoknak. Lehetett látni, ahogy keresgél, meg ahogyan a virtuális billentyűzettel gépelget az érintőképernyőn. Egyszer próbáltam én is, biztos meg lehet szokni, de én szeretem, ahogy a billentyűk benyomódnak az ujjaim alatt. Mondjuk húsz évvel ezelőtt biztos a mechanikus írógépekre mondtam volna, hogy szeretem hallgatni a kopogásukat, meg ahogy csilingelnek a sorok végén.
Táblagépek. Leginkább az iPad. Nem rossz, de egyelőre még nem érzem úgy, hogy kéne egy. Először is kényelmetlen. Nehéz tartani, az érintőképernyő nem elég "engedelmes", és kicsit lassú. Az árral sem vagyok teljesen kibékülve. Ennyit (kb. 200.000 Ft) talán nem költenék egy korlátozottan használható gépre, otthon az asztali sokkal többet tud, ha meg vinni kell magammal, a laptopon jobb dolgozni. Kifejezetten mobil használatra lenne csak értelme, ha vezetéknélküli internetkapcsolatom lenne rajta. A wi-fi nem elég mobil, csak otthon meg a melóban érhető el könnyen. A használható mobilnet meg havi 4.000 körül jár. Talán, ha nyertem a lottón és kifizettük a tartozást a házra.
Persze nem csak Apple termékből áll a világ. Az Android platform is izgalmas, jönnek egyre-másra az új masinák. De a fentebb elmondottak nagyjából ezekre is érvényesek. Egy készüléken akadt csak meg a szemem. Mikor az ekönyvolvasókat nézegettem, szimpatizáltam a Barnes&Noble NOOK nevű kütyüjével. Most ezt egy kicsit feltuningolták. Szoftveresen. Azaz a színes, érintőképernyős készülék ugyanaz, csak szoftveresen javítottak rajta. A 2.2-es Android az új operációs rendszere. Így táblagép funkcionalitást kap. Persze alapból a B&N rajta tartja a kezét, hogy mi kerülhet rá, például olyan szoftver, amivel az Amazon Kindle-hez való könyvek is olvashatók lennének, biztos nem, de némi hekkeléssel bármi megoldható. Egyetlen szépséghiba, hogy csak wi-fi kapcsolat van, 3G nincs.
Állítólag év végére vagy 2012 első felében várható a Kindle 4. Egyelőre csak találgatások léteznek róla. Hogy esetleg színes lesz, meg érintőképernyős, és akkor már miért ne lenne tabletnek is használható. Mondjuk talán azért, mert az Amazon könyveket ad el, és azokhoz könyvolvasót akar kínálni. Olyat ami olcsó, ugyanakkor jó rajta olvasni. Az érintőképernyő érintésérzékeny rétege rontja a betűk láthatóságát, a színes e-papír sokkal drágább, az LCD panel meg hamar lemeríti az aksit. Persze jó lenne, ha a parányi gombok helyett valami használható beviteli lehetőség is lenne, amivel jegyzetelni is tudnék, de az meg egy másik történet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése