Oldalak

2013-12-02

Migrén

Nem sok szörnyűbb dolog van a fejfájásnál. Rettentően utálom. Van amikor a PMS-hez kapcsolódik, de nem minden ciklusban, mert időnként elmarad, máskor viszont ciklustól függetlenül jelentkezik. Messzemenőkig kiszámíthatatlan, nem lehet rá felkészülni, egyszer csak jelentkezik, és tönkreteszi az ember napját. Van, hogy reggel ébredéskor már annyi, kész, ez a nap el van cseszve, de van, hogy mit sem sejtve tervez az ember, és délután egyszer csak beüt a mennykő. Az estének már annyi. Van, hogy csak egy napot kell kibírni, ki lehet aludni, másnapra elmúlik, de van, hogy két-három napig keseríti az életem. Nem divat felénk a felesleges gyógyszerfogyasztás, de néha nincs más megoldás, olyan erős a fájdalom. De ami még szörnyűbb, megesik, hogy a gyógyszer sem használ.
A fejfájás borzalmas. Van, hogy csak egy tompa nyomás homlok tájon, máskor a halántékot szorító abroncs vagy éles nyilallás a szemöldökcsont táján. De nem a fájdalom a legrosszabb, hanem amit a hangulattal művel. Igazi kedélygyilkos. A fejfájástól rettenetes kedve lesz az embernek, és csak az hoz enyhülést, ha a szenvedő másoknak is tönkreteszi a napját. Fájdalomcsillapító helyett megteszi, egy-egy durvább beszólás, csak le kell ordítani egy kollégát vagy a kedvesünket, és mindjárt jobb egy kicsit. Kisbaltával felaprítani valakit még jobb lenne, esetleg elektromos sokkolóval adni neki, hogy világítson a szeme, de az ugye túl van a határon, viszont verbálisan is lehet sokkolni az embereket. A lényeg, hogy valaki más is, sőt lehetőleg mindenki más is érezze pocsékul magát.
Az külön idegesítő, hogy ilyenkor mindenki nagy ívben kerüli a fejfájóst, lábujjhegyen jár és suttogva beszél. Nem azért idegesítő, mert ezzel a fejfájásra emlékeztetnek, nem azért, mert ebből tudhatjuk, hogy ők is tudják, hogy fáj, nem azért, mert látják, penge élen táncol a bili, ami bármelyik percben kiborulhat, hanem azért, mert így nem adnak okot a dühöngésre, a kiborulásra. Persze ez nem akadály, akit feszít az indulat, az gond nélkül beleköt bármibe, ha van sapka azért, ha nincs sapka, akkor meg azért. Szinte még mulatságos is lenne, figyelni a környezet meddő igyekezetét, hogy megússzák a hisztit, ha nem volna olyan idegesítő. De ilyenkor minden az. Szóval, ha másért nem, ezért az idegesítő igyekezetért ki lehet osztani, aki nem menekül el kellő időben.
Mert a legbosszantóbb, hogy a rutinosabbak nem egyszerűen teret hagynak, hanem eltűnnek. Szívük szerint egy kontinenssel arrébb lennének, de megteszi az is, ha eggyel korábbi busszal mennek, lelépnek elintézni valami sürgős dolgot, ami két hónapig ráért, de épp ma vált halaszthatatlanná, vagy egyszerűen csak bezárkóznak a szobájukba, és úgy tesznek, mintha süketek volnának, és nem hajlandók felvenni a mobilt sem. Így nehéz veszekedni, de nem teljesen megoldhatatlan, bár egy zárt ajtónak ordítozni, illetve a hangpostát elküldeni a fenébe azért nem olyan élvezetes, mint látni a másik remegő szája szélét, a szemében gyűlő könnyeket.
Nem sok szörnyűbb dolog van a fejfájásnál. Ha Katámnak csak szimplán rossz kedve van, az elmúlhat estére, belemerül valamibe, és elfeledkezik róla. Esetleg zuhanyzáskor összefutunk a fürdőszobában, és a pucér testem láttán eszébe jut, hogy mivel is tölthetnénk az éjszakát a duzzogáson kívül. De ha fáj a feje, arról nem feledkezik meg, és ahhoz képest a szex sem versenyképes program. Ilyenkor nem érdemes próbálkozni a megnyugtatásával, a vigasztalásával, sem az elcsábításával. Reménytelen. El kell vonulni, magamra csukni az ajtót, és belülről kitámasztani a kislétrával, nehogy be tudjon jönni, és balhézzon amiatt, hogy miért nem vittem ki a szemetet, vagy ha kivittem, akkor miért vittem ki, mikor csak félig volt, de leginkább azért, hogy milyen szemét vagyok, amiért nekem nem szokott fájni a fejem. Legjobb megvárni míg elalszik, és belopózni a szobába, és nagyon óvatosan melléfeküdni, nehogy felébredjen. Nem sok szörnyűbb dolog van annál, ha Katának fáj a feje.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem migrénre bevált a Sinol orrspray, capsaicin van benne, nem hittem, hogy használni fog, de használt, legalább annyira, hogy nem hányom össze magam a fájdalomtól. És kerülöm egy ideje az aspartam tartalmú ételeket, meg a nátrium-glutamátot. Ha ezeken már túl vagytok, akkor bocs.
És tök jó olvasni az írásaidat.
Nem is tudom, hogy keveredtem ide, nem is tudom, ki vagy, bár már kezd körvolnalazódni az életed, és csak hogy egyértelmű legyek: tök jó, ahogy írsz, ahogy gondolkodsz! :)

