Oldalak

2014-11-11

A svéd modell



A svédek, ők igen, ők tettek a családokért, a szentségi házasság védelmére. De hogyan? Talán betiltották a boltok vasárnapi nyitva tartását, hogy soppingolás helyett együtt legyen a család? Vagy megadóztatták az internetet, hogy a drága pornó esti nézegetése helyett apu inkább bújjon be anyu mellé az ágyba? Nem, a svédek ehelyett a prostitúciót csökkentették drámai mértékben. Stockholmban a strichelő lányok száma kétharmadával csökkent. A szolgáltatásaikat igénybe vevő férfiak száma pedig az ötödére esett vissza. Évente 2-400 fő külföldi nő érkezik szexuális vendégmunkásként a svédekhez, míg a szomszéd Finnországba kb. 15-17.000. Hogy érték ezt el? Hosszú börtönbüntetésre ítélik a prostikat, akik az utcák helyett most dutyiban vannak? Vagy egy skarlátszínű "A" betűt kell hordjanak a ruhájukra varrva, esetleg tüzes billoggal nyilvánosan liliom formájú szégyenbélyeget égetnek a vállukba Stockholm főterén?
Egyik sem. Svédország egy egészen unortodox megoldást választott. (Itt van róla az angol nyelvű cikk.) Változtattak a büntetőtörvénykönyvön. A svéd jog 1999-től bünteti, ha valaki fizet a szexért, ellenben azt nem, ha valaki pénzt fogad el érte. Vagyis nem a lányokat, hanem a klienseiket büntetik. Persze, ez így furcsának tűnhet, de az intézkedést több éves kutatás, helyzetfelmérés és elemzés előzte meg. És nem álltak meg a jogi szabályozásnál. Létrehoztak egy rendszert, ami segítséget nyújt azon prostituáltak számára, akik ki akarnak szállni, abba akarják hagyni. És felvilágosító munkába kezdtek, hogy megváltoztassák a közvélekedést a témával kapcsolatban. Hogy tudatosítsák az emberekben, nem a prostituáltak "használják ki" a férfiakat, gyakorlatilag semmi munkáért cserébe komoly pénzeket gombolva le a klienseikről. Sokkal inkább arról van szó, hogy az egyik férfi (strici) eladja a nőt egy másiknak férfinak (kliens).
Tehát a prostitúció dekriminalizálása és a "szolgáltatás" igénybevételének kriminalizálása logikus és igazságos lépés. Ezeket a nőket adják, veszik, kihasználják, jellemzően kényszerítik, bántalmazzák őket, elveszik tőlük a pénzt, és nincs lehetőségük, hogy abbahagyják, hiába akarják. És ezt az egész rendszert azok a férfiak működtetik, akik pénzt fizetnek a szexért. Rablásnál sem csak a rablót üldözi a törtvény, hanem az orgazdát is, aki fizet neki a rabolt holmiért. Hiszen tisztában van vele, hogy amiért pénzt ad, az bűncselekményből származik. Ellenben a nők áldozatok, akiknek segítséget kell nyújtani, hogy kikerüljenek ebből az élethelyzetből, ahol egy férfi (a stricijük) erőszakkal, fenyegetéssel, zsarolással fogva tartja, kizsákmányolja őket, és az akarata ellenére szexuális szolgáltatások nyújtására kényszeríti. (Egy rossz házasságtól egy bántalmazó férjjel, ez csak annyiban különbözik, hogy itt van némi változatosság, újabb és újabb undorító férgekkel kell szexelni, nem mindig ugyanazzal az eggyel.)
Az eredmények elképesztően jók. A prostitúció mértéke is jelentősen csökkent, ráadásul gyakorlatilag eltűnt a hozzá kapcsolódó szervezett bűnözés. Mert ahol lányokat futtattak, ott mindig ment a drog, a lánykereskedelem, a zsarolás, az erőszakos bűncselekmények. Csak meg kell nézni, mi történt ott, ahol a prostitúciót legalizálták. Azaz nem büntették se a lányokat, se a klienseiket, hanem mondjuk minden városban kijelöltek rá egy helyet, ahol legálisan folytatható ez a tevékenység (u.n. piroslámpás negyedek). Ezekben az országokban hirtelen virágzásnak indult a szexipar minden ága, és az egész fölött átvette az ellenőrzést a szervezett bűnözés, egyre több lett a drog, a gyermekprostituált, a külföldről "importált" szexmunkás, a leánykereskedelem. És megszaporodott a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma.
Persze a svédeknél se lett minden tökéletes egy csapásra. Az első néhány évben gyakorlatilag nem sok minden változott. Alig néhány letartóztatás történt, és ezek az ügyek sem zárultak gyorsan és példás büntetésekkel. Kiderült, hogy maga a rendszer szabotálja az eljárásokat, a rendfenntartók és az igazságszolgáltatás sem tette a dolgát. Felvilágosító kampányt kellett folytatni, meg kellett értetni a rendőrökkel és a bírákkal, hogy a prostitúció a férfiak által a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmény. Miután ezen a képzésen átnyomtak mindenkit, a legfelsőbb bíráktól kezdve az utcai rendőrjárőrökig, a helyzet kezdett megváltozni. Nem csak a lakosság több mint 80%-a ért egyet ezzel a törvényi változással, hanem a rendőrök és az ügyészek meg a bírók lettek a legnagyobb támogatói, mikor rájöttek, hogy így mindenféle szexuális bűnözéssel szemben könnyebben vehetik fel a harcot, és a szervezett bűnözésen is nagyot üthetnek.
Hogy ez miért csak a svédeknél van így? A szomszédos finnek meg a norvégok elindultak ebbe az irányba, és a skótok is tanulmányozzák a kérdést. De ez egy lassú folyamat. Nem a törvénykezés, hanem a nők társadalmi szerepének, jogainak fel- és elismerése. Svédországban már 1965-től törvény volt a házasságon belüli erőszak ellen. Az USA némelyik államában az 1980-as években még nem ez volt a helyzet. Magyarországon pedig 1997-ig a BTK-ban a nemi erőszak definíciója úgy kezdődött, hogy "Aki nőt házassági életközösségen kívül erőszakkal, avagy az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel közösülésre kényszerít..." És ez már az 1961-es módosítás volt, mert előtte a "nőt házasságon kívül" formula szerepelt, azaz akik papíron házasok voltak, azok között nem lehetett erőszakról beszélni, ettől kezdve viszont ha külön éltek, azaz megszűnt az életközösség, de még nem bontották fel a házasságot, akkor is erőszaknak számított a dolog.
(A definícióból most csak ezt a részt emeltem ki, de persze több sebből is vérzett, ha nem került be az elkövető hímvesszője a sértett vaginájába, akkor az csak erőszakos fajtalanság volt, enyhébb büntetési tétellel, és csak nőt lehetett megerőszakolni, ha férfi volt a sértett, akkor az természet elleni erőszakos fajtalanság volt. A jelenlegi törvény sokkal normálisabb, gendersemleges, és nem tesz különbséget a szexuális erőszak kivitelezésének módja szerint.)
Láthatóan le vagyunk maradva a svédektől. És nem csak a törvények meghozatalában. A nők társadalmi elismertsége, elfogadottsága, megbecsülése tekintetében is. A svéd parlamentben a nők aránya a 21. században nagyjából 45% körül alakul. A magyar parlamentben ez a szám 10% alá került. A skandinávok élen járnak, kétségtelen, de az európai átlaghoz képest is mélyen vagyunk. De a példa adott, ott van az orrunk előtt, hogy mit kell tenni, és ez igazából hatalmas pénzbe sem kerül. Csak a szemléletmódunkat kell megváltoztatni. Kíváncsi vagyok rá, mikor fogunk eljutni ide. És Európában hányadikként, a középmezőnyben, vagy a sereghajtók között.

6 megjegyzés:

Seronsztón írta...

Szép dolog ez. De mi van azokkal, akik anélkül lépnek félre (mármint a férfiak) hogy fizetnének érte? Szeretőt ingyen is lehet tartani... :) Már borul a dolog, mert akkor is mehet a levesbe a szent család összekovácsolás.

AncsaT írta...

Az a megjegyzés csak a kormányzati elképzelések burkolt kritikája akart lenni :) valószínűleg a svédek szeme előtt nem a széthulló családok összetartása lebegett, simán csak a nőket nyomorító prostitúció ellen akartak tenni.

Egyébként meg, én úgy képzelem el, ha egy pasi szeretőt tart, akkor bűntudata támad, és esetleg otthon igyekszik kedveskedéssel álcázni a félrelépését, plusz a szeretőjénél idomítva lesz némi gyengéd viselkedésre. Ha meg pénzért vesz olyan szexet, ami otthon nincs, akkor harag lesz benne, hogy az asszonytól miért nem kapja meg mindezt ingyen, és a prostinál megszokja, az a lényeg, hogy ő mielőbb elmenjen, a másiknak nem kell a szexet élvezni. Szóval akkor már inkább egy szerető, mint a prostik. Vagy ez hülyeség?

Seronsztón írta...

Ha már, akkor azt hiszem inkább prosti, nyilvánosház, szigorú orvosi ellenőrzés mellett. Ott kevesebb az esély arra, hogy érzelmileg is belebonyolódjon a pasi a dologba. A szerető előbb-utóbb hisztizni fog, az asszony helyébe akar lépni, akár a saját házasságát borítva is. A véleményünk a prostitúció ügyében nem egyforma, a prostik 95%-a szerintem (nem mért adat) önként csinálja ezt a munkát. Van aki még kedvét is leli benne. "Hát most mit csináljak, mennyek e' dógozni hatvanezeré'?" Nem fog. Ez viszonylag könnyű pénzkeresési lehetőség. Nyilván nem mindenkinek, azt mondják erre is születni kell. A napokban néztem meg a Rém c. filmet...iszonyú, napokig nem tudtam kiverni a fejemből, és csak egy keskeny határ választott el a férfigyűlölettől.

AncsaT írta...

Azt gondolom, hogy a pasi ne kúrjon félre se kurvával, se szeretővel, vagy ha erre van igénye, akkor azt be kéne jelentenie előre, megbeszélni, hogy a nő eldönthesse, hogy akarja-e ezt a kapcsolatot így is, esetleg tegyék nyitottá, és ő is kefélhessen mással. A megcsalásban a legrombolóbb dolognak, árulásnak a hazudozást érzem.

Nincsenek információim első kézből, nem beszéltem prostituáltakkal, de a dokumentumfilmekből, riportkönyvekből nekem az jön le, ezt csak akkor csinálja egy nő, ha végképp nem lát más kiutat. Egy luxuskurva, egy ezer dolláros callgirl talán elégedett a "munkájával", de aki ötezerért szaxizik a kamionparkolóban, az biztos nem jókedvéből teszi ezt. És ahol kurvák vannak, megjelennek a stricik is. Elszedik a lányok pénzét, megverik őket, rászoktatják a drogokra, nem engedik őket kiszállni, hiába akarnának inkább tescopénztárosnak állni. Ráadásul abból a pénzből meglehetősen kilátástalan dolog megélni, ha mondjuk valakinek van egy gondozásra szoruló beteg anyja jövedelem nélkül, meg mondjuk két gyereke. Ha férfiak nem kényszerítenék őket erre, ha találnának tisztességes munkát, tisztességes fizetéssel, nem hiszem, hogy olyan sokan választanák a prostitúciót "hivatásuknak".

Én nem láttam a Rém-et, de a sztori leírása alapján úgy tűnik nekem, a lány inkább volt áldozat, mint bűnös. Ki az aki 13 évesen ilyen "karrierről" álmodna, jóképű hercegek meg holtomiglan-holtodiglan helyett? A férfigyűlöletről meg az jut eszembe, szerintem a férfiak nagy része alapvetően normális, a többségüknek eszébe sem jut, hogy szexért pénzt fizessen egy vadidegen nőnek. Egy pszichopata, bűnöző kisebbség az, aki a prostitúciót működteti, azzal hogy futtatja a lányokat vagy igénybe veszi a szolgáltatásaikat.

Szabi írta...

Ja, rengeteg pasi van, aki sosem fizetne a szexért. Miért is fizetne, ha megkapja ingyen is úton, útfélen.

AncsaT írta...

A szex az normális esetben nem különálló dolog, hanem része egy kapcsolatnak. És az emberek nagy része az egész csomagra vágyik. Társaságra, vidámságra, szórakozásra, törődésre, gondoskodásra, odafigyelésre, megértésre, szeretetre, tiszteletre, kedvességre, gyengédségre, és igen, szexre is. Az emberek, a férfiak is és a nők is. Jut mindenkinek mindenből. (Legalább is matematikailag. A való élet kicsit bonyolultabb. De a dolog nem megoldhatatlan. Pl. én köszönöm szépen elvagyok. Igaz, az én életemben a pasik kicsit kevesebb teret kapnak, de van arra is példa.)

Megjegyzés küldése