Oldalak

2011-01-03

Lépj tovább!

A cím a tarot bölcsességére utal. Egyes leírásokban a lapok ismertetése után az a szöveg áll, hogy nézd meg jól, és lépj tovább! Azaz ne ragadjunk le se a jó, se a rossz dolgoknál. Az élővilágban általánosan megfigyelhető elv, hogy ami nem növekszik, az hanyatlik és meghal. Ez az elv a gazdaságtanban csúfosan megbukott, a folytonos növekedésnek elértük a korlátait, a fosszilis nyersanyagok, az ivóvíz kimerülőben, de ez egy másik post. Talán a lelki fejlődésre alkalmazható az analógia.
Harmadik szabály: Ami megtörtént, megtörtént. Fogadd el! (Ami megtörtént, már nem változtathatsz rajta. Csupán csak együtt kell élned vele.)
Az emberek elkövetnek dolgokat. Néha durva dolgokat is. Amit tettek, megesik, nem is volt szándékos, vagy nem neked szólt. Néha az emberek bele sem gondolnak, hogy mit csinálnak. Ebből következően, ha a múltban valaki csúnyán bánt veled, azt nem szükségképp azért tette, hogy bántson, hanem mert olyan naiv volt, olyan buta, olyan emberi, mint a többségünk általában. Hibázott, amivel megbántott téged, vagy véget vetett a köztetek lévő kapcsolatnak, vagy akármi, de nem azért, mert azt így akarta, hanem mert nem tudta másként. Egyszerűen csak így sikerült.
De ha akarod, megszabadulhatsz a nehezteléstől, a megbánástól, a haragtól. Beláthatod, hogy pont a veled történt rossz dolgok miatt lettél ilyen csodás ember, mint amilyen vagy, nem pedig azok ellenére. Ne is címkézd "jó"-nak meg "rossz"-nak a dolgokat! Persze némelyik tényleg rossz volt, de igazából az a rossz, ahogy hagyjuk, hogy ezek a dolgok hassanak ránk. Hagyhatod, hogy ezek a dolgok lehúzzanak, elárasszák a bensődet, mint egy érzelmi méreg, ezáltal megbetegítsenek, és az önsajnálat mocsarába taszítsanak. Vagy pedig megszabadulhatsz tőlük, úgy tekintve rájuk, mint jellemformáló eseményekre, melyek általánosságban véve inkább pozitívan, mint negatívan hatottak a személyiségedre.
Ezt a szabályt már mintha emlegette volna valaki néhány bejegyzéssel korábban az egyik hozzászólásban. Azért azt megnyugodva látom, hogy nem kell megköszönnünk a kellemetlen dolgokat, amiket tettek velünk, elég ha csak simán továbblépünk. Ez talán fog menni. A szerző azt az állítást is megfogalmazza, hogy ha lehetősége lenne rá, akkor sem változtatna semmit az életének eseményein. Mert bár akkoriban fájdalmasak voltak, azok tették azzá, aki. Nos, én azt hiszem szívesen változtatnék. Mondjuk, ha tényleg lehetne, valószínűleg nem lenne merszem hozzá. Ha nem tudhatnám előre, hogy az a változtatás milyen következményekkel jár. Aki látta a Pillangóhatás című filmeket, tudja mire gondolok.
Persze más lenne a helyzet, ha a mai eszemmel, az összes emlékemmel mehetnék vissza. De az ugye egy másik tészta. Bár előfordulhat, hogy így sem lenne rózsás a helyzet. Na, de ez se ebbe a postba való, akit érdekel a téma, olvassa el Ken Grimwood könyvét, az Időcsapdát. (részlet, könyvismertető, sőt még egy követett bloggerina, Isolde is írt róla) Szóval valószínűleg én is hagynám a dolgokat a jelen állapotukban, ha attól kéne tartanom, hogy az alternatív események más sorsot és más személyiséget szánnak nekem. Már a reinkarnációban is utáltam, hogy a halálunk után egy másik életbe csak az emlékeket, a tanulságokat vihetjük magunkkal, szóval nincs örök élet még ebben a formában sem, mert az a burok, ami a személyiségünket hordozza, a testhez hasonlóan meghal, elenyészik. De ez megint egy másik post. Valamiért ma folyton másról beszélnék.

7 megjegyzés:

Señorita írta...

Köszöntelek első hozzászólásom alkalmából. :) Vagy magamat. :)

Nem tudom, mi az egyszerűbb, beletörődni a megváltoztathatatlanba, vagy együttélni vele. De úgy is kérdezhetném akár, melyik a nehezebb? Ha az életed jelen helyzetében egyensúlyban érzed magad, akkor valószínűleg az együttélés sem okoz problémát. Az a kegyetlen néha, hogy egy hangulat is képes fenekestül felforgatni egy érzést, emléket. Bennem más húrok pendülnek meg, ha egy helyzetet változtathatnék meg és más húrok, ha egy emberi találkozás egyetlen pontját. Azt hiszem, tényleg az a jó, hogy a múlt a maga valójában él. Tényleg él, mert minden tetted mögött ott van, mégha nem is sejted. Így van jól. Az ilyen gondolatok megszületéséhez is ott kellett sertepertélnie a múltnak.

Ha másért nem, elsős tanítódnak, hogy megtanított írni és olvasni. :)

AncsaT írta...

Isten hozott! :)

Ebben a szabályban számomra talán az volt a leglényegesebb, hogy a dolgoknak, történéseknek nem alapvető tulajdonsága az, hogy "jó"-k, vagy "rossz"-ak. Ezeket a minősítéseket mi fűzzük hozzá a dolgokhoz. Egy sajátos szemüvegen át szemlélünk mindent, és címkézzük őket. De ez az értékítélet nem abszolút. Az elvárásaink, a megszokásaink, hiedelmeink, a társadalmi környezetünk és saját magunk által felállított rendszer alapján minősítünk.

Példa: Egy 14 éves lányt ágyba visz az apja, és közösül vele. Ez a mi kultúrkörünkben súlyosan traumatizáló esemény, olyan "rossz" dolog, aminek a hatásától esetleg egy életen át szenvedhet valaki. Ugyanakkor valamely természeti népnél, meg nem mondom melyik szigeti, dzsungellakó közösségben, a legnagyobb megtiszteltetés egy fiatal lány számára, ha az apja veszi el a szüzességét. Ettől a saját szemében is megnő az értéke, büszke lesz rá, ez egy "jó" dolog a számára.

Ugyanaz történt mindkét esetben, mégis a megítélés homlokegyenest ellenkező. Persze van, amikor nehezebb ezt észrevenni. Mert ha lerágja a krokodil a lábad, akkor az szinte mindenhol kellemetlen eseménynek számít. De van egy mese az egyszeri emberről, akinek nyitva maradt az istállója, és elszökött a kancája. Micsoda kár, mondták a szomszédai. Erre az ember azt kérdezte, miért gondoljátok? Hónapok múltán visszatért a lova vemhesen, és egy gyönyörű csikót ellett. Isteni szerencse! Miből gondoljátok? Az ember fia gondozta a csikót, és nagyon megszerette, ám az megbetegedett. A fiú búskomorságba esett. Ajaj, nagy a baj! Biztos? Aztán addig ápolta, amíg meggyógyult, és csodásan összeszoktak. Úgy lovagolt rajta, mintha egy kentaurként összenőtt volna vele. Nahát, ez csoda! Tényleg? Egy nap a ló elbotlott, eltörött a fiú lába, és egy életre sánta lett. Ez balszerencse! Biztosak vagytok benne? Jött a háború, és elvitték a legényeket, sorra hősi halottak lettek, csak a sánta fiú maradt életben. Isteni gondviselés! Tényleg?

Nehéz megítélni, hogy hosszú távon hogy hat ránk egy esemény. Így a "jó" és "rossz" címkék utólag értelmüket veszthetik. kérdés, érdemes-e címkézni.

Névtelen írta...

Hú, most nagyon jól megfogalmaztál egy témát amivel nemrég traktáltam egy maga alatt lévő embert..Depressziósat, tudod, ő a szerencsétlen,ő szív mindig, semmi jó sem történik, nincs értelme stb..
Annyival egészíteném ki, hogy a "jó" és "rossz" címkék nemhogy utólag értelmüket vesztik, de nem is léteznek. Minden relatív. Ebből eredendően nincs jó és rossz: csak az ember akar mindig mindent egy oldalról nézni, kategorizálni, besorolni.
Én már rég rájöttem, hogy akik eme táborba tartoznak, azok bizony a pesszimisták.
Az optimisták pedig azok, akik tudják hogy minden csak nézőpont kérdése.. :)
répa

AncsaT írta...

Ez a "címke" dolog egy-egy elszigetelt eseményre vonatkozik. Aki életvitelszerűen ítélkezik életének eseményei felett, jellemzően egyoldalú módon, az valamilyen speciális stratégát követ. Azt kell megértenünk, hogy ezekből az illetőnek mindig valamiféle nyeresége származik. Lehet, hogy mi úgy látjuk, hogy ő rosszul jár, de ez csak azért van, mert nem ismerjük a belső gondolat- és érzésvilágát. Pesszimista, optimista, ilyen-olyanpista, mind valamiféle "nyereségre" tesz szert.

Ha valaki úgy tálalja az életét, mint katasztrófák sorozatát, az látszólag rosszul jár, dagonyázik a mocsárban, de ez csak a mi szempontunk. Valójában folyamatosan "nyereségeket" könyvel el. Bezsebeli mások sajnálatát, figyelmét, mivel folyton a rosszra készül, nem érik veszteségek. Ezért képes még a legjobb dolgokban is meglátni azt, ami neki kárára van. A lottónyeremény az csapás, ami felforgatja az életét, összeveszíti a tarháló rokonaival, retteghet a szélhámosoktól, emberrablóktól. Az "optimista" ugyanez pepitában. Ő is elhazudja a valós érzéseit, csak az ellenkező irányban.

Ha történik veled valami, azt éld át! Örülj neki, élvezd, szenvedj tőle, utáld! Akkor, amikor történik. Aztán hagyd lecsengeni. Időnként még visszaidézheted őket. A rossz érzéseket hagyd elhalványulni, a jókat tartsd meg emlékezetedben. De azért jellemzően inkább koncentrálj a jelenre. "Élj a mában!"

Señorita írta...

Bizony, bizony, már Keating tanár úr is megmondta. :)

Amúgy én azoktól az emberektől tudok (néha) falra mászni, akik állandóan a múltbéli dolgok miatt keseregnek, akikről az előző hozzászólásodban írtál. Ezzel állandóan dagasztják azt a bizonyos múltmasszát. Holott ha hűvösre tennék, jól összeérne az egész és szétkenve a mán egész más ízeket kapna.
Persze, ők ezt nem akarják...

A címkézős ügylet magától eldől szerintem, mert nem tudsz egy életedre ható eseményt nem elbírálni. A szerencse az, hogy az nem fix, mozgathatod, sőt magától mozog, ahogy öregszel.

AncsaT írta...

Jaja, carpe diem.

Van akivel életében egyetlen jelentős esemény történt. Mondjuk leszakadt vele a híd és kórházba került. Jobb híján "ebből él" élete végéig. Van akivel megesik egy ilyen, és utána egész életében arra készül, ha megismétlődik, ne legyen felkészületlen. Van aki meg szimplán megakad az eseményben, és nem vesz tudomást róla, hogy az nem ma történt, hanem évekkel ezelőtt. Az elsővel nincs mit tenni, nem motivált a változásra, a másodikat rá kell ébreszteni arra, miről marad le, a harmadiknak komoly segítségre van szüksége.

milyen jó is nekem, hogy annyi minden zúdul rám nap mint nap, hogy egyáltalán nem érek rá a múlttal foglalkozni. :)

Señorita írta...

:)
Fú, hát bevallom, eszembe nem jutott most, hogy van olyan ember, akinek az élete eseménytelenebb, mint egy pohár vizet nézni, míg elpárolog... Ezt buktam.

Megjegyzés küldése