Oldalak

2011-03-17

Konzervativizmus

A hosszú hétvége alatt sikerült a tervezettnél kicsit jobban hanyagolnom a tanulást. Olvasgattam meg filmeket néztem. (A Guy Ritchie életműből pillanatnyilag elég jó vagyok. Mondjuk mindenfajta erőszakos dologból elegem lett, elképzelhető, hogy egy darabig csak nyálas románcokat leszek hajlandó megtekinteni.) Aztán meg ész nélkül nekiálltam forrásokat keresgélni, cikkeket olvasni, vázlatot készíteni. A dolgozatom tervét elküldtem a tanerőnek, és most várom a visszajelzést, hogy mikor mehetek konzultálni. A rutinosabbak azzal idegesítenek, hogy ha az oktató 2-3 hétig nem válaszol, akkor ne lepődjek meg, nála ez nem szokatlan. Mondjuk olyan nagyon nem bánnám, amennyiben a beadási határidőt is ilyen lazán kezeli. Szörnyű, de azt vettem észre, hogy az évfolyamtársaim és a tanáraim többségénél is komolyabban veszem ezt a tanulósdit. Már azzal mentegetem magam, hogy én nem stréber vagyok, hanem ez már a korral jár. Öreg vagyok és konzervatív.
Szívesen dobálózom ilyen szavakkal, de csak néha gondolkodom el rajtuk, hogy mit is jelentenek. Most kinyitottam a Wikipédiát, és megnéztem benne, mi az a konzervativizmus. Hát, ööö... izé. Nem lettem sokkal okosabb. Eddig azt hittem, hogy ez egyfajta ideológia, de Russel Kirk szerint pont ellenkezőleg, az ideológia ellentéte. Aztán fennakadtam azon, hogy ugyan "elutasítja az észre hivatkozó forradalmi változásokat", mégis létezik forradalmi konzervativizmus. No de az milyen? Forradalmi változást akar, csak nem az észre hivatkozva? Ráadásul ez egy ideológiai (!) felosztás. Most akkor hogy van ez? Egyáltalán konzervatív vagyok én? Van olyan fajta konzervativizmus, amivel azonosulni tudok?
Ha válogatok az irányzatokból, akkor a liberális ~ kiesik, mert a liberalizmus mint eszme alapvetően nem tetszik. A szabad(os)ság csak annak kedvez, akinek van ereje (pénze, hatalma) érvényesíteni a jogait. Tehát ez a többség számára egyfajta álcázott diktatúra. A paternalista ~ sem tetszik. Ez talán az előző ellenkezője lehet. Itt a fejesek megmondják, hogy mi a jó, és az úgy van, és kész. A romantikus ~ jól hangzik, de csupán a tradicionális irányzatot jelöli, ami érzésem szerint ma már túlhaladott. A forradalmi ~ meg ugye, ha kihagyjuk a forradalomból a józan észt, akkor az nem más mint az anarchizmus. Tíz éve szimpatizáltam az ilyen nézetekkel, de az életkori sajátosság lehetett, ma már ragaszkodnék némi rendhez. Marad a neo~, amiről fogalmam sincs micsoda, csak annyi rémlik, hogy mind a ballibek, mint a szélsőjobbosok fujjognak rá, tehát akár érdekes is lehet, de Amerikából ered, és a Bush adminisztrációhoz kötik, tehát mégiscsak felejtős.
Kizárásos alapon kizártam magam a konzik mindenféle irányzatából, így talán mégsem vagyok konzervatív. Talán a hagyománytisztelet, a bevált értékek megtartásának igénye jobban leírja az ideológiai irányultságomat. Persze ezt is csak ésszel gondolom. Hogy a megyéket átnevezzük vissza vármegyének, az lehet hagyománytisztelet, de koránt sem ésszerű. Van annak értelme, hogy a határokkal együtt minden egyéb marad változatlan, csupán csak ki kell cserélni egy rakás bélyegzőt, táblát, fejléces papírt, névjegykártyát stb? A töritanárok megőrülnek majd, mert lesz nagy kavar, hisz a vármegye mint történelmi kategória, annak idején teljesen más funkcióval, határokkal,irányítással, jelképiséggel stb. rendelkezett. Plusz borítékolom, hogy a köznyelv nem is fogja befogadni.
Vármegyei önkormányzat? Vármegyei jogú város? Vármegyeszékhely? A tanulmányi verseny vármegyei döntője? Milyen hülyén hangzik! De miért is állnánk meg itt? A vármegyei közgyűlés első emberét nevezzük ispánnak. A miniszterelnököt nádornak, a köztársasági elnököt bánnak. A rendőröket csendőrnek, sőt inkább pandúrnak. A katonákat hajdúnak, az ábécében az eladót szatócsnak, a cipészt suszternak, a gimnáziumot líceumnak, Forint helyett állítsuk vissza a Pengőt, a honatyákat kötelezzük díszmagyar viselésére, sőt a honanyákat is, az államapparátus vezetői pedig szolgálati gépkocsi helyett kapjanak szolgálati lovat.

8 megjegyzés:

Señorita írta...

Én is puffogtam azon, milyen érthetetlen és cseppet sem fontos dolgokkal foglalkoznak, amikor lenne annyi más sürgetőbb. Eljátszottam ugyanezen gondolattal, amit az utolsó bekezdésben írtál le, de ilyen messze nem jutottam a témában. Nagyon jó! :)) Különösen a állami tisztségek névcseréje lenne telitalálat. Lehet, hogy a Köztársaság megnevezést is azért akarja nádorunk vezérletével kipöccinteni a rendi országgyűlés az ország hivatalos nevéből, hogy még közelebbi kapcsolatba kerülhessen(ek) a koronával? Akkor aztán lenne itt rojalista ~ vastagon.

AncsaT írta...

Én lennék az első, aki kimegy a Duna jegére pajzsra emelni egy királyt, ha kerülne, egy nem is feltétlen igazi szakrális uralkodó, csak egy olyan, akinek tehetsége és szándéka is volna felemelni ezt az országot.

Señorita írta...

Lehet, hogy versenyeztetni kéne a kereskedelmi tévéket, hirdessenek királykutató versenyt. Ők képesek olyan tehetséges, igaz, nagyszerű, bölcs, de legfőképp népszerű embereket felszínre hozni, akiket becsukott szemmel követ az ország. A nagy egyetértésben pedig csodálatos tetteket lehetne végrehajtani.

AncsaT írta...

:D Ez nagyon jó!

Látom magam előtt, ahogy a vidéki selejtezőkről az országos döntőbe jutnak az emberek. Szigorú zsűri van, de (vár)megyénként egy-egy embert a közönségszavazatok is bejuttathatnak. Aztán a döntő 6 fordulójából 2-2 ember, (plusz egy 13. a közönség jóvoltából) bejut a végső körbe.

Ezeket beköltöztetik a budai várba, ami mindenütt be van kamerázva, és élőben 7/24 közvetítés zajlik az M1-en. A várlakóknak feladatokat adnak, mondjuk egy-egy parlamenti határozatot előzetes normakontrollra, és a véleményüket felolvassák a Parlamentben a végszavazás előtt. Szerintem olyan nézettségi adatok lennének, mint parlamenti közvetítésen még soha. Aztán a legfelsőbb bíróság előtt lévő évek óta húzódó fellebbezésekben kéne döntést hozniuk, meg elítéltek kegyelmi kérvényeire válaszolni. Karddal, pajzzsal bajvívni, lovasíjjászkodni. Kézrátétellel gyógyítani, szempillantással teherbe ejteni, vízen járni, kenyeret szaporítani. A koronázási ékszerek hű másolataiban, járni-kelni egy egész napig, felolvasni a Képes Krónikát, és elmondani szerintük miről szólt, Szent István király Imre herceghez írott intelmeit kívülről megtanulni és visszamondani, vagyis inkább a magyar királylistát I. Istvántól - IV. Károlyig.

És minden vasárnap kiszavazás lenne! 12 hét után meglenne az ország királya. Csodás, remek ötlet. Persze, lehet, hogy egy ghánai néger fiatalembert választanánk, aki törve, de nagyon viccesen beszéli a magyart vagy egy szilikonbögyű cicababát esetleg egy kopaszra borotvált body-buildert, de az is biztos, hogy a nép gyermeke lenne a királyunk, nem holmi száraz és sótlan politikus. :)

Señorita írta...

Jó, ettől kész vagyok. :))

AncsaT írta...

Pedig vannak még ilyen ötleteim. :) Például a valóságsó helyett VálságShow. 10-10 lejárt hiteltartozású családot beköltöztetnek egy házba. Aztán elárverezik az eredeti ingatlanaikat. Havonta kiszavaznak egy családot, aki mehet a híd alá csövezni. A győztes bennmaradhat. Időközben meg a 10 elárverezett ingatlan árából 80%-ban kielégítik a banki követeléseket, a maradékból építenek egy újabb házat, és kezdődik előröl a játék 10-10 újabb családdal.

A kormány adja a kezdőtőkét az első házakhoz, a bankok örömmel fogadják a beragad követelések 80%-os kielégítését, közönség szavazás emeltdíjas SMS-ben, amiből segélyezik a híd alatt lakókat. A bajbajutott családok 10%-ának végleg megoldódik a problémája. Szerintem a kormányzat által készítendő javaslat fele ilyen hatékony, eredményes sem lesz, viszont sokszorosába fog kerülni az adófizetőknek. :(

Señorita írta...

Ez már tragikomikus. (nincs kínjában röhögő szmájli)
Íme a 10 munkanélküli Síráshow nevű kiszavazósdijának forgatókönyve. Az elnyerhető állás természetesen sírásó lesz, közben sírás-rívás is lesz, mert ez hoz nézettséget. A kiszavazósdi is jelképes, mert a 9 vesztes munkanélküli bizony sírt ás magának a játékban való részvétellel, hisz a jelentkezési feltétel a munkanélküli segély elvesztése. A nézők szavazhatnak párbajozókat, akik lapáttal ütik egymást. Aki viszont 8 napon túl gyógyuló sérülést okoz, kizárják, mert akkor a TB kénytelen finanszírozni az ellátást. Muszáj lesz résztvenned a műsor kidolgozásában, mert a résztvevők feladata lesz többek között horror, vámpír és egyéb, a temetkezéssel összefüggésbe hozható történetek kitalálása, betanulása, majd előadása. Minden nap egy-egy 10 perces rész bemutatása kötelező jellegű lesz. Aludni nem szabad majd, mert így mindenki zombivá, élőhalottá válhat a kialvatlanságtól, ami egy sírásó esetében ideális. A szavazásból befolyó pénzösszegekből sírhelyeket vesznek a műsor készítői az ország legszebb temetőjében, majd azokat kisorsolják a szavazók között. A nyertesek sírjának megásása a Síráshow győztesének referenciamunkája lesz.

AncsaT írta...

A komédia, ami ebben az országban folyik, az tragédia. Ahhoz, hogy menő politikus legyen valaki, azt hiszem a legfontosabb, hogy bőr legyen hozzá a képén. Hogy ne süljön le róla (a bőr a képéről), attól a ténytől, hogy több haszna van a "közért végzett" munkájából neki magának, mint a közösségnek, amelynek az érdekeiért kéne dolgoznia.

Megjegyzés küldése