Oldalak

2012-03-16

Az oroszlánok ereje

Rendezkedem a gépemen, pakolom a régi fájlokat. Találtam egy szekérderék angol nyelvű "How to Write" könyvet. Van köztük sok szemét is, meg pár igazán érdekes. Belekaptam egybe, ami hangsúlyozza, a történet, a cselekmény is fontos, de a karaktereken áll vagy bukik az egész. Jellemzően nem azért érdekel minket egy könyv, ami történik benne, hanem amiatt, akivel történik. Szóval elsődlegesek a jól eltalált figurák. Lehet benne valami, mert én mindig nagyon szenvedek a szereplőimmel. Rövid kis történeteknél is képes vagyok napokat görcsölni rajtuk. Többnyire az vált be, hogy lehetőleg minimális információt adok a karakterekről, és csak menet közben, a történetből derül ki róluk ez-az. A maradékot meg kéretik hozzáképzelni. Így nem lesznek ellentmondásosak, viszont nem elég plasztikus a kép.
Legnagyobb bajom a női főszereplőkkel van. Pasit még csak-csak, de egy olyan nőt megalkotni, aki erős, határozott, és durva dolgokra képes, nem könnyű. Ahogy agyaltam rajta, rájöttem, hogy azért, mert a magányos hős figurája az tipikusan pasi. Egy nő az másképp dolgozik. Falkában. Vannak barátnői, akikre támaszkodhat. Érzelmi támogatást, információkat kap tőlük, alibit biztosítanak neki a férje előtt, segítenek kiválasztani a megfelelő ruhát, megcsinálják a haját, a sminkjét. Ha kell, elkísérik a rázós helyzetekbe, hoznak szemeteszsákot és ásót, segítenek eltüntetni a hullát.
Azt gondoljuk, a férfiak tudnak igazán konspirálni, akciókat végrehajtani. De ez olyan, mint az oroszlánoknál. A legfélelmetesebb vadásznak tartott hímoroszlán két dologhoz ért. Rettentően tud ordítani és naponta százszor képes közösülésre. (Mondjuk az átlag pasit így is lekőrözi, az csak az ordításban jó.) Az oroszlánok többnyire éjszaka vadásznak. Speciális éjjellátó kamerákkal készült felvételekről kiderült, hogy a zsákmányt a nőstények ejtik el, közösen. A hím csak odamegy a terített asztalhoz. Szóval a nőstények ereje az összefogásban van.
Élcelődni szoktak a pasik azon, hogy a csajok csapatostól járnak a vécére is. Ennek komoly genetikai alapja lehet. A férfiak elmentek vadászni, a nők meg gyűjtögettek, szedték a bogyókat a bokrokról. A férfiak fel voltak fegyverezve, a nőknél egy kosárka vagy egy tál volt. Ha egy férfi megállt elvégezni a dolgát, keresett egy magas helyet, ahol állva, körben nézegetett, amíg csorgatott. A nő keresett valami rejtett zugot, ahol leguggolt. Viszont ez elég védtelenné tette. Ezért nem egyedül ment, hanem egy másik nővel, aki állva, a bokrok vagy a magas fű közül kikandikálva nézte, nem közeledik valami veszély, amíg a társnője lekuporodott. Aztán cseréltek. Hogy milyen veszély leselkedhet egy pisilő nőre? Itt egy kép:


Szóval ha lesz női akcióhősöm, akkor az sosem egyedül fog győzedelmeskedni, hanem barátnők hordája lesz mellette. Nem lesznek szuperképességei, nem fog számítógépeket feltörni információkért. Majd egy barátnője kiszedi azokat valami kanos pasiból. Nem fogja lekaratézni a bérgyilkos fazont, akit ráküldtek, egy barátnője fog hajlakkot fújni a pasi szemébe, amíg a másik sokkolóval ártalmatlanítja. Nem egyedül fog rájönni, ki a gyilkos, ki áll az események hátterében, hanem pletyózás közben öten rakják össze a képet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése