2010-09-30

Pesszimista hangulatban

Húzós nap volt a mai, rendesen elfáradtam. Leültem a gép elé, olvasgattam a híreket. De az egyik nyomasztóbb, mint a másik. Komolyan mondom, a legbiztatóbb még az volt, hogy föld-szerű bolygót találtak ide 20 fényévnyire, amin elképzelhető, hogy az élet számára megfelelő feltételek uralkodnak. Persze a kolonizációt is el lehet szúrni. Megnéztem a Pandorum c. fimet, (IMDB, port.hu,) ami ilyen zombik az űrhajón szerűség. A hibernált népeket genetikailag kezelték, hogy minél jobban alkalmazkodjanak majd az új bolygó viszonyaihoz. Ciki, de még az úrhajón kiolvadtak, így a fedélzeti körülményekhez adaptálódtak. Vadászni kezdtek a frissen kiolvadtakra, és a legénységre. Ennyit a biztató hírekről.

2010-09-29

Romantika

Noha már van erkélyünk, még egyszer sem álltam meg alatta, hogy szerenádot adjak a Kedvesnek. Színházba 2-3 havonta, étterembe évente 1-2 alkalommal viszem. Egy kezemen meg tudom számolni, a lassan tíz év alatt hányszor táncoltam vele házon kívül, mások előtt. Nem szoktam rózsával hazaállítani, és nem hordok a zsebeimben cakkos szélű cédulákon félig kész szerelmes verseket sem. És szerintem az sem számít szerelmi vallomásnak, ha veszekedéskor, mikor hülye picsának nevez, faarccal azt válaszolom, "én is nagyon szeretlek".

2010-09-28

Politikailag nem korrekt matekpélda

A jövő évi adójogszabályok tervezetéről olvasható pár info. Ez alapján matematika példát lehet alkotni.
Feladat:
Jövőre az alsó, 17 százalékos adókulcs 16 százalékra csökken, (a felső kulcs 5 millió - havi bruttó 416 ezer - felett 32 százalékról 25 százalékra). Az adójóváírás jelenleg 17 százalék, de legfeljebb havonta 15.100 Forint, ha az összes jövedelem nem haladja meg a 3 millió 188 ezer forintot. Jövőre az adójóváírás havi felső határa 15.100 forintról 12.100 forintra csökken.
Havi 78.740 Ft bruttó jövedelem esetén, százalékos mértéket tekintve, hogyan változik az SZJA levonás? (Ne felejtse a 27% adóalap-kiegészítést!)

2010-09-27

Kutatók éjszakája

Már akartam írni róla, de valami mindig közbejött. A tegnap estéről is már félig elkészült a bejegyzésem, de félretettem, mert ha most nem írom meg ezt, akkor sose "kerül adásba". Szóval, péntek este, miután vége lett a levelezős konzultációmnak, találkoztam a JuGyu főépületében Fecóval és Katával. Már végignéztek pár helyszínt, a fizikán értem utol őket. Jónak tűnt a dolog, mert lézerfények villogtak egy sötét helyiségben, mégse szólt hozzá diszkózene.

2010-09-25

Öntet a gombócra

Elszaladt velem a ló. Egy korábbi bejegyzéshez túl hosszú kommentet írtam. Ezért aztán csináltam belőle egy új bejegyzést. Nem volt mögötte koncepció, tervezés, egyszerűen csak így sikerült. Gyanús, hogy kereken 20 pontig jutottam, biztos a tudatalattim, a matekos agyam tehet róla, hogy nem 17 vagy 22 lett. Pontosabban 20+1. Ha misztikus hangulatban még egyet hozzáteszek, akkor a tarot hatását emlegethettem volna. Persze ahhoz bele kéne keverni a lapok jelentéseit, de az elég munkás dolog. Amire most tuti nem szántam volna időt. Ezt sem nézem át, csak bekopizom, mert nincs energiám mojolni vele. Majd egyszer írok valami összeszedettebbet is.

2010-09-23

Pécsi dolgok

Pécsen mostanában sok a botrány. Európa kulturális fővárosa? Inkább a zűrökben emelkedik ki. Az EKF kapcsán is sok mindentől hangos volt a sajtó, (összevesztek a pénz "elosztásán",) "visszavették" a vízművet, egyetemi korrupció, szexuális és gazdasági visszaélések a püspökségen, újabb milliárdos hitelt venne fel a megyei közgyűlés, és a püspököt leginkább egy kiállítás zavarja. Itt a Népszabi Online egyik cikke, itt meg a másik.

2010-09-22

Tejszines kutyaf...

Délután Kata felhívott, hogy amikor megyek Fecóért a suliba, menjek be a boltba, és hozzak póréhagymát, tejszínt és spagettitésztát. Kapott a kolléganőjétől egy méretes cukkinit, és talált hozzá egy receptet. Egymás után két nap főzni akar? Gondoltam, ez vagy a klimax jele, vagy pedig közeledni óhajt a csaj, a tegnapi vérzivataros nap után. Persze lehet tegnap is közeledni próbált a maga módján, csak a hangulatai változékonyak mint a hold. Az "ölelj át, úgy hiányoztál" és a "látni se bírlak, utállak" közt sokszor csak 30-40 másodperc telik el.

2010-09-21

Szilvásgombóc

Kata ma főzött. Szilvásgombócot. Életében másodszor. Az előző, már jó néhány évvel ezelőtt, nem sikerült valami fényesen. Mikor szólt, hogy nézzem meg, mert nagyon furcsák a gombócai, igazából gombócokat nem is találtam a fazékban, csak fél szilvák úsztak a csirizes vízben. A mamája szerint túl sok volt a krumpli, és túl kevés a liszt a tésztában. Hát most én főztem a krumplit, épp csak pár szemet, ami a krumplinyomóba egy menetben befért. (Fecó izmozott a szerszámmal, és nyomta a krumplit.) Így már működött a dolog, tökéletesek lettek a gombócok. Szilvásak meg szőlősek, mert valahonnan Kata kapott egy fürt szőlőt, akkora szemekkel, mint egy-egy gesztenye. Fecó óhajára ezekből is került pár a gombócokba.

2010-09-19

Tehetség

Tehetség: Adottság egy képesség gyors és/vagy magas szintű elsajátítására.
A képesség az azt jelenti, hogy az ember képes valamire, meg tudja tenni. Pl. a fütyülés, a korcsolyázás és a repülés képességek. Az adottság az meg veleszületett, nem pedig szerzett tulajdonság. Mondjuk valakinek akkora a nyelve, hogy meg tudja vele érinteni az orrát, vagy szép hangja van. Ha most összerakom, akkor a tehetség lényege, hogy valaki valamiben nagyon jó lehet, anélkül, hogy vért kéne izzadnia érte. Szinte ragad rá a dolog, számára gyerekjáték megtanulni. A tehetséges ember mázlista.

2010-09-18

Jom kippur

Ma vallással teli nap van. A legjelentősebb zsidó vallási ünnep, a címben említett "engesztelés napja", a római pápa Angliában "turnézik", a dalai láma pedig Budapesten tanít. Három nagyon eltérő irányultságú esemény. A zsidók bezárkóznak, a bűnbocsánat csak Izráel fiainak bűneiért tartatik, a világ többi részét tőlük akár el is törölheti az Úr. XVI. Benedek nyitni próbál, keresi a közeledést az anglikán egyházakkal, persze nem nagyon tapsolnak neki, úgy hallottam, valami fogadásra a belépőjegyek jó része megmaradt, mert nem kíváncsiak az emberek a pápára. Ezzel szemben Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese Tendzin Gyaco, született Lhamo Donrup, a 14. tulku budapesti nyilvános tanítására elővételben mind elkeltek a jegyek. Pedig ő csak beszélni fog, semmi boldoggáavatás vagy látványos ceremónia.

2010-09-16

Problémaérzékenység

Katámnak van pár "álbarátja". (Álbarát az, akinek töviről hegyire ismered minden búját, baját, de csak onnan tudod, hogy jól mennek a dolgai, hogy olyankor fél évig nem látod. Ezekről is lehetne írni egy postot, de ez most nem az a nap.) Néhanap találkozik velük, vagy felhívják telefonon. Utána meg Katicica jön és nyávog, hogy már megint mennyire "leszívták" az energiáit. Közben meséli, hogy azoknak a csajoknak milyen problémái vannak. Aztán csodálkozik, mikor mondom neki, hogy cicám, ez engem rohadtul nem érdekel. (Hogy én milyen érzéketlen vagyok.)

2010-09-14

OPEC

Reggel hallottam a rádióban, hogy 50 éves az OPEC. Beszéltek a kőolaj világpiaci áráról, annak változásáról, az összefüggésekről, válság, recesszió, energiafelhasználás, transzportágazat, alternatív üzemanyagok, bla-bla ... Halk duruzsolásként birizgálta a fülem az egész. Szeretek így háttér rádiózni reggelente, amíg még nem térek magamhoz teljesen, és a világ dolgai is eljutnak hozzám, ha már újság, híradó nem érdekel, és hírportálokat is akkor látogatok, ha valaki megdob egy linkkel.

2010-09-13

XIX. Henrik

A buszon hazafelé a nyelvek változásán agyaltam, ami Manéla postjáról jutott eszembe. Az egyik hozzászóló említi, hogy a japánok a 80 évvel ezelőtti útikönyvekkel bajban vannak, mert a mai nyelv már annyira más, hogy a szöveget nem értik. Ez elképesztő gyors változás. Különösen, ha abba is belegondolunk, hogy a XII. sz.-i Halotti beszéd szövege, (latiatuc feleym...) a mi számunkra nagyrészt még érthető. Ráadásul, szerintem az akkori magyar nyelv sokkal közelebb állt a mostanihoz, mint az írott szöveg alapján gondolnánk. Annak furcsaságát az okozza, hogy a korabeli latin ábécé jelei meglehetőst alkalmatlanok voltak a magyar nyelv hangzóinak rögzítésére, és feltehetőleg a szöveg más tájnyelven hangzott el, mint amiből a modern köznyelv kialakult.

2010-09-12

Kicsid Álózsi

Így kell írni. Egyszerű szavakkal, hétköznapi mondatokat. Viszont ütős történetet. Mert André Ilona Ibolya története ütős. Szíven ütős. Negyedszer olvastam, és negyedszer is megkönnyeztem. Egyszer még ráfoghatnám a hormonjaimra, de negyedszerre úgy gondolom, hogy biztos az írásban van valami (akár a hagymában), ami ezt váltja ki belőlem.

2010-09-10

Fejtörő 2.

Ismét kaptok egy fejtörőt. Ez sem ált. suliba való, de most nem szex, hanem kegyetlenkedés van benne. No nem nagyon, csak kicsit, meg halálos fenyegetés. Az is csak azért, hogy jobban motiváljuk a diákokat a megoldásra. Pozitívumként viszont meg tudom említeni a szórt információt, amit a harmadik figura színe jelez. (Boldizsár, aki szerecsen király) Sőt, láthatjuk, a bőrszínüktől függetlenül egyforma elbánásban részesülnek a szereplők, tehát diszkriminációellenesnek is tekinthető a feladat:

2010-09-09

Héja-nász

Elkölcsönöztem a címet, elnézést kérek érte Adytól. Kommentnek indult a dolog, Lego-nál, de aztán arra gondoltam, elmesélem itt az idillt. Lássa ország-világ, milyen hülyék vagyunk, és mekkora nagy a szerelem. Már amikor éppen nem utáljuk egymást. Sőt, nekünk kérem, egyszerre is megy a kettő. Ha valaki tudja ennek a kórképnek a latin nevét, nyugodtan beírhatja.

2010-09-08

Korhatáros anime

Írtam egy korongnyi "Totál Dráma Sziget"-et Fecónak. Régebben láttam egy részletet az egyik epizódból, és elkönyveltem, hogy ez valószínűleg egy marhaság. Nos azóta meggyőződésem lett, hogy oltári nagy marhaság, és mégis. Amíg nem nő fel a gyermek a "South Park"-hoz, és a "Hungarikum"-hoz, addig is kell nézzen valamit. A történet a valóságsók, túlélősók, akármilyensók kifigurázása. Megtanulja, mi az a paródia, és ha valaha lát egy igazi ilyen-olyansót, akkor csak legyint majd, ugyan, ez mind semmi, láttam már különbet is. Sőt, szedem már neki a második évadot, a "Totál Dráma Akció"-t is.

2010-09-06

Korhatáros fejtörő

A korhatáros egyenletrendezés után most itt egy logikai képességeket próbára tevő fejtörő. Vannak kétségeim a pedagógiai használhatóságát illetően, mert a benne megnyilvánuló promiszkuis szexuális gyakorlat nem állítható példaként a tanítványok elé, de óvszerhasználat is van benne, ami viszont annál inkább. Talán némi kiegészítő szöveggel a példa mégiscsak használható, bár erre nem biztatok senkit. A megoldás nem nehéz, ugyanakkor kíván némi kreatív gondolkodást.
A bőr- és nemibeteg-gondozó várójában megismerkedik két fiú és két lány. A vizsgálat után összejönnek egy fülledt hangulatú orgiára. Beszélgetés során kiderül, hogy laboreredményekre várnak mindannyian, de négy különböző fertőzés gyanújával. Így bármelyikőjük átadhatna egy további fertőzést a partnerének, tehát óvszert kell használjanak. Mindkét lány szeretne közösülni mindkét fiúval. Viszont csak 2 db óvszerük van. Mit tegyenek?
A post további részében szerepel a megoldás. Aki próbára tenné a logikai képességeit, előbb próbálkozzon a megoldással, aztán kattintson csak a "Tovább is van..." linkre.

2010-09-05

Tesztoszteron

Találtam egy nagyon macsó reklámot. Már maga az ötlet is pasira vall. OK, nők közt is van vetélkedés, de az jellemzően úgy működik, hogy mikor meglátja az egyik csaj a másikat, akkor beszól neki. És a hangsúly itt most azon van, hogy "mikor meglátja". Azaz nők esetében a versengést a vetélytárs észlelésének ingere váltja ki. Ha egy csaj akkor is a másik földbedöngölésére gyúr, mikor az nincs is jelen, az mentális probléma gyanús.

2010-09-02

Kriptidek

A kriptidek, olyan élő kövületek, melyek a kriptozoológia tárgykörébe sorolhatók. Élő kövületek alatt olyan fajokat értünk, melyeket korábban csak ősmaradványokból, esetleg barlangrajzokból ismertünk, ám utóbb megtalálták a faj ma élő, szinte változatlan leszármazottjának példányait. Ilyen a bojtosúszós hal, amiről azt gondolták, hogy 65 millió évvel ezelőtt kihalt, amíg egyszer csak kifogtak egyet a tengerből. Vagy a hidasgyík, aminek a hasbordái nem kapcsolódnak a gerincéhez, ez a dinoszauruszokra volt jellemző, és megvan még a harmadik szeme a fejtetőn. Hogy a növények se maradjanak ki, említsük meg a gyógynövényként is ismert ginkgo bilobát, ami Kínában, Szecsuán tartományban, egész kis területen volt csak elterjedve, ma pedig a világ minden részén megtalálható. Magyarországon is szívesen ültetik, mert nem kényes, elvan egy dézsában, időjárásnak, betegségeknek, kártevőknek ellenáll. (Nem véletlen maradt fenn máig.)