Oldalak

2011-04-03

Matatás

Répa kommentelt a tegnapihoz, hogy nincs "Ajánlás" gomb a blogomon, és tényleg. Gyorsan raktam egy Facebook "Like" gombot, mert hát milyen maradi dolog, hogy még ilyen sincs nálam. És, ha már a blogsablonomon matattam, csináltam rendes feed-et a hírolvasókhoz, a feedburner.com-on, meg raktam az oldalsáv aljára feliratkozási lehetőséget, a feed-hez is, meg e-maileset is. Tudom, a tetejére kellett volna, mert így a kutya se látja, de legalább van. És játszottam is kicsit, tettem egyedi ikont, ami megjelenik a böngésző fülön, amelyikben az oldalamat megnyitják. Ha valaki nem ismerné fel, a BlogSpot logó "B" betűje mögött szivárványos a háttér. :) Kicsit béna, meg a sarkai sincsenek lekerekítve, de majd kicserélem valami normálisra, csak nem volt jobb ötletem, de legalább tudom, hogy hogyan kell.
Ahogy játszadoztam a sablonnal, nézegettem a dizájnomat. Próbáltam a kívülálló szemével nézni, nem mint a sajátomat, hanem, mintha valaki másé volna. Úgy találtam, hogy kissé puritán. A fejléc kopár, nincs benne kép, és a cím betűi is nagyon egyszerűek. A háttér egyszínű, semmi mintázat. Az oldalsáv fejlécek is csak világos csíkok, nincs keret, még csak egy elválasztó vonal se. Ha nem lennének a kis bélyegképek, hótt unalmas lenne az egész. Mondjuk így sem az az olvasócsalogató kinézet.
Átmentem doktorfrajdba, és próbáltam elemezgetni, mit mond a blog gazdájáról ez a külső: Először is, kell legyen benne valami visszafogottság, mert a jelekből ítélve ért a sablon matatásához, de ellenállt a kísértésnek, hogy csilivili templétekkel díszítse a blogját, nincsenek norvégmintás kis izék elválasztónak, sem pici képecskék dizájnelemeknek. Aztán az egész nagyon funkcionális. Ráadásul jobbára csak olyan dolog van az oldalsávon, és olyan elrendezésben, ami inkább a tulajdonos kényelmét szolgálja, mintsem a látogatókét.
Lehet mindezek mögött egyfajta igénytelenség, mások véleménye iránti érdektelenség. De az is lehet, hogy valamifajta kiszámított hatáskeltés, hogy a külsőségek helyett a tartalomra terelje a figyelmet. Vagy kifejezetten kerülni akarja, hogy az oldal "lányos" kinézete ellentétben legyen az időnként előforduló komolyabb hangvételű bejegyzésekkel. Vagy rejtőzködik, takargatja a személyazonosságát, és ezért kerüli, hogy az ízlése nyomot hagyjon az oldalon, nehogy túl személyes legyen a dizájn. Esetleg csak simán férfi agya van, és eszébe sem jut, hogy egy blog másképp is festhetne. Na jó, ezzel sokra nem mentünk.
Így hát nem volt más, lementem az egész görög ábécébe, alfától ómegáig. Becsuktam a szemem, ellazítottam magam. Már ott is voltam Káli anya ölében. Éreztem teste melegét, bőrén az izzadtságot, testének a szagát, a nedves haját, ahogy hozzám ér. Sötét van, és csend. Csak a fejemben suttog. Tapogatózom az emlékeim közt. Felrémlik előttem a blogom, a szögletes vonalak, a színek. A barna árnyalatai, a homoktól, az őszi avaron át a dohányig. Hopp, már be is rántott az emlék. A suttogás elhal, jönnek a szagok, a tapintás, a képek.
Ez az ő testének az illata. Férfiszag. De nem az a penetráns, tolakodó kutyabűz, hanem mint a babák bőrének az illata, csak markánsabb. Lenvászon. Megborzongok, ahogy a hideg szövet a bőrömhöz ér, de aztán gyorsan átmelegszik rajtam. Végigsimítom a tenyeremmel a mellemen. Kicsit vastagabb, durvább mint a lepedőm. Érzem a szegést, a varrást, a gomblyukakat. Látom a színeit is. Homokszín, vékony dohánybarna szegéllyel a galléron és a kézelőn. Hm, tesóm férfihálóinge után mintáztam a blogomat?

10 megjegyzés:

fetisa írta...

Ancsa nekem ez úgy, ahogy van kínai...lefordítanád? Feedelni, mitökömre jó az? Szőkeségem nem hagyja, hogy utánanézzek, te mondd el! :-D

Señorita írta...

Ha megengedsz egy másik olvasói véleményt is: a lényeg az olvashatóság. A Te blogod ebből a szempontból jól vizsgázik. Áttekinthető, rendezett és főleg nem veri ki az ember szemét! Lehet csicsázni és agyondizájnolni, de akkor pont az olvashatóság rovására menne. A kreativitás kiélése véleményem szerint nem egy blog feladata, arra van ezer más lehetőség. Persze, ha valaki csak egy bloggal van jelen a neten, az az egy fóruma van... Nos, ezen még nem gondolkodtam. :)

AncsaT írta...

Fetisa: Feed-del lehet "etetni" a hírolvasó programokat. Ami arra jó, ha érdekel téged 642 weboldal, blog stb. akkor nem kell mind a 642 helyre ellátogatnod naponta, hogy vajon került-e ki valami érdekes anyag, hanem egy helyen, együtt fogod látni a napi frissülést. Ez olyan, mint az oldalsávomon a "Rendszeresen olvasottak" rész. (Rész helyett előbb azt írtam widget, de nem akarom megmagyarázni, hogy az egy olyan bigyó, ami csinál valamit valamivel, aztán megjeleníti a blogon.)
A "feed" a hírfolyam egy adott helyről, pl. a blogomról, tartalmazza az összes bejegyzést, ami megjelenik, úgy mint egy levelezőprogramban. "Forrás" szerint, időrendben stb. és meg lehet jelölni, amit már olvastál, lehet "törölni", hogy többé ne jelenjen meg, szóval kényelmes dolog. Mondjuk én nem használok ilyet, mert nem olvasok olyan nagyon sok blogot, szeretek inkább odamenni az oldalra, kommentelni, kattintgatni.

Señorita: Igen, erre most nem is gondoltam, pedig a háttérszín azért is tetszett, mert nem olyan vakító. 24"-os képernyőnél, ha hófehér a háttér, kénytelen vagyok este lámpát gyújtani, mert a sötét szobához képest annyira vakító, hogy kiégeti a szemem.

fetisa írta...

Köszönöm szépen. Ha lesz egy félórácskám átvinni mindezt gyakorlatba nekem jól fog jönni. :-)

AncsaT írta...

Léteznek külön programok spéci funkciókkal, de a böngészők is kezelik a feedeket, sőt webalapú readered van a gmail fiókod mellett is. A bal felső sarokban a GMail logó felett, a "Reader" linkre kattints (ha magyar a felület talán "olvasó" vagy hasonló néven).

Tyúk írta...

Ha a B-t A-ra cserélnéd az veri sztájlis lenne, továbbá ez a fura szín ez olyan neutrális ugyan, de most, hogy felhívtad rá a figyelmemet, annyira már nem tetszik. :)
És legalább egy árva lámát odabiggyeszthetnél a fejlécbe ehhez a dűnehomok-barnához illően. :)

A blog agyondizájnolása azokra jellemző, akik nem mindig tudnak mit kezdeni a blogjukkal (én is), és írás helyett bizerálják, lecserélik, mittomén.

Egyébként ez zavar, mert van, hogy írni akarok, de nem tudom kitalálni, miről, ettől néha egymondatos blogger leszek, csak nem olyan érdekesen, mint egyesek.
Jó lenne egy blogpost-téma dobókocka, 96 oldalú, és akkor 3 hónapra lenne elég mondanivalóm...

Névtelen írta...

Ja, és egyébként pedig értékelem, hogy tördelsz. A minap rápattantam egy blogbejegyzésre, az első 5 sor után - pedig érdekelt - viszont lemondtam róla, mert amint észrevettem, hogy még úgy 5000 karakternyi szöveg következik, bekezdések nélkül... Pff.

AncsaT írta...

Ez az "A" betű nem is rossz ötlet, ha a blogspot logós betűtípusból sikerül találni, megfontolom, ha a szivárványos "B" nem fog elterjedni a "Gay Blogger Community Member" jelzéseként. :D Fejlécképet nem akartam, de most elgondolkodom rajta.

A tördelésre nem is jutott eszembe, mint jellemző, egyszerűen csak így csinálom, mert másként képtelen lennék eligazodni a saját szövegemben. De most megnéztem pár blogot, és tényleg. A sablonok nem igen támogatják. Aki csak lenyomja az entert, az még eléggé egybefolyik, aki ügyel rá, és tesz egy üres sort, ott nagy a hézag. Én is kézzel szúrom be a <div> tagokat.

Señorita írta...

Tyúk bejegyzéséből egyértelműen kiderül, hogy jó színes a baromfiudvar. :) Valaki szeret gyémánt félkrajcárokat is keresni a blogdombon, valaki meg jól elvan a porban e téren (pl. én). :)
Bocsánat, Tyúk, hogy ismeretlenül, bizalmaskova megeresztettem ezt ide.
A színes baromfiudvar is értelmezhető jelképként. :))

Tyúk írta...

Señorita :)))

Megjegyzés küldése