Oldalak

2012-12-02

Az orosz Vangelis

Talán, ha a polgári nevét halljuk (Evangelos Odysseas Papathanassiou), nem tudjuk hová tenni, de ha azt kérdezik, mi a közös a Tűzszekerek, 1492, Szárnyas fejvadász (Blade Runner), Nagy Sándor, El Greco filmekben, akkor rögtön tudjuk, hogy a zenéjüket Vangelis komponálta. És így már beugrik, hogy az Evangelosból lett a borítókon Vangelis. És tán eszünkbe jut pár olyan lemez is, ami nem filmzenének készült: Albedo 0.39, See You Later, Voices stb., esetleg eszünkbe jut a Yes énekesével, Jon Andersonnal közösen készített néhány lemeze, pl.: Short Stories, Friends of Mr. Cairo, Private Collection. (A "Mr. Cairo barátai" utalás Dashiel Hammett könyvére, a Máltai sólyomra, amiből Humphrey Bogart főszereplésével film is készült, ebben szerepel egy bűnöző, egy Joel Cairo nevű alak, akiről kiderül, hogy meleg, szóval Mr. Cairo "barátairól" sejthetünk egy-két dolgot.)
2006-ban készült egy görög film, aminek a filmzenéjével két filmfesztiválon is díjat nyert Vangelis, a címe Kavafis. Konstantinos Kavafis (1863-1933) költő volt, és meleg. Ismert versei az "Il Polis" (The City) és az "Ithaca". 1990-ben jelent meg Vangelis The City c. lemeze, és 2005-ben kijött egy könyv, Sean Connery feleségének rajzaival, mellette egy CD, melyen Vangelis zenéjével kísérve a színész elmondja az Ithaca c. Kavafis verset. El Greco (a róla szóló film zenéjét is Vangelis csinálta) szintén meleg volt egyes elképzelések szerint. Úgy tűnik, nem állítja senki, hogy Vangelis meleg lenne, de a téma nem áll tőle távol, ahogy az ókori görögségtől sem. De ez csak egy mellékszál, nem erről akartam írni.
Mondok néhány filmcímet. Andrej Tarkovszkij: Solaris, Tükör, Sztalker; Nyikita Mihalkov: Etüdök gépzongorára, Csalóka napfény, A szibériai borbély; Andrej Koncsalovszkij: SzibériádaOdüsszeia, Őrültek háza, a 2001-ben megjelent Ameddig a lábam bírja, a 2006-os Doktor Zsivágó, vagy az idei sci-fi, a Branded. Ki csinálta ezeknek a filmek a zenéjét? Emlékszik rá valaki? Senki? Talán azért lehet, mert az illető orosz. Úgy hívják Eduard Nyikolajevics Artyemjev. Érdekes, Vangelishez képest legalább annyiszor hosszabb a filmjeinek listája, mint ahányszor rövidebb a Wikipédián lévő életrajza. Hát, orosz.
Mutatóba néhány zene. A Szibériáda c. fimben hallható téma feldolgozásával vált ismertté a PPK nevű trance banda (a Resurrection c. számmal, amibe belemixelték Gagarin űrből érkező hangját is). És a Sztalker elvarázsolt hangjai, ami nélkül a film nem lenne az igazi. Ugyanez áll a Solarisra is. Persze, ezek oly módon pszichedelikus zenék, hogy a film nélkül leginkább csak belőtt állapotban lehet őket élvezni, én sem szoktam napközben hallgatni őket, bár aki hallotta már Vangelisnek a Beaubourg vagy az Invisible Connections c. albumait, azokhoz is kell egyfajta hangulat. És Artemiev is csinált könnyebben emészthető, inkább olyan zsanmiselzsáros zenéket, például a Vadászatot.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Majdnem fele filmet láttam, illetve meg van nekem is.
Kitaro is illik ebbe a csapatba:
http://www.youtube.com/watch?v=GGtKxbu7vLI

Martes

Megjegyzés küldése