Oldalak

2014-11-19

Hetvenes

A Hetvenes egy félórás áldokumentumfilm. (LINK) Unalmas, fix kameraállások és a Blair Witch óta utált zötykölődő, mozgás közben, kézben tartott kamerával forgatott képsorok. A hangalámondás viszont nagyon ott van. Félig profi, félig amatőr benyomást kelt, mintha tényleg egy nem túl kreatív MTV-s stáb forgatta volna a híradónak. És ettől elég félelmetes lesz az egész. Mert oké, ez csak fikció, de a kissé ügyetlennek tűnő megvalósítás olyan hihetővé teszi. Jogilag persze nonszensz, hogy 70 év fölött mindenkit elaltatnak, mint a gazdátlan ebeket a sintértelepen, de a helyzetismertetés, az érvek, a vélemények egyáltalán nem ismeretlenek, találkoztunk már velük. Csak a megoldás tűnik radikálisnak. Egyelőre.
Miközben ezt írom, bort kortyolgatok. Tesóm hozta, egy literes műanyagpalackban. Először vörösbornak néztem, de fehér ez, csak nagyon sötét a színe. Sűrű, telt bor, igyekszem majd lassan kortyolgatni, mert van ereje, nehogy ne tudjam befejezni ezt a postot. Valahonnan Tokaj környékéről jött az ital, valamelyik öreg szőlősgazdának a pince mélyén, féltve őrzött hordójából. Gyalázat a műanyagpalack, amiben érkezett, mert ahogy elnézem, szagolgatom, ízlelgetem, a poharamban lévő folyadék igencsak nemes nedű. Valahogy ez az érzésem a filmmel kapcsolatban is. A képi megjelenítés olyan nagyon "alacsony költségvetésű", de amiről szól, a jövő egyik nagy problémája.
Persze, olvastunk, láttunk már ilyesmit. Könyvekben, filmekben találkoztunk már azzal, hogy az öregeket, akik már nincsenek a társadalom hasznára, többé-kevésbé humánus módon megfosztják az életüktől. De most először kerül szóba, hogy gondoljuk ezt úgy is végig, mintha ez nem fikció volna. Én meg is tettem. Végiggondoltam. A filmet nézve folyamatosan rossz érzésem volt, legszívesebben kikapcsoltam volna. Nem szívesen szembesül ezzel az ember. Aztán ahogy gondolkodtam a témán, még rosszabbul éreztem magam. Mert az egyértelmű, hogy direktben, egy-egy halálos injekcióval nem fogjuk válogatás nélkül a halálba "segíteni" az időseket egy bizonyos kor elérése után. (Különösen, mivel a politikacsinálók jellemzően középkorúak, és azon túl lévők, a belátható időn belül rájuk is sor kerülne, ha meg kivonják magukat az intézkedés alól, akkor az hatalmas közfelháborodást szülne.)
De az adóforintjaikat sem úgy lopják el, hogy a költségvetésben megjelenik egy ezermilliárdos tétel a "korrupció" soron. Lehet ezt ügyesen, burkoltan is csinálni, úgy, hogy ők ki tudják vonni magukat alóla, és az egészet el lehessen adni valami haladó szellemű, előremutató dolognak. Az öregeknek nem kell injekciót adni. Sőt, inkább lehetetlenné kell tenni, hogy hozzájussanak olyan injekciókhoz, ami esetleg meghosszabbítaná az életüket. A rogyadozó költségvetés kiadási oldalának egyik óriási tétele, amin igencsak lehetne faragni, az egészségügy. Aminek köszönhetően az emberek tovább élnek. Azután is, hogy már nem fizetnek adót, sőt, viszik a pénzt az államkasszából a nyugdíjukkal. Ha innen vonunk el pénzt, azonnali hatásként költséget csökkentünk, hosszabb távon pedig a nyugdíjakon is lehet spórolni.
Ha mondjuk nem költünk annyit az idősek életben tartására. És ezt meg lehet magyarázni, hogy ne tűnjön szemétségnek. Pl. korlátozhatjuk a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők kezelésére fordítható összegeket. Egy többszörös áttétes rákosnak minek a besugárzás meg a kemoterápia? Pénzkidobás, úgyis meg fog halni. De még csak ilyen durvának sem kell lenni. Bizonyos kezeléseket ki kell venni az államilag, 100%-ban térített egészségbiztosítás köréből. Akinek van rá pénze, kifizeti a kezelését. Vagy az "ingyenes" egészségügyi ellátás keretében ez nem érhető el, csak akinek van speciális magán-egészségbiztosítása, annak téríti majd a biztosítója. Csak egy egészségügyi "reform" kell hozzá.
Beharangozzuk, hogy javítunk az egészségügy működési feltételein. Befonjuk a magántőkét az egészségügy finanszírozásába. Javítjuk az ellátás minőségét, csökkentjük a várólistákat, a várakozási időket. De jól hangzik! Csak valahogy az kimarad a propagandából, hogy ehhez nem mindenki fog hozzáférni. Hogy a magántőke nem szolidaritási elven működik, hanem profitot akar termelni. Hogy így kétszintű egészségügyi ellátás alakul majd ki. Lesznek közkórházak, ahol mondjuk elállítják a vérzést, bekötözik a hajléktalant is, aztán gyorsan kiteszik az utcára, ahol majd jól megfagy. Ha valakinek van aktív biztosítása, akkor maradhat pár napot, és kap valami alapszintű kezelést, amitől jó esetben még meg is gyógyulhat. Akinek pedig van komoly biztosítása is, ami után kemény pénzeket perkált, az mintha szállodába menne, egy elegáns intézményben teljes kivizsgálást kap, és minden megtesznek érte.
Mondjuk, ez most is így működik. Csak a pénzt közvetlenül a főorvosprofesszordoktorúr köpenyének a zsebébe kell csúsztatni. Így meg majd lehet utána adót szedni. Szóval valami fejlődés mégiscsak lesz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése