Oldalak

2010-09-14

OPEC

Reggel hallottam a rádióban, hogy 50 éves az OPEC. Beszéltek a kőolaj világpiaci áráról, annak változásáról, az összefüggésekről, válság, recesszió, energiafelhasználás, transzportágazat, alternatív üzemanyagok, bla-bla ... Halk duruzsolásként birizgálta a fülem az egész. Szeretek így háttér rádiózni reggelente, amíg még nem térek magamhoz teljesen, és a világ dolgai is eljutnak hozzám, ha már újság, híradó nem érdekel, és hírportálokat is akkor látogatok, ha valaki megdob egy linkkel.
Szóval hallgatom az olajos dolgokat, egyik fülemen be, másikon ki, mikor egy mondat azért áttörte az ingerküszöböt. Arról volt szó, meddig elegendőek a világ kőolajtartalékai, meddig játszik még a kőolaj ilyen fontos szerepet a világunkban. Ennek kapcsán egy olajsejk szellemes mondását idézték, miszerint: "A kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő".
Remélem így lesz hamarosan a fosszilis energiahordozókkal is. Inkább szavazok az atomenergiára, és biztató módon fejlődik a nap-, szél-, hullám-, geotermikus-, és mindenféle egyéb megújuló energia hasznosítása. Ami necces, hogy ezekkel nem egyszerű közlekedési eszközöket hajtani. Oda valami olyan "üzemanyag" kell, amit magával visz a jármű. Ilyen lehet például az:
További olvasnivaló az energiafejlesztés módozatairól és a járműhajtás technológiáiról.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

nem lenne bonyolult a közlekedési eszközöket sem ezzel hajtani, főleg a bioetanolban van nagy jövő, csak ugye ebben nincs annyi pénz mint a kőolajban most, meg mint majd 5-10 év múlva, mert ahogy fogy egyre drágább lesz. a cukornád és a gabonafélék sokkal kézzelfoghatóbb, hétköznapibb dolgok és bárki hozzá tud jutni, tehát, ez egyik multinak sem éri meg, senki nem lesz belőle mocskosul gazdag. egyébként a károsanyag-kibocsátást 100%-an semmivel nem lehet leredukálni.

AncsaT írta...

A legnagyobb eredményt én attól várnám, ha az üzemanyag szükséglet egy részét egyáltalán nem használnánk fel. Azaz radikálisan csökkentenénk az utazás és a szállítás mennyiségét. Pl. az üzleti tárgyalások nagy részéhez nem kéne elutazni személyes megbeszélésre, (repülővel ugye, ami fajlagosan a legtöbb üzemanyagot igényli, és messze a legjobban károsítja a légkört) hanem videokonferencián lehetne azokat lebonyolítani. Nem kéne Kínából ideszállítani azt, ami helyben is megterem (pl. fokhagyma, méz) vagy itt is gyártható (pl. ruha, cipő, elektronika). Most nem a kínaiakat bántom, csak kirívó példa voltak, említhettem volna a vízízű spanyol barackot, paradicsomot is.

Névtelen írta...

na igen. de az emberek még mindig régimódiak és azt hiszik, hogy az igazán fontos megbeszéléseket csak személyesen lehet lefolytatni. a jövő egyébként szerintem úgyis az lesz, hogy megszűnnek a repülők, és helyette ezek a mágnesvonatok lesznek mindenhol teljesen hétköznapi áron, hogy mindenki ezt használja, és így pl. ha 200 km-re laksz a munkahelyedtől,akkor is hazaugorhatsz majd ebédre.

Névtelen írta...

ja és Kína és Magyarország annyira más világ, hogy magyarázd meg egy magyar termelőnek, hogy adjon el fokhagymát versenyképes áron, úgy, hogy ami keletről jön, szállítással együtt kerül harmadába mint az övé. nem éri meg neki dolgozni sem innentől. blokkolni kéne az importot drasztikusan nálunk, úgy, hogy az export minimum ilyen szinten maradjon közben. de ez lehetetlen, politikailag is, meg gazdaságilag is. rengeteg begyepesedett gondolkodású generációnak kell még kihalnia, hogy ezek a dolgok normálisan működjenek, ezt már nem hogy én,de még az unokáim se fogják megérni...
egyébként szeretem a blogod :)

AncsaT írta...

Jaja, a kötöttpályás közlekedésé a jövő. Olcsóbb és biztonságosabb. Csak a pszichológiai háttér... Nekem nincs autóm, és nem is hiányzik, de aki évekig csak bevágódott a járgányába, és akkor ment, és oda, ahová akart, háztól-házig, annak megmagyarázni, hogy menetrendhez alkalmazkodjon, meg át kelljen szállnia, és, hogy ez neki sokkal jobb lesz... hát nehéznek tűnik.

Nem a magyar termelővel van a baj, aki háromszor annyiért termel mint a kínai, hanem a magyar vásárlóval, aki megveszi féláron a kínai fokhagymát, aztán beletesz a főzelékbe ötször annyit, mint a magyarból kéne, és utána még mondja, hogy már nem olyan íze van a fokhagymának, mint régen. De azért legközelebb megint a kínait veszi, mert az "olcsóbb".

Kedves "Névtelen"! Szeretem, ha dicsérnek, engem és/vagy a blogom. Szóval ezt kifejtheted bővebben is, hogy mit szeretsz benne. :)

Névtelen írta...

összeszedett, kerek, leköt. nem tudom, kb ennyi.

HH

AncsaT írta...

Kedves HH! Talán lehetett volna még fokozni, de ezt is jól esett olvasni. :)
A viccet félretéve azért szeretem a konkrét visszajelzéseket, mert abból látom, hogy mivel tudok az olvasóim "kedvében járni". Persze amikor nagyon írhatnékom támad egy konkrét dologról, akkor ez kicsit sem érdekel, de ha nem jut eszembe semmi konkrét, miért ne lehetne "kívánságműsor. :) Mondjuk ha így is leköt, akkor mindegy. :D

Megjegyzés küldése