Oldalak

2012-05-10

És végre leadtam

Végre leadtam a dolgozatomat. Akkora megkönnyebbülés, hogy nem is tudok megfelelő hasonlatot mondani rá. :) Tegnap hazaszédelegtem, végigvágtam magamat az ágyon, és elaludtam. Kata közben hazajött, aztán elment itthonról, de én észre se vettem. Olyan rendes volt, hogy nem ébresztett fel. Csak remélte, ha Fecó hazaér és csönget, felébredek és beeresztem. Persze tíz perccel hamarabb felkeltem, és már a teát főztem, mikor jött. A belső órám helyén nekem egy bazi nagy vekker van. Ha a szokásosnál korábban kell kelni, mondjuk vonathoz, hajnali indulással, akkor óracsörgés előtt pár perccel felébredek, és leviszem a mobilomat a fürdőbe, hogy ne keltse fel Katát, ha zenélni kezd.
Este Fecóval Star Wars rajzfilmet néztünk, ezeket a klónokat. Leszedegettem a kimaradt epizódokat, az utóbbi időben hanyagoltam a torrentet is. Persze nem kapja meg mindet egyszerre, csak apránként, mert a tanév még tart. Tanuljon, csinálja meg a leckéjét, aztán ha még belefér, akkor egy epizód. De lehet, hogy társasozunk. Vagy mesét olvasok neki elalvás előtt. Vagy csak beszélgetünk. Láttam szegényen, mikor bejött hozzám elmesélni valamit, én ugyan figyeltem rá, de pár mondat után gyorsan lezárta, és mondta, hogy hagyja csináljam a dolgozatom. Ilyenkor mindig olyan lelkiismeret furdalásom lett. De Kata vele volt, kikérdezte a verseket, megcsinálták a leckét, rajzolták a házikat a munkafüzetbe, kimentek a Tiszához, vízimadarat számolni, meg ami hülyeséget csak feladtak a tanárkollégák. Szóval nem maradt magára a gyermek, de azért ez akkor sem normális. Minden tiszteletem az anyáké, akik gyerek mellett tanulnak.
Az elmúlt napokban szórakozott voltam az óráimon, nehezen tudtam koncentrálni a dolgozat miatt. De ma sem voltam jobb, egyszerűen zsezsegtem az örömtől, hogy túl vagyok rajta. Remélem azért a jövő hétre normális leszek. Mondjuk a kölykök rendesek voltak, pár baki után elmondtam, hogy éjszakánként dolgozatot írok, és kevesebbet alszom, azért vagyok zizi. Úgy tűnik, meghatotta őket, hogy egy tanár is szenvedhet a tanulással. A kollégák se nagyon nyaggattak a szünetekben, de lehet, ők csak azért mert csúnyán néztem arra, aki megzavart a gép előtt, mikor a konzulensemmel leveleztem. De mondjuk a kollégák izgattak a legkevésbé, hogy mit szólnak, ha türelmetlen vagyok.
De már vége van. Bekötötték, leadtam. Hazajöttem, megkerestem a YouTube-on Händel Messiásából a Halleluja kórust, feltekertem a hangerőt és örvendeztem. Válogattam, hogy melyik a jobb. Természetesen előkerült André Rieu, és jól hangzott, szerintem olyan csapatot válogatott össze, hogy azok nélküle is tökéletes előadást prezentáltak volna, és gondolom a világ egyik legjobb hangmérnökével dolgozott, csak a halálba idegesített azzal, hogy az egyik kezében végig egy hegedűt lóbált, vonóval együtt, még jó, hogy a tokot lerakta, és csak fél kézzel integetett a zenészeknek. A King's College fiúkórusa óriási. Tele van eszméletlen nyomingerekkel, olyan, mintha egy Monty Python darab volna, viszont a hangzás lenyűgöző. Az egész olyan angolosan ódivatú, elhiszem nekik, hogy Händel idejében tényleg így szólhatott a darab. De a kedvencem ez lett:


Ezek a keleti arcok! A kórus nőtagjai. Megszoktam, hogy csak szelíden mosolygó szájakat látok, melyekből a fogak se villannak elő. Itt meg nagyokat tátognak, belátni a mandulájukig. Furcsa, szinte groteszk módon vicces. De a kedvencem az üstdobos. Az is csaj. Folyton beadják vágóképnek. Hátulról, félprofilból látni. Finoman metszett arcél, szolid konty, apró fülbevaló, kecses nyak, törékeny testalkat, látható átéléssel üti a dobokat. Aztán a végén beadják szemből is. A fekete ruháról kiderül, hogy férfizakó, és a bájos arcú hölgy nyakkendőt is kötött hozzá. Imádom!

11 megjegyzés:

galathea írta...

A bejegyzés címét látva épp ugyanezt gondoltam: alleluja... :)
Gratula.

AncsaT írta...

Köszönöm. :) Gondolom megkönnyebbültetek, hogy abbahagyom végre a rinyálást a dolgozatom miatt. De most majd sírok a félévzárás, meg az államvizsga okán. :)

Névtelen írta...

Csak megtudnánk végre, hogy miről szól :D
Gratulálok.
Panka

AncsaT írta...

Ó, hát abból be lehet határolni a szakomat, és akkor mi lesz az inkognitómmal? Nem akkora az évfolyam, hogy az én paramétereimmel sokan lennénk. :)

A gratulációkat halasszuk el addig, amíg a diplomámat a kezemben tartom. :) A dolgozattal talán túl vagyok a legnehezebb részén, de azért még korai lenne lazítani.

Névtelen írta...

Nem rossz. Egyébként is gyengéim a keleti nők az imádnivaló meleg mandulaszemeikkel. Érdekes itt mégis csak egy tetszett, talán mert az én európaiságomhoz túl mongoloidok.
Nekem a Diótörőből a spanyol tánc tetszett nagyon, 2005-ös magyar előadásban. Sajnos már levették a YouTube-ról, hülye voltam, hogy nem töltöttem le. Pedig bele is írtam az egyik novellámba.

Martes

AncsaT írta...

Ó, hát nekem mindenféle meleg pillantású női szemek a gyengéim, függetlenül a szemformától. :) Európai szemnek talán kicsit furcsák, de az átélés, a mosoly, az elmélyült koncentráció kedvessé teszi az arcokat.

Kint van valahol a novellád? Tudsz tenni linket?

Névtelen írta...

Nincs. Valamikor az első leiratokat felraktam a Virtus honlapra, de megszünt a honlap. Most már nem rakosgatom honlapokra az írásaimat, mások írásainak kritikáiból tanulok, ha tudok.

Martes

AncsaT írta...

:(
Mondjuk feltehetnéd a fészbukra dokumentumnak. Vagy csinálhatnál nekik egy blogot. A wordpressre direkt azért regisztráltam, hogy legyen egy hely, ahol csak az írásaim vannak.

Névtelen írta...

Tessék egy rövid. :-)

A rókatündér

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg c. műve alapján, szabadon.


Ültem a szigetemen, ahova kikapcsolódni járok. Távol a civilizációnak nevezett mókuskeréktől, épp késem pengéjével bontottam a sört, amikor meghallottam a hangját.
- Kérlek, szelídíts meg!
- Mivan’? – pillantottam a lábaim előtt heverő szőrmókra.
- Kérlek, szelídíts meg!
- Szerintem eltévesztetted a mesét – emeltem számhoz a palackot – ez nem Exupéry Kishercege.
- Tudom. Neki bolygója van, neked pedig, szigeted.
- Így igaz! – bólintottam, kortyoltam.
- Szelídíts meg… Kérlek.
- Hagyjál békén!...
- Nem akarsz megszelídíteni?
- Miért tenném? Vad vagy?
- …Igen… Megharapjalak?
- Azt próbáld meg! Kitöröm a nyakad!
- Akkor szelídíts meg!
- Minek? Nekem jó így!
- Barátod leszek…
- Na még csak az hiányzik! Van barátom, látod? – tartottam elé a sörösüveget. – Takarodj innen, zavarod a kilátást!
- Mit nézel?
- Albatroszt.
- Albatroszt? – tekintett hátra kíváncsian, de senkit nem látott – hol?
- Ott! – mutattam fölfelé – a felhők mögött.
- Aha – bámult a tiszta kék égre – szóval zavarom a kilátást… és barátnőd? – csapott le rám, rövid szünet után újra.
- Mi van vele?
- Van?
- Mi közöd hozzá?
- Lehetnék a barátnőd…
- Nőstény vagy?
- Igen. Megmutassam?
- Isten ments! Nem érdekel.
- Én Rókatündér vagyok! Ha megcsókolsz, átváltozok tündérré.
- Csókolgasson téged a krokodil! Kreténnek nézel? Az egy másik mese, ahol békából volt a pasi. Ha megtenném, két hónapig rajtam röhögnének a majmok!
- Én nem látok majmokat…
- Mert nincs fantáziád.
- Neked van? Bazi nagy fantázia kell ahhoz, hogy valami idióta szigetre képzeld magad!
- Ha nem hagyod abba, töröllek, mint…
- Na persze! Pasik! – vágott a szavamba ingerülten körözve – képtelenek simulékonyan viselkedni. Mindennek nekiesnek erővel, mint elefánt a tyúkitatónak.
- Az porcelánbolt, te… lábtörlő!
- Nem mindegy? – torpant meg – cserép-cserép!
- De… – hagytam rá, lemondóan – neked mindegy.
- Naugye’! – hangja, tekintete diadalittassá vált. Tett még egy kört, elgondolkodva.
- Látod az orrom? – emelte fel.
- Mi van vele? – kérdeztem óvatosan.
- Pisze! Ugye pisze, mint amilyen a királylányoké szokott lenni!
- Ez kijelentés?
- Kérdés.
- Nem tudom… nekem, németbrikett ugrik be róla… patkányméretben.
- A patkányoké hegyes!
- A tiéd nem?
- Az enyém sokkal aranyosabb!
- Mondod, te…
- Nézd meg! – emelkedett hátsólábra, elsőkkel a hasamra támaszkodva. Mitagadás csinos pofija volt, apró fekete gombszerű orral.
- Ezt kellene megpuszilnom? – kérdeztem évődve.
- Nem kell!
- Idáig ezt akartad! – lepődtem meg.
- Igen, de már nem kell!
- Miért?
- Büdös a szád.
- Az enyém? – néztem rá döbbenten.
- Igen! Akikkel idáig smaciztam, mind kellemes rókaillatúak voltak! De te büdös vagy!
- Na menj a francba persze, hogy nincs rókaszagom, hiszen ember vagyok! Te akartad hogy megpusziljalak, vagy nem!?
- Igen, de akkor még távol voltál és… és felőlem fújt a szél!... És… de nem csak az a baj…
- Értem én! A tisztelt királykisasszony finnyás lett!
- Nem kell gúnyolódni, igenis a rókafiúk sokkal különbek. Mióta kérlellek, könyörgök megalázkodva? Bezzeg egy rókának elég pár szimat belőlem, és…
- Szóval szagoljalak meg ÉS!… – kacagtam fel – ugye nem gondolod komolyan?
- Nem! Már nem kellesz! – válaszolt komoran mélázva.
Csípőjét ringatva tűnt el bizonytalanul bámuló szemeim elől, akár egy büszkeségében sértett nő, aki ily módon vágja a férfi szemébe: „Nézd te hólyag, mit vesztettél!”

Martes

AncsaT írta...

Nagyon jó! Imádom ezt a rókacsajt. :))

Névtelen írta...

Köszi. :)

Megjegyzés küldése