AncsaT írta...

Köszönöm a tippet, mondtam Katának. Igyekszünk természetes dolgokat enni, ízfokozók, mesterséges édesítők nélkül, és Kata már kiiktatta a piros (fűszer) paprikát, a sajtot és a paradicsomot is az étrendjéből, mert ezeket is gyanúba vette. De a ciklusa végén így is előfordul, hogy rátör a fejfájás. (Én egyszerűbb eset vagyok, ha nekem fáj a fejem, hideg késpengével elnyomkodom a homlokomon a púpot és annyi. :) ) Az orrspray tetszene Katának, csak azt kérdi, milyen a szaga, mert ha fáj a feje, utálja az erős szagokat. (Ha nem fáj, akkor is. :) )
Örülök, ha szereted olvasni a bejegyzéseimet, és összesen két ember van (remélem, tényleg csak ennyi :) ) aki tudja, hogy ki vagyok, de ők nem szoktak kommentelni, szóval más sem ismer személyesen, bátran hozzászólhatsz bármihez, legfeljebb annyi előnye lehet másnak, hogy régebb óta olvassa a blogom. :)

Névtelen írta...

Hát igazából nincs szaga, egy kicsit csíp, amikor az ember beszippantja, de nem vészes, különben ha migrénem van, a csípés zavar legkevésbé :))). Nem tudom egyébként beválik-e neki, mert mondjuk nekem más homeopátiás szer nemigen vált be. Viszont ha migrénem van, akkor hányok is (bocs), így aztán a tablettákra keresztet vethettem. Ez lenyomta annyira a fejfájást, hogy a tabletta is lement :). Gondolom nem voltál kiváncsi még az én fejfájás sztorimra is, elég neked a Katáé, de most már mindegy :). Szóval egy misét megér sztem. Megelőzésre is jó, nem okoz függőségt és túladagolni se lehet. Kicsit szomorú voltam, amikor megtudtam, hogy a bor meg sör is okozhat migrént, de ezt sajnos nem tudtam kiiktatni teljesen az életemből. Nem tudom Kata hogy áll vele, de akkor vszínű neki a hormonváltozás okozza a fejfájást, nem annyira a kaják. Hajjjaj. Az meg még eltart egy darabig. :) Na, legközelebb remélem vidámabb témáról csevegünk. Fejfájás mentes szép napokat és estéket! Marcsi

AncsaT írta...

Ó, semmi baj a fejfájás sztoriddal, csak Katáét viselem nehezen, mikor gyilkos hangulatában minden, amit teszek (gondolattal, szóval, cselekedettel vagy mulasztással), az ellene elkövetett, bosszúért kiáltó gyalázatos árulás.
De ez a Sinol jó ötlet, ha balhézni kezd, lebirkózom és erőszakkal az orrába fújom. Vagy egy könnygázspray is megteszi? :) Lehet, hogy megvan a karácsonyi ajándéka. :)
Kata nem issza se a bort, se a sört (töményet se), inkább hormonális alapú a fejfájása, illetve bizonyos élelmiszerek is kiválthatják, de ezektől igyekszik tartózkodni, így marad a naptárilag előre jósolható migrén.
Köszönöm a tippet, és kívánom, hogy bontatlanul romoljon rád a spray. :)

Névtelen írta...

Na, a borral már befürödtem én is, mondjuk jön egy front és rá a bor, hát az durva tud lenni :(
Nálunk a párom agykontrollal nyomul, én maradtam a Quarelinnél (csak legyen kéznél), de szerintem mindenkinek ki kell kísérletezni, mi válik be a legjobban. Állítólag a kielégítő és rendszeres szex a legjobb megelőzés :))
Zscdoki

AncsaT írta...

Azért ez egyéni lehet, mert Kata nem szexel kevesebbet mint én, és ő mégis fejfájós. :D

Megjegyzés küldése