Oldalak

2010-09-18

Jom kippur

Ma vallással teli nap van. A legjelentősebb zsidó vallási ünnep, a címben említett "engesztelés napja", a római pápa Angliában "turnézik", a dalai láma pedig Budapesten tanít. Három nagyon eltérő irányultságú esemény. A zsidók bezárkóznak, a bűnbocsánat csak Izráel fiainak bűneiért tartatik, a világ többi részét tőlük akár el is törölheti az Úr. XVI. Benedek nyitni próbál, keresi a közeledést az anglikán egyházakkal, persze nem nagyon tapsolnak neki, úgy hallottam, valami fogadásra a belépőjegyek jó része megmaradt, mert nem kíváncsiak az emberek a pápára. Ezzel szemben Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese Tendzin Gyaco, született Lhamo Donrup, a 14. tulku budapesti nyilvános tanítására elővételben mind elkeltek a jegyek. Pedig ő csak beszélni fog, semmi boldoggáavatás vagy látványos ceremónia.
A Jom kippurral kapcsolatos dolgok közül a kedvencem a kecskebakos dolog. A bibliai időktől szokás "bűnbakot választani". Tényleg választják. Két kecske közül kisorsolják az egyiket. A menetét nem tudom, talán pénzfeldobással, vagy fekete és fehér kavicsot húznak, ha valaki tudja, legyen kedves kommentbe megírni. Szóval kijelölik a bűnbakot. Azt gondolnánk ő jár rosszabbul, de nem. A főpap a "fejére olvassa" az izraeliták összes bűnét, majd "kiűzik a pusztába". Gyakorlatilag valaki elviszi jó messzire és szabadon engedi. A másik kecskét meg feláldozzák.
A reformált egyházak jeles alakjai közül nekem nem Luther vagy Kálvin a kedvencem, hanem Zwingli. Megpróbáltam a nevét összefüggésbe hozni a svindli játékkal, mint ahogy Bar Kochba nevéből ered a barkóba, de nincs hozzá köze. Pedig milyen jól hangzana. Amikor az egyházi gyakorlatban valami hamisságot fedeznénk fel, hangosan "zwingli"-t kiáltanánk. Például a szentmisén, úrfelmutatáskor, amikor elhangzik, hogy "Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem." A szentírás szerint Kafarnaumban, mikor a római légiók századosának megbetegedett egy embere, kérte Jézust, hogy gyógyítsa meg. Ő hajlandó is lett volna elmenni a beteghez, de gondolom egy magas rangú rómainak ciki lett volna a házába hívni egy zsidó prófétát, ezért ezt mondta neki "Uram, nem vagyok méltó, hogy az én hajlékomba jőjj; hanem csak szólj egy szót, és meggyógyul az én szolgám." (Mt. 8:8 Károli) Tehát szolgám, nem lelkem!
Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma tanításaiból szemelvényeket találhattok Bomon oldalán. Engem a reinkarnációs dolog izgat. Hogy a halála után keresik a láma utódját. Aki kijelentette, hogy tuti nem fog a kínaiak fennhatósága alatt álló területre születni. Azok persze arra hajtanak, hogy a 75 éves vallási vezetőnek már nem sok van hátra, és az utódját majd ők jelölik ki, és gondolom a gyereket apró korától "agymosásnak" vetnék alá, hogy a őszentsége XV. láma "jó kínai hazafi" legyen. Ezért az öreg arra is célzott, hogy lehet, nem lesz hajlandó újra megtestesülni a Földön, és véget vet az inkarnációk láncolatának. (Az "utolsó dalai lámáról" eszembe jut az "utolsó római pápa", Malakiás püspök jóslatai, de erről majd a 2012. évben, apokaliptikus hangulatban.)

4 megjegyzés:

Manéla írta...

S miért pont Zwingli?

AncsaT írta...

Luther élete vége felé megkeseredett, és radikalizálódott. A pápát Antikrisztusnak nevezte, kirohanásokat intézett a zsidók ellen is. Az úrvacsora felfogása is furcsa nekem. Abban ugyan a Krisztus testi valójában jelen van, de semmiféle kegyelmi állapot nem jár vele.

Kálvin-nal kapcsolatos ellenérzésem leginkább Szervét Mihály reformátor eretnekperében és megégettetésében játszott szerepéből táplálkozik. Úrvacsora felfogása felemás, fizikailag kenyér és bor, de lelki értelemben mégis Krisztus teste és vére.

Zwingli nyilvános vitákban hadakozott az ellenfeleivel, a kappeli békével elkerülte a fegyveres összetűzést, majd amikor erre már nem volt lehetőség, maga is kivonult a csatatérre, és nem csak nézelődni, mert a másik kettőtől eltérően, ő nem ágyban, öregen halt meg, hanem hitét védelmezve csatában esett el. Az úrvacsorában nézetei szerint kenyér és bor van, melyek elfogyasztásával emlékezünk Krisztusra, és az általa szerzett üdvösségre.

Angel's eyes írta...

mar van idomitott lama...

AncsaT írta...

Ja, de ez a dalai srác nem csak papagáj módra mondja, hanem informatikus zsargon szerint a buddhizmusban eléggé "guru", nem pedig "láma". :)

Megjegyzés küldése