Oldalak

2012-06-10

Sakkot ad/kap a kormány

Hallottatok már a kormány új nyugdíjkoncepciójáról? A német pontszámításos modellről, magyar sajátosságokkal fűszerezve? Elmesélem mire emlékszem belőle. Szóval minden egyes évre adott összegű járulékot fizet valaki. Ezt elosztják az adott évi nettó átlagbérrel. Mondjuk aki az átlag körül keres, és fizet 36% nyugdíjjárulékot, az így szerez 0,36 pontot. Ezt minden évre kiszámolják, és összeadják, amíg majd nyugdíjba megy. Ha dolgozott 40 évet, és mondjuk minden egyes évben éppen 0,36 pontot szerzett, akkor nyugdíjas korára lesz neki 14,4 pontja. Ezek után kiszámolják, hogy hány évet fog még élni. A várható élettartamból levonják az életkorát a nyugdíjba vonulásakor. Kijön kb. 20 év. Ezzel elosztják a 14,4 pontját, ami 0,72 lesz. Ezzel szorozzák nyugdíjas évei alatt a mindenkori nettó átlagbért, és annyi lesz a nyugdíja. Például, ha most 150.000 Ft az átlagbér, akkor 108.000 Ft nyugdíjat kapna. Eddig a német modell.
Nézzük a magyar sajátságot, amivel módosítani gondolják! A dolgozónak nem csak azt írná elő kötelezettségként a kormány, hogy nyugdíjjárulékot fizessen a béréből, hanem azt is, hogy mire megöregszik, állítson maga helyett egy új járulékfizetőt. Mert ha nincs aki befizesse a járulékokat, akkor nem lesz mit felosztani. Ehhez az kéne, hogy minden egyes pár felneveljen két gyermeket. Azaz nyugdíjba vonulónként 1 új járulékfizető lépjen be a rendszerbe. Sajnos ehelyett ma kb. 2/3 lép csak be. Tehát az így kiszámított nyugdíjaknak csak a 2/3-adát lehetne kifizetni. Az ötlet az, hogy ezt a csökkentést differenciáltan kéne végrehajtani. A kétgyermekeseknek nem csökkenne a nyugdíja, az egy gyermekeseknek kb, 25%-kal, a gyermekteleneknek kb. 40%-kal kéne kevesebbet kapniuk. Természetesen akiknek két vagy 3 gyermekük is van, esetleg még több, azok meg többet kapnának.
Ez egészen szépen kitalált tervezet, ha abban gondolkodunk, hogy egy férfi és egy nő összeházasodnak, felnevelnek valahány gyermeket, majd nyugdíjba mennek. De mi történik akkor, ha a két gyermek születése után elválnak? A nő a gyerekekkel hozzámegy egy másik férfihoz, akinek nem lesz saját gyereke, de ezt a kettőt ő neveli fel. Akkor miért a gyermekek biológiai apja kapjon több nyugdíjat, ha "munkája" a másiknak volt az új járulékfizetők "előállításával"? Vagy megosztjuk az éveket, mikor ki nevelte őket? És ha a válás meg az új házasság közt kimaradt két év, amikor az anya egyedül nevelte a két gyereket? Akkor azok neki duplán számítanak? No de a biológiai apa fizet gyerektartást! Vagyis ő is hozzájárul a járulékfizetők felneveléséhez. Akkor mégiscsak jár neki valamennyi pont? Ez így már kezd elég bonyolult lenni, ha azt akarjuk, hogy igazságos legyen a számítás.
No de lehet ezt még fokozni. Mi van azzal, aki önhibáján kívül nem vállal gyermeket, mert mondjuk meddő? Alkotmány tiltja, hogy egészségi állapota miatt diszkrimináljanak valakit. És mi van azzal, aki megszüli a gyermeket, de aztán lemond róla, és olyan neveli fel, akinek nem lehetne sajátja? A nevelőszülő kapja a pontot? És aki szült, az se könnyű dolog, annak nem jár semmi? És mi van a hivatásos nevelőszülővel, aki egyszerre 6-8 gyermeket nevel a saját háztartásában, mondjuk egy élet alatt összesen negyvenet. Az kap majd tízszer annyi nyugdíjat, mint az átlag? De őneki ez volt a munkája, ezért kapott fizetést. Ráadásul az idő egy részében nem is ő nevelte őket, hanem a tanárok az iskolában meg a napköziben. Akkor a pedagógusok is emelt nyugdíjat kapnak?
És mi a helyzet a melegekkel? Fecót ketten neveljük Katával. Én nem kapom meg utána a pontokat? Vagy csak akkor, ha bejegyzett élettársi kapcsolatra lépünk? És mi van azokkal a párokkal, akiknél nincs egy olyan testvér, aki megoldja nekik a fogantatást? A mesterséges megtermékenyítésből a leszbikusok ki vannak zárva. Tehát hiába szeretnének gyereket, hiába akarnának járulékfizetőt állítani maguk helyett, azt a jogszabályok nem teszik lehetővé számukra, ugyanakkor büntetik is őket ezért a csökkentett nyugdíjjal. Ez ismételten alkotmányossági kérdéseket vet fel. Meggyőződésem, hogy ha ettől teszem függővé a nyugdíját, akkor nem zárhatok ki egyetlen nőt sem a mesterséges megtermékenyítés lehetőségéből. (És csak zárójelben jegyzem meg, ha a nevelőapa mellett azért a biológiai apa is kap valami pontot, akkor mi lesz a spermadonorokkal? Elvégre valami kis munkájuk nekik is volt annak az új járulékfizetőnek az előállításában, nem?)
És ami még hatalmas vihart fog kavarni a jobboldali szélsőséges gondolkodásúak körében: A gyesen, gyeden lévők és a főállású anyák a mindenkori átlagbér alapján szereznek majd pontot. Így azok a... ö... etnikumhoz tartozó nők, akik szülnek nyolc gyereket (és esetleg magzat korukban sérüléseket okoznak nekik, hogy majd emelt összegű családi pótlékot kapjanak utánuk), és egész életükben nem dolgoznak egy napot sem, csak a segélyekből meg a gyermeknevelési támogatásokból élnek. Velük mi lesz? Ők folyamatosan az átlagbér alapján szereznek pontokat, ráadásul mindezt nyolc gyerek után. De nyolc olyan gyerek után, akik felnőnek értelmi fogyatékosként, hátrányos helyzetűként, alacsony iskolázottsággal, és aztán munkanélküliek lesznek. Segélyekért állnak sorba, és csinálnak, szülnek maguk is nyolc gyereket, viszont járulékot azt aztán nem sokat fognak fizetni.
Na, így adunk magunknak sakkot egy átgondolatlan jogszabállyal. Ami vicces, hogy ezt évekkel ezelőtt, egy fantasztikus történetem hátterének megalkotása során én már sokkal jobban kidolgoztam.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Úgy tudom, Hollandiában a leg egyszerűbb a nyugdíj. A munkaviszony függvényében mindenki azonos összeget kap, mindegy, hogy melós, vagy miniszter volt.

Martes

Névtelen írta...

Minden esetre jót röhögnék, ha bevezetés után, jelentkezne Orbán postása, miszerint minden gyerek tőle van amit génvizsgálattal bizonyítani is tud. Ergo, neki jár a magasabb nyugdíj, nem Orbánnak.

Martes

Megjegyzés küldése