Oldalak

2010-08-17

Eltűnő különbségek

Nem rég, beszélgettem a Nők és a Férfiak közti különbségekről. Hogy egyáltalán lehet-e ilyesmiről beszélni, a nyilvánvaló genetikai-biológiai dolgokon túl. Ma pedig látom a hírt Eden Abergil esetéről. A katonalány feltette a Facebookra a fotóit, ahol megkötözött foglyok előtt pózol, azzal hogy: "A hadseregben töltött idő életem legszebb korszaka!" (Ha ez tényleg így van, elég sivár egy élete lehet.) A cikkben megemlítik Lynndie England esetét is, aki szintén katona, szintén foglyokkal pózolt, és szintén nő.

Úgy tűnik,megfelelő katonai kiképzés esetén a nők ugyanolyan állat módjára tudnak viselkedni, mint a férfiak. Ugyanúgy el tudnak embertelenedni. Persze ugyanúgy tudnak hősies, és önfeláldozó dolgokat is cselekedni. Ahogy a férfiakban is feléled az "anyai ösztön", dédelgetnek gyermekeket, istápolnak elesetteket. Szóval ezek a nemekhez fűződő dolgok már nem olyan fekete-fehérek, mint régen. Amikor még nagyjából megjósolható volt, hogy mit várhat az ember egy nőtől és egy férfitól.
Régen, ha a Férfi és a Nő eltévedtek az autóval, a Férfi vezetett, a Nő pedig a fejjel lefelé tartott térkép alapján mutogatta, hogy jobbra kell menni. A Férfi mondta, hogy kizárt, mert akkor szembe lesz a nap, nem a hátuk mögött. A Nő erősködött, hogy márpedig a térképen jobbra van a cél. A Férfi dühösen kifakadt, hogy ha a Nő jobban tudja, akkor ő ezentúl arra megy, amerre a Nő mondja. Nem, annál a kereszteződésnél nem, mert ott behajtani tilos van. És nem, nem kérdezi meg. Aztán megállt, és hagyta, a nő érdeklődjön a járókelőktől. Aztán kiderült, hogy se jobbra, se balra, egyenesen kellett volna menni.
Manapság is a Férfi vezet. GPS mondja, hogy merre. De sajnos az útépítés miatt arra nem lehet. Újratervezés után pedig a géphang mindenáron a sztrádára akarja felvinni őket. Tesznek egy kört, itt már jártak egyszer. A Nő mondja, hogy kövessék végig a terelő táblákat, de a Férfi szerint ez marhaság, az előbb is azt tették. A Nő tudja, hogy nem így van, de nem szól. Ha látványosan neki lenne igaza, este az ágyban az visszaütne. Megtanulta, a gyengébb önbizalom, gyengébb merevedést eredményez. Inkább azt mondja, álljanak meg a McDonald'snál, mert pisilnie kell. Mutatja a Mekibe vezető utat. Mire odaérnek, a Férfi már tudja, merre járnak. A pisilésről nem esik több szó, és a Nő megdicséri a Férfit, hogy milyen ügyesen tájékozódik.
Megváltoztunk. A nők tudatosabbak lettek, a férfiak ösztönösebbek. Ennek minden jó és rossz következményével együtt. A különbség egyre kevésbé nyilvánvaló, és az is inkább a régi szerepekhez való alkalmazkodás miatt van, nem pedig belűről fakad. Mondhatjuk, hogy ez nem tetszik nekünk, megpróbálhatunk visszahátrálni a múltba, de az idő előrefelé halad. A kérdés már nem az, hogyan legyünk Nők vagy Férfiak. Hanem, hogy hogyan legyünk, hogyan maradjunk Emberek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése