Oldalak

2011-02-16

Bajok Harryvel

Megnéztem a filmet. (Port.hu, IMDB.com) Hááát, mondjuk úgy, nem ez Hitchcock mester legjobb filmje. Elméletileg krimivígjáték, de kriminek is és vígjátéknak is harmatgyenge. A párbeszédek nem tudom milyenek az eredetiben, de a magyar szinkron nem lett ütős. Egyedül még az tűnt valamennyire poénosnak, mikor a pasit megdicséri a csaj, hogy "Nahát, maga milyen remekül átlátja a dolgokat!", az meg nézi a nő mellén a ruhát, és azt mondja, hogy "Koránt sem annyira, mint szeretném!". A történet is elég gyengécske, abból próbálnak kihozni valamit, hogy az erdőben találnak egy hullát. Ő Harry. Aki rengeteg bajt okoz. Pedig azt hihetnénk, hogy ő már nem sok vizet zavar. Pedig de.
Békésen hever a hulla egy elhagyott erdei tisztáson, ahol hószám nem jár ember. De ezen a napon valahogy mindenki erre keveredik. Tíz perc leforgása alatt a fél falu belebotlik a hullába. A többség szeretné eltüntetni, van aki átkutatja, van aki meglopja, van aki sorsára hagyja. A szereplők fele azt hiszi, hogy az ő lelkén szárad a halála. Ennek következtében szegény Harryt több ízben elföldelik, majd újra kiássák. Van egy jófej kissrác, aki döglött nyúllal üzletel. Egy nem százas festőművész. Mondjuk ebben a filmben senki nem százas. Mindenki buggyant, és egy idő után kicsit idegesítő. Még Harry (a hulla) a leginkább kedvelhető karakter.
Hogy akkor miért néztem végig? Két okom volt rá. Az egyik, hogy a mester sok klasszikus művétől eltérően ez nem fekete-fehér. Ősszel játszódik, a jelenetek legtöbbje az erdőben. Egyszerűen gyönyörűek a színek. A fák lombjai a sárgák, barnák, vörösek és zöldek legkülönbözőbb árnyalataival egészen elvarázsoltak. Gyönyörű a táj. A másik pedig az egyik szereplő. Egy 19 éves kezdő színésznő, aki élete első filmszerepét játssza. A döglöttnyulas fiú anyukája, a hulla özvegye, a szereplők listáján a legutolsó név: Shirley MacLaine. Szeretem a filmjeit, szeretem a könyveit. Miatta még ezt is képes voltam végignézni.

10 megjegyzés:

Señorita írta...

Csak annyit jegyeznék meg, hogy ezt a bejegyzést, szigorúan a tartalmát tekintve, én is írhattam volna. :)

AncsaT írta...

Az jó, akkor valamit megpendítettem benned, valamivel nagyon együtt sikerült rezegni, vagy hogy mondják, rezonáltál az írásra?
Ha Hitchcock, az őszi színek, Shirley MacLaine és a döglött nyulak iránti rajongásomban más is osztozik, kicsit mindjárt normálisabbnak érzem magam. :)

Señorita írta...

Jó az adás errefelé, szóval mindig megtalálom az ideális hullámhosszt. ;)

Tekintettel a még élő házi Nyúl Bélánkra, csak a másik hármat vállalom be. :) De nem tudom, hogy ez segít-e annak eldöntésében, hogy normális társaságba kerülnél. :)

AncsaT írta...

Azt hiszem a nyúl a legkevésbé sarkalatos kérdés, nélkülözhetjük. :)

Señorita írta...

Ahogy kintről hallom az én Drágám, hamarosan itt is döglött lesz a nyúl, szóval... :) Az imént épp Dzsuva úrnak titulálta, mert botrányos megint, mit művelt a ketrecében. Na, most meg énekel már neki. Lehet, hogy a kivégzés elhalasztva. :)

AncsaT írta...

Kata kutyát akart volna én macskát, így nem tudtunk megegyezni és nincs állatunk. Igaz Fecó pont ma emlegette, hogy szeretne egy mókust. Persze mondtam, hogy az nem jó, meg a hörcsög se, mert kicsi és bemászik a résekbe, polc alá, szekrény mellé, ahonnan nem lehet kiszedni. Esetleg egy kígyó, de egy hosszabb fajta, ami ha bemászik valahova, a vége még kilóg, hogy vissza lehessen húzni. A nyúl az még nem merült fel, de azt hiszem nem is fog, mert lebeszéltél róla. :)

Señorita írta...

Ugyan, egy tündér amúgy, édespofa, de szerintem már a leépülés fázisában van szegényke. :( Ma kajával a szájában aludt el, igaz, ilyet az unokahugom is csinált 2 évesen.
Ő mindenképpen szeretett volna állatot, én kevésbé, mert egy lakásban nem praktikus. Ha az állatkínzást, mint elsődleges szempontot, nem vesszük figyelembe. Nyunyi csendes, puha, nem büdös. Olyan köztes megoldás volt nálunk, ha már kutya-macska kizárva. Ráadásul őfelségét életének kb. a 70%-nál fogadtuk örökbe, így egy kicsit meg is mentettük.

AncsaT írta...

Nem győztél meg. :) A csendes, puha, nem büdös, azok jó érvek, de mondjuk egy plüssmaci ezen felül nem eszik és nem is bogyózik. :))

Señorita írta...

:) Igaz is, te szereted a horrort, így ha leszakad a szeme, karja, vagy porzik a feje, mikor az ablakon kilógatva portalanítod, az még örömet is okoz. :)
De szép is az őszi erdő, miközben Shirley hullát ás a Mester szeme láttára... :)

AncsaT írta...

A szarkazmus az egyik fülemen be, a másikon ki. Macit mostanában nem trancsírozunk, mert Fecó Micimackót olvas mint kötelező olvasmányt. :)
Az őszi erdő szép, a hullák meg barátságosak. Még egy se mondott nekem goromba dolgot, nem tolakodott elém a pénztárnál, nem állt a lábamon a tömött buszon. :)

Megjegyzés küldése