Oldalak

2010-09-23

Pécsi dolgok

Pécsen mostanában sok a botrány. Európa kulturális fővárosa? Inkább a zűrökben emelkedik ki. Az EKF kapcsán is sok mindentől hangos volt a sajtó, (összevesztek a pénz "elosztásán",) "visszavették" a vízművet, egyetemi korrupció, szexuális és gazdasági visszaélések a püspökségen, újabb milliárdos hitelt venne fel a megyei közgyűlés, és a püspököt leginkább egy kiállítás zavarja. Itt a Népszabi Online egyik cikke, itt meg a másik.
Pár fotó is van a cikkekhez tartozó képgalériákban. Megnéztem őket. Az egyiken egy csaj, aki feltehetően az előbb szopott le egy kaktuszt, a másikon egy segg helyéről kandikáló szem látható, aztán egymás arcát rágó tinik, és egy felemás mellű csaj. A legdurvább még a "Szellentő nő" című ember nagyságú rongybábú volt. Ha nagyon-nagyon erőltetem magamat, akkor talán látok egyes, a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, amikre megpróbálnak figyelmet irányítani a művészek. Az alkotások nem mozdítottak meg bennem semmit. Ha nincs az egyházvezetői tiltakozás, feltehetőleg még csak nem is találkozom velük. Vagy ha mégis, legyintek és megyek tovább.
A cikkek hozzászólásait is érdemes elolvasni. A legáltalánosabb vélemény szerint a püspök úr csak próbálja elterelni a szót az egyházmegye botrányairól. A pénzügyi és szexuális visszaélések gyanújáról. Az pedig kifejezetten visszás, hogy úgy véli, meg kell szólaljon az ügyben, mert "vétkesek közt cinkos aki néma". Miért hallgatott a papok által elkövetett pedofília ügyében, miért próbálja meg eltussolni az egyház botrányait? Ezek esetében nem fél, hogy "cinkos" lesz? Vagy egyenesen "vétkes"?
Tágabban felmerül az egyház világi szerepe is. Kifejezetten elutasítóan. Visszás, ha a szószékről politikai kampányt folytatnak, családról és erkölcsről prédikálnak (vizet, miközben bort isznak,) pedig a családról legfeljebb gyerekként vannak tapasztalataik, az erkölcsük meg, tisztelet a kivételnek, igencsak kívánnivalót hagy maga után. Még a szegedi madárka (Kisrigó) is említésre került, aki püspök létére "focicsapatnyi" gyermeket nemzett. Mondjuk ez szerintem pozitív példa. Már ha a pedofilokkal vetem össze. A "házasság szentsége", aminek ürügyén sikerült a kiállítást leszólni, az már más tészta.
A kiállítás eszmei mondanivalójával, a "gender ideológiával" kevesebben foglalkoznak. Ez is "megérne egy külön misét", de most csak annyit, hogy az "ideológia" megállapításaival nem nagyon tudok vitatkozni, a leszűrt következtetésekkel, pl. családellenesség már más a helyzet. Bár a linkelt cikkből idéznek, úgy tűnik nem sikerült a lényegét megérteni a dolognak. Nagyjából ott tartanak, mint akik ma is a boszorkányégetéseket vetik az egyház szemére.

2 megjegyzés:

gebra írta...

épp nem vonatkozik a fentebbi írásodhoz, de épp ma utazunk pécsre.
:o)

AncsaT írta...

Jó utat! Tervezitek a kiállítást megnézni? :))

Megjegyzés küldése