2016-12-31

Beatrix lesújt (1. rész)

Elmesélem, hogyan lett belőlem gyilkos. Persze talán inkább azzal kéne kezdenem, hogyan mentem férjhez. Vagy még inkább a gyermekkorommal, hogy érthetőbb legyen, de nem akarom Ádámtól és Évától kezdeni. Kompromisszumos megoldásként mesélek kicsit magamról.
Az úgy volt, hogy nagyon utáltam, amit az igazgatók csináltak velünk, kezdőkkel. Felvettek határozott időre, szeptembertől júniusig, aztán a nyárra állás nélkül maradtam. Lehet, hogy szeptembertől megint volt helyem ugyanabban az iskolában, de újra csak júniusig. Ha berágtam, átmentem egy másik suliba, ahol persze ígérgettek, hogy őnáluk természetesen csakis végleges kinevezéssel. De ugye majd az egy éves próbaidő lejártával, és logikus módon júniusig, nem augusztusig, mert mi van, ha mégse, de ha hosszabbítanak, akkor igen, már júliustól, értelemszerűen, folyamatosan.

2016-12-30

Anne karácsonya 2016

Fura volt ez az idei karácsony, nem minden alakult a várakozásoknak megfelelően, de csak ne elégedetlenkedjek, mert végső soron jó kis karácsony volt ez így is. Kezdődött a mézeskaláccsal. Én nem nagyon szeretem, se enni, se csinálni, ellenben hagyomány, és Kata imád mindenfélét kézműveskedni. Persze csak a szórakoztató részéért, a formázásért rajong, tésztát gyúrni már nem akart, így boltban vette a konyhakész masszát. Kinyújtotta, és az évek alatt összegyűjtögetett 328754 db-os készletéből kiválogatott sütiformákkal kiszaggatta. Aztán kisütötte. Mi meg Fecóval találgattuk, hogy melyik micsoda. A legfurábbat elképzeltük fehér cukormázzal bekenve, és a legjobb tippünk az volt rá, hogy vak komondor. Na, ezen Kata berágott, és közölte, hogyha nem ismerünk fel egy hintalovat, az csakis a mi szellemi képességeinkről árulkodik, nem pedig az ő kézügyességéről.

2016-12-18

A három majom esete a migránsokkal

Nem akartam ezt a témát elővenni, de folyton belefutok a rádióban, az újságban, a hírekben. Tesómmal is kibeszéltük, megállapítottuk, hogy mint a három majom, a politikusok nem akarják meglátni a problémát, ha valaki mégis szóba hozza, nem akarják meghallani, és ami még inkább nyilvánvaló, nem akarnak beszélni róla. Ami az EU-s tanácskozáson folyik, az kb. vicc. Valami olyasmi, mint hogy az EU miniszterelnökei ülnek egy házban, és vitatkoznak. Odakint ég a szomszéd ház, és a nyitott ablakon tódul befelé a füst. Mindenkinek csípi a szemét, köhögnek. Angela Merkel szerint ki kell nyitni a házban az összes belső ajtót, hogy segítsük eloszlani a füstöt, és akkor majd jobb lesz a levegő. Orbán Viktor behúzza a függönyt, és vitára bocsájtja a javaslatot, hogy be kéne csukni az ablakot, mert akkor majd nem jön be a füst. A rossz poén az, hogy ha sokáig vitatkoznak, mindannyian bennégünk a házban.

2016-12-01

Az én hősöm

Az én hősöm Kata. Nem, nem a Nyugat + zombik képregénynek a pincérnője. Bár ő is lehetne, hisz irodalmi életünk halhatatlan nagyjaival együtt száll szembe az élőhalottakkal, akik mind férfiak. (Mármint a halhatatlanok, nem az élőhalottak.) És tartja velük a lépést. Igaz, hogy a zombiaprítás és nem az irodalom területén, de ez így is szép teljesítmény. És némiképp magamra ismerek benne, mivel valószínűleg az irodalmi sikereimet túlszárnyalnák a zombiapokalipszist követő túlélőshowban elért eredményeim. Nem, nem a pincérnő az én hősöm, hanem az én Katám. Erre akkor döbbentem rá, amikor ajándékba kaptunk egy pulykát. Egy olyan baromfi pulykát. Szerencsére nem élve, hanem tollak és fej nélkül, kibelezve, de azért így is megböbbentő egy ajándék volt.

2016-11-09

Donald Hilarious

A sokkoló amerikai választási eredményt a Brexithez hasonlítják. (Mert a várakozásokkal hasonlóképp homlokegyenest ellenkező eredmény született, köszönhetően a protest szavazatoknak, mivel a szavazópolgároknak tele volt már a hócipője a regnáló hatalommal.) Mindenki azt hajtogatja, hogy ez megdöbbentő, és teljességgel érthetetlen, ez a Donald fickó pedig egyenesen röhejes (Hilarious). De valóban az? Az 1-2%-os hibahatárral működő közvéleménykutatások 5-10%-kal elmérték az eredményeket. Megmagyarázhatatlan? Nekem van két ötletem is. A) A nyilvánosságra hozott közvéleménykutatások nem csak a választói hangulat szondázására, hanem a befolyásolására is alkalmasak. B) A magyar választásoknál is láttunk u.n. "rejtőzködő" szavazókat, akik a felmérések során nem árulták el a pártpreferenciájukat, általában a bizonytalanok vagy nem szavazók táborába mérték őket, miközben pontosan tudták, hogy kire fognak szavazni. Trump nem PC, sőt politikailag kimondottan inkorrekt jelölt volt, így elképzelhető, hogy azok egy része, akik a két rossz közül a kisebbiknek őt tartották, a véleményüket nem vállalták fel nyiltan.

2016-11-05

Zombik és tanulás

Készülődöm már egy ideje, hogy írok menekültválságról, belpolitikáról, de elég megosztó a téma, ezért nehezen veszem rá magam, a többi meg, ami eszembe jutott, nem tűnt olyan érdekesnek, hogy előrébb vegyem. De ma kaptam egy jó hírt, jön a Nyugat + zombik képregény! (Fészbukoldala is van.) Karácsonyra ott lesz a fa alatt. Aki nem tudná, mi ez, annak elárulom, hogy a kortárs irodalomnak és főként a kortárs irodalomoktatásnak az egyik legnagyobb dobása. Hogy ez túlzás? Kata sem akarta elhinni, de aztán kénytelen volt belátni.

2016-10-02

Obstrukció, percepció, prekoncepció

Obstrukció: demokratikus hatalmi rendszerekben, a kisebbségi álláspont képviselőinek azon igyekezete, hogy a rendszer nyújtotta, legális lehetőségek kihasználásával késleltesse vagy megakadályozza a többség akaratának érvényesülését.
Percepció: az észlelés folyamata, az érzékszervek által közvetítatt ingerek feldolgozása, és a korábbi tapasztalatok alapján történő értelmezése.
Prekoncepció: előzetesen kialakult, megszilárdult nézet, vélemény.
A kvótanépszavazás kapcsán a migránsokról/menekültekről, a betelepítésről/befogadásról akartam írni, hogy mit gondolok róla, hogyan döntöttem a szavazással kapcsolatban, és hogy miért, de aztán érdekesebbnek tűnt, hogy hogyan látjuk ezt az egészet, és majd inkább utólag írok ezekről, nehogy kampányolásnak tűnjön.

2016-09-20

Brexit, demokrácia, európa

A Brexittel nagyon sokat foglalkozott már a tévé, rádió, az újságok, de egy számomra furának tűnő dologról nem beszél senki. Engem meglepett az angol kormány reakciója. A kilépéspártiak minimális győzelmével végződő népszavazás után kifejezetten bizonytalannak tűnt a kimenetel. A szavazók közül sokan úgy nyilatkoztak, hogy ők csak a kormánynak akartak fricskát adni, azért voksoltak az EU elhagyására, de valójában arra számítottak, hogy a végeredmény a maradás mellett szól majd, és már bánják, legszívesebben visszaszívnák a szavazatukat. A skót parlament felől is hallatszottak olyan hangok, hogy ehhez nekik is lesz szavuk, és ők nem szavazzák meg, és inkább Nagy-Britanniából lépnek ki, de maradnak az EU-ban. A népszavazás jogilag nem kötelező érvényű, a brit parlament dönthet a maradás mellett. Vagy, mint 2008-ban, amikor az írek elsőre elutasították a lisszaboni szerződést, kis idő múlva megismételhetnék a szavazást. A hangulat egyértelműen olyan volt, hogy azt vártam, bejelentik, nem eszik olyan forrón a kását, és valahogy megoldják, mégis maradnak az EU-ban.

2016-09-04

Gépi fordítás

Pár hónapja olvastam egy cikket a gépi fordítás fejlődéséről, hogy hamarosan nem lesz szükség fordítókra, mert az algoritmusok és a rendelkezésre álló számítási kapacitás fejlődésével, a számítógépek elvégzik majd a munkájukat. Példaképp emlegették a magyar MorphoLogic céget, hogy milyen kiváló fordítóprogramjaik vannak. Régóta ismerjük a fordító egerüket (MoBiMouse), de van programjuk, ami komplett mondatokat, bekezdéseket, sőt dokumentumokat is lefordít. Kíváncsi lettem, letöltöttem a próbaváltozatot, és ráeresztettem az éppen fordított könyv néhány fejezetére. Titokban reménykedtem, hogy a munka oroszlánrészét megspórolja nekem, és legfeljebb majd igazítani kell kicsit a mondatokon. De a program komoly csalódást okozott. Mindez azért jutott az eszembe, mert rendet raktam az asztalomon, és megtaláltam a cetlit, amire felírtam pár mondat igazán jól sikerült fordítását.

2016-08-21

Vége van a nyárnak

Holnaptól be kell járni dolgozni. Kölykök még nincsenek, így kicsit lazább, mondjuk cserébe nagyobb adag jut a kolléganőkből, de így legalább majd várni fogom a tanítás kezdetét. Sikerült hanyagolnom a blogolást, pedig néhány témára ráizgultam, Brexit, olimpia, ilyesmi, de győzött a lustaság. Meg sikerült elfoglalnom magam. Nyaraltunk a szokott helyeken. Előbb az ismerősök balatoni nyaralójában, amit csak hétvégeken használnak, így hétfőtől péntekig ingyenszálásunk volt. Aztán Katáék céges üdülőjében, a Mátrában, ami nem volt ingyen, de megért minden egyes Forintot, mert teljes ellátást kaptunk, csak le kellett ülni a terített asztalhoz. Amikor meg itthol voltam, a számítógépemet babráltam. Lassan egészen használható állapotba kerül.

2016-07-09

Dementokrácia

A vázlatok közt találtam ezt az írást, több mint egy éves. Kiakadtam valami közönségszavazás eredményén, de megmondom őszintén, már arra sem emlékszem, hogy A Dal, a Goldenblog, a Magyar Könyvek Viadala, az év tájkertésze vagy gyermekorvosa cím szavazói bosszantottak fel. Valamiért mégsem tettem közzé, most viszont a felvezetése aktuális lett a Brexit miatt.

dementokrácia lat, gör, tréf, pejor a demokrácia (néphatalom) és a demencia (a gondolkodás képességének hanyatlása) kontaminációjával (szóalakvegyülés) létrejött új szó (vö. idiokrácia)

Az emberek hülyék. Ez természeti törvény. Állítólag Einstein is megmondta: "Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság, bár az elsőben nem vagyok egészen biztos."

2016-07-02

Terveim a nyárra

Hála az égnek, végre megkezdem a nyári lazítást.Tegnapelőtt leadtam a fordításomat. Ami érdekes, hogy ez mostanában mindig a határidő lejártát megelőezően 2-3 perccel történik. Azóta, mióta bevezették, hogy csúszás esetén levesznek a díjazásból. Persze két magyarázat is elképzelhető a dologra. Vagy olyan zseniálisan tudom megbecsülni a több hónapos munkához szükséges idő mennyiségét, hogy csupán pár percet tévedek, vagy pedig bizonyságot szolgáltatok rá, hogy a fordítás az gáz, legalább is abból a szempontból, hogy érvényes rá a gáztörvény, és kitölti a rendelkezésére álló teret. Persze az analógia nem tökéletes, mert a gázok szeretik egyenletesen kitölteni a teret, a fordítás meg valahogy mindig besűrűsödik a végére. Az viszont stimmelt, hogy amikor még meleg is lett, éreztem, hogy egyre jobban fokozódik rajtam a nyomás.

2016-04-20

Meta avagy a hóhér akasztása

Mostanában sikerült néhány nagyon jó könyvbe beleszaladnom. (Köszi Natos!) A kriminek álcázott (nagybetűs) Irodalomba még Tandorinak köszönhetően szerettem bele. Ahogyan a Túl jól fest holtan esetében is csak a felszín volt a gyilkosság, a sok hulla és a nyomozás, valójában a művészetről, az alkotásra való képességről, vagyis a nemalkotásra való képtelenségről, és a művésznek, embernek levésről volt szó, úgy Az igazság a Harry Quebert-ügyben lényege sem az, hogy ki a gyilkos. Ez a könyv önreflexió, és nem egyszerűen azáltal, hogy a szerző saját magát teszi meg főszereplőnek, hogy az alkotás folyamatában önnön tudatalattijában tegyen kirándulást, hanem mert a regény az írás folyamatáról, az alkotásról szól.

2016-03-04

Identitása: ovis

Már több mint két hete, hogy láttam a cikket, de azóta se hagy nyugodni. Egy transzlányról szól, aki az egyik nap a környezete számára még 46 éves férfiként élt, aztán 23 évnyi házasság és 7 gyerek után kijelentette, ő így nem tud élni, ezért ezentúl nyíltan felvállalja az identitását. Hogy ő valójában lány. Kislány. Olyan 6 éves forma. Ez már így is elég durván hangzik, de ezzel még nincs vége. Talált egy idős házaspárt magának, akik befogadták, és "nevelik". Együtt szokott játszani befogadó "szüleinek" kisunokájával.

2016-01-25

Női esszencia

A princípium (alapelv, vezérlő eszme) után itt az esszencia (lényeg, alapvető alkotórész, ami egyedivé tesz). Az egyik LMBT tematikájú fészbukos csoportban láttam a postot, hogy fesztivál lesz "Takarodjatok a Pinánkból" címmel. Kellően érdekes és provokatív cím, így beleolvastam a kommentekbe is. Az elsőben a hozzászóló azt mondta, hogy a cím enyhén TERF-be hajlik. Ööö... Amennyire műveletlen vagyok, annyira kiváncsi is, tehát ráguglizok. Transz-Exkluzív Radikális Feminista. Miaf... Szélsőséges feministák, akik a transznőket nem tekintik "igazi" nőnek, ezért kirekesztők velük szemben. Aha, a fesztivál címében lévő pina a pre-op transznőkre nem vonatkozik. Mondjuk én tettem volna egy szmájlit a végére, de mint komment, így is elmegy. Aki a postot kirakta, válaszol is, hogy majd beleveszi az inklúzivitást, és ő nem hagyja le a végéről a szmájlit. Ezzel akár le is zárulhatott volna az egész.

2016-01-03

Megint a nők

A fészbukon beleszaladtam egy linkbe, hogy az Ákos még hagyján, de a Popper Péter mit mondott. Elkezdtem olvasni a kihagyásokkal rövidített idézetet, és kissé zavarban voltam. Oké, hogy célzatosan válogattak, de néhol berzenkedtem csak a megfogalmazás ellen, másutt pedig gond nélkül egyet tudtam érteni. Eszembe jutott, hogy tesóm írt egyszer egy meditációs élményéről, aminek valamelyik mahavidja volt a témája (10 isteni aspektus, kb. Isten 10 arca). Villanásszerű képeket írt le, lányok, nők, asszonyok, különböző élethelyzetekben. A nő arcai egy férfi szemével, hogy egy nő fiatalon és idősen, játék és munka közben stb. mindig csodálatos. (Valamelyik? Ez tuti Tripura Szundari lehetett a 10-ből.) És ennek a végén írt párt sort, az egésznek az értelmezésére (hogy az emberek értéke abból fakad, amire képesek), és ez jutott eszembe arról, amit Popper a női és férfi kreativitásról írt.