Oldalak

2012-03-30

A bábu

Gondolom a kép nélkül is kitalálható, hogy ma nem a könyvre utal a cím. Schmitt Pál ügyében (számomra) váratlan fordulat állt be. Az egyetem 5 tagú bizottsága két hónapig rágódott a plágiumgyanú ügyén. Mindenki biztosra vette, hogy majd jól elkenik a dolgot. Nem volt meglepő, hogy a határozat szerint az inkriminált dolgozat a beadásakor hatályos kritériumoknak tulajdonképpen megfelelt, és nem is az államfő, hanem a bírálók követtek el mulasztást, mikor nem hívták fel a figyelmét a hivatkozások megfelelő használatára. Korábban a Testnevelési Egyetemet felügyelő Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt, miniszterhelyettesi rangban, ekkoriban pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának tagja. Ugye teljesen életszerű, hogy visszavágják a disszertációját átdolgozásra. Csontig benyaltak neki, és summa cum laude, kitűnő minősítést adtak a "hiánypótló munkára".
A vizsgálóbizottság megküldte a jelentését a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak. Azonban a miniszter a levelet bontatlanul visszaküldte, illetékesség hiányára hivatkozva. Úgy tűnik, ez volt az első komoly zökkenő. Hogy ezt miért tette, a háttérben született-e már valami döntés, partizánakció volt, vagy aknamunka, nem tudom. Ezután a Hallgatói Hálózat tiltakozó akciót szervezett, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke bíráló közleményt adott ki, és a dolgozatot vizsgáló bizottság egyik tagja nyilvánosságra hozta a különvéleményét, melyben felvetette a doktori cím megvonásának lehetőségét. Ezek után a Semmelweis Egyetem (a Testnevelési Egyetem mai jogutódja) kínos helyzetbe került.Az egytem jó híre, nemzetközi tekintélye került veszélybe. Nem meglepő, hogy ezek után a doktori tanács nagy többséggel a cím visszavonását kezdeményezte.
Úgy tűnik, senki nem tiltakozik a döntés ellen, csak egyetlen gondjuk volt, hogy népünk bölcs vezérének hogyan adagolják be a következményeket. Ugyanis S.P. jó embere O.V.-nak, aki a jó emberei elleni támadásokat saját személye elleni támadásokként fogja fel, ráadásul ebben a kérdésben már egyszer döntött, és "amit mondtam, megmondtam" alapon kénytelen lenne segget csináljon a szájából. És lássunk csudát, amikor megszólal, azt mondja, hogy az elnök úrra bízza a döntést, hogy lemond-e. Szép gesztus, de páran felvetették, hogy vajon az elnök úr fogja-e tudni, hogy mit várnak tőle, és hajlandó lesz-e rá. Ugyanis ígéretet kapott, hogy elintézik neki a dolgot.
Ami még gondot jelenthet, hogy lemondása esetén kell egy utód. De még egy ilyen kisstílű, dróton rángatható, ám mégis nemzetközileg ismert figurát honnan akasszanak le? Akármilyen hülyét nem lehet másodszorra is kinevezni, mert az már a FIDESZ-t blamálná. Viszont egy határozottabb elnök esetleg nem fog gondolkodás nélkül aláírni minden törvényt. Talán az tud majd helyesen írni és helyesen olvasni is a sorok között. És a módosított alkotmány lehetőséget ad a köztársasági elnöknek az országgyűlés feloszlatására is. Egy elképzelt forgatókönyv szerint, ha a 2014-es választásokon nem az kerül hatalomra, akinek illenék, akkor a bebetonozott FIDESZ-hű Költségvetési Bizottság elutasítja a 2015-ös költségvetést, mire Pali bácsi feloszlatja a parlamentet. és rendkívüli választásokat ír ki. Ha egy ilyen tervben lecseréljük a kulcsfigurát, akkor bizony kellemetlen meglepetések is várhatók.
Az események most is zajlanak. Reggel 9 körül lemondták Schmitt Pál mai programjait. Aztán később olyan hírek is előkerültek, hogy a szlovén külügyminiszterrel esedékes mai találkozót a szlovének mondták le. Fél tíz körül a Sándor-palota ablakaira elkezdték felrakni a spalettákat. Tippem szerint egy esetleges tüntetés alkalmával repkedő kövek ellen. A tüntetők hamarosan meg is érkeztek, LMP-sek sátraznak a kapu előtt. Aztán megerősítették az őrséget, előbb néhány gyakorlóruhás katona, majd rendőrök mentek be az épületbe. Az MSZP nyilatkozatában megértéséről biztosította az elnököt, hogy lemondta több mai programját is, de rámutattak, hogy az ország nem erre a lemondásra vár. Állítólag KDNP-s körökben már tudnak róla, hogy délután várható ennek a lemondásnak a bejelentése is.


Nem kapcsolódik szorosan, de érdekes.
Schmitt Pál 1965-ben szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Most a jogutód Corvinuson nem találják a régi szakdolgozatát. Állítólag nem kell megőrizni. Ami nagy mázli lehet, ki tudja milyen minőségű munkáról van szó.
1998-ban felajánlotta, hogy a Magyar Szocialista Párt képviseletében indul a budapesti főpolgármester-választáson. De az MSZP nem akart jelöltet indítani Demszky ellen, így inkább kiküldték Bernbe nagykövetnek. 2002-ben viszont indult Budapest főpolgármesteri tisztségéért. Formálisan független jelölt volt, de ténylegesen az akkori parlamenti ellenzék két pártja, a FIDESZ és az MDF támogatta. A második helyen végzett az SZDSZ által indított Demszky Gábor mögött. 2003-ban belépett a Fideszbe, majd ugyanebben az évben megválasztották a párt egyik alelnökévé.

9 megjegyzés:

Katcsa írta...

Szerintem szinte senki nem gondolt arra, hogy Palibácsit megfosztják majd a doktorijától. Én is úgy voltam vele, hogy majd elsimítják az egészet egy olyan indokkal, amivel a közvéleményt meg lehet etetni. Szerencsére nem így lett. Legalábbis szerintem szerencsére.

gofri írta...

Én biztos voltam benne, hogy megfosztják, még pedig azért, mert tudtam, hogy ha LEGALÁBB EGY ember van tűzközelben, aki gondol ennek az egésznek a következményeire a magyarországi tudományos életre nézvést, akkor az már lépni fog. Hiszen politikai érdekek ide vagy oda, tudományos körökben mégiscsak a hitelünkről van szó a világban.
És igen, ott is volt ez az ember ennek a Flucknak a személyében. Ő meg már elég volt a balhé kirobbantásához.
Na most hogy a Fluck politikai indíttatásból robbantott-e vagy nem, az engem nem érdekel. Ebben az egészben tényleg csak az érdekelt, hogy ne kenjék el a plágiumot. Még azt is leszarom, hogy lemond-e ma este 8-kor vagy nem (nyilván, pártnyomásra, mert ez már nem vállalható, le fog...), hiszen teljesen mindegy, hogy őt mozgatja-e Orbán madzagon vagy mást.
Amit én vártam ettől, azt megkaptam. Az én doktorim hitelét nem fogja rontani ez az egész cécó.

AncsaT írta...

Mi már viccelődtünk a saját szakdolgozatunk kapcsán, hogy ha egy doktori disszertáció ilyen lehet, akkor fogunk egy könyvet, a szerző nevét filctollal kisatírozzuk, és átírjuk a sajátunkéra, aztán beadjuk. :)

Fluck volt, vagy Réthelyi vagy valaki a háttérből, talán sose tudjuk meg, ki indította el a lavinát. De ez nagyobb botrány, mint amikor egy pornószínásznő hiányos öltözetben ült be az olasz parlamentbe, egyébként teljes joggal, mert képviselőnek választották.

Egyébként meggyőződésem, hogy ez nem egyedi eset, és akár hullám is indulhat, sőt, nincs kizárva, hogy külföldön is. Ahogy átvették a bankadót...

galathea írta...

És nem mondott le. Komolyan, rég hallgattam annyira szájtátva politikus beszédét, mint tegnap Schmittét.
Egyszer, talán, 50-100 év múlva ezt a helyzetet és ezt a nyilatkozatot az egész, megbolondult, XXI. század eleji Magyarország és annak közállapotának bemutatására fogják használni.
Jellemző. Szánalmas. Hígfejű törpék és niemandok világa.

AncsaT írta...

Most volt a rádióban, hogy valami fideszes arc nyilatkozta, hogy nem marad más lehetőségük, a parlamentben támogatják a köztársasági elnöknek a pozíciójára való méltatlanságának kimondását. Persze ez csak egy határozat lesz, nincs kötelező érvénye, ettől még Schmitt maradhat. De ez lehetőséget ad neki, hogy méltósággal távozhasson, nem azért mert elismeri bűnösségét, hanem mert a parlament megvonta tőle a bizalmat. Ha erre most sem lesz hajlandó, az kínos lesz. Valószínűleg sok külföldi partner lemondja majd a találkozókat, őt nem fogadják, ha hazánkba érkeznek, nem kívánnak vele találkozni, tárgyalni. A köztársaság képviseletét nem tudja majd ellátni. Az alkotmányosság védelmével eddig nem sokat törődött, de ha elmérgesedik a helyzet, obstrukcióra lesz lehetősége. Visszaküldi a törvényeket, mindenre normakontrollt kér, akadályozhatja a törvényhozást, nem ír alá kinevezéseket, nem ad át kitüntetéseket, bár azt hiszem, ha adna is, sokan nem mennének el átvenni. Nemzetközileg komolytalanná, fajsúlytalanná tenné az országot. Bízzunk benne, hogy belátja a helyzetet, és a jövő héten lemond.

gofri írta...

Ahogy a legújabb nyilatkozatát nézem-hallgatom, ez az ember magától nem fog belátni semmit. Ha csak rá nem parancsolnak, maradni fog.

AncsaT írta...

A hírekből úgy tűnik, hogy szinte már csak Orbán Viktor támogatja, pontosabban hagyja, hogy küzdjön, hátha sikerül neki megfordítania a hangulatot. De már a kormánypárti médiai is a lemondását javasolja, a közvélemény sem támogatja, a nemzetközi sajtó is elítélően ír róla. A NOB tagsága is kérdésessé vált.

Volt valami mese a tejbe esett egérről meg békáról. Az egér feladta és belefulladt, a béka meg addig kapálózott, hogy vajat köpült és arról kimászott. Viszont, ha nem tejben van, hanem egyéb trutyiban, akkor csak a bűz lesz nagyobb és fröccsen máshová is az anyagból.

AncsaT írta...

Újabb fejlemények: Schmitt Pál nem mondott le. Viszont Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora igen. A doktori visszavonása után bizalomvesztést "érzékelt" a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről. Azaz a miniszter bácsi csúnyán nézett rá. Az, aki bontatlanul visszaküldte neki a jelentést, hogy nem illetékes. Akit emiatt gondolom O.V. nem zárt a szívébe, és bűnbakot keresett maga helyett. A rektor meg illedelmesen elvállalta a szerepet. Kijelentette, hogy a doktori cím megvonása miatt minden felelősség őt terheli, rá tessék haragudni, mindenki más ártatlan az ügyben. És most lemond.

És magában röhög egy jót. Ugyanis már a bejelentés előtt megválasztották az utódját, neki még egy hónapja lett volna hátra a rektorságból. Viszont van egy olyan olvasata is a dolognak, hogy aki a plágiumot elkövette annak nem kell lemondani, aki viszont ezt nyíltan kimondta, és megtette a szükséges lépéseket, annak igen. Magyarország, csodálatos vagy!

AncsaT írta...

Lemondott. Az Országgyűlés már el is fogadta a lemondását.

Megjegyzés küldése