Oldalak

2010-12-21

Berágtam

Aki olvasta a régebbi írásaim, tudja, a FIDESZ nem a szívem csücske. Orbánért nem rajongok, és kifejezetten baloldali érzelmeim vannak. Ennek ellenére némely kormányintézkedésekkel egyet tudtam érteni. A különadót és a magánnyugdíjpénztárak felszámolását megértem, támogatom. De azért mostanában nem egyszer elszakad a cérna. Nem tetszik az Alkotmánybíróság döntése? Nosza módosítsunk alkotmányt! Ebbe többet nem beszél bele! Ahogy a jegybankelnöknek sem kéne, de csökkentsük a fizetését, hátha észhez tér. ORTT helyett Médiatanács - a magyarországi média felügyeletére 9 évre "bebetonozva" a kormányoldal emberei. Sőt, némi kutyakomédiát követően újabb alkotmánymódosítással rendeletalkotási jogot is kap az új testület.
De ezekre csak legyintgettem, mondván nem csalódtam a FIDESZ-ben. Mármint pozitívan nem sikerült csalódnom. Ami ámokfutást a törvénykezésben rendeznek, rezignáltan tudomásul veszi az ember, a kétharmad ezzel jár. Holnaptól kikiálthatják a magyar királyságot, és Vikit pajzsra emelve vihetik a várba, hogy megkoronázzák, akinek meg nem teszik, a bakó majd leüti a fejét. Nem viccelek, simán visszaállíthatják a halálbüntetést, és a felségsértést bevehetik a BTK-ba. De amikor a hatalom keze eléri az egyes embert is, az megdöbbent.
Sokat szoktam rádiózni, legalább is, ahhoz képest, hogy egyáltalán nem nézek tévét, a rádiózásom soknak számít, szóval az egyik kedvencem Tölgyessy Péter volt. De csak mostanáig lehetett, mert megszűnik a műsora. Megszűnik, mert ő nem vállalja tovább. Persze az is hozzá tartozik, hogy az új feltételek mellett nem vállalja. Eltették volna valahová máshová, talán a hajnali órákra, vagy ellenkezőleg, főműsoridőbe, amikor az ország 90 százaléka a tévé előtt ül. És a nyakára ültettek volna egy politikailag elkötelezett munkatársat. Gondolom számítottak erre a fordulatra, ez a "tegyünk mellé valakit, aki majd kimagyarázza a dolgokat" próbálkozás már az előző kormányzat alatt sem jött össze. Csak az akkori rádióelnöknek volt töke, így a műsor maradhatott.
Tölgyessy még a SZDSZ pártelnöke is volt, később meg kilépett a pártból, mert nem értett egyet a politikájával. Ez után több alkalommal a FIDESZ országos listájáról jutott a parlamentbe, mint független képviselő. De ilyen politikai múlt mellett sem volt kétsége senkinek, hogy ő valóban független politikai elemző. Amit mondott, érdemes volt végighallgatni, mert kivételesen tisztán látja a dolgokat. Rámutatott a visszásságokra, a háttérben meghúzódó érdekekre és a várható következményekre. Figyelni kéne volna rá, nem ellehetetleníteni. Ezzel a jelenlegi hatalom most rendesen kihúzta nálam a gyufát.
Abban reménykedem, hogy végképp elhallgattatni nem lehet majd. Lesz olyan adó, ha más nem, internetes rádió, aki helyet ad neki. Esetleg egy újságban kap egy önálló rovatot. Vagy indít egy blogot. Vagy valamit. Szinte mindegy is lesz, mert ahogy a rádióban elmondott dolgait átvették és idézték, elég lesz így is, ha valahogy nyilvánosságra kerül a mondanivalója. Meggyőződésem, hogy az bekerül a hírekbe és onnan remélhetőleg a köztudatba is. Józan emberekre, józan beszédre továbbra is nagy szükség van.

6 megjegyzés:

Szabi írta...

Ennyi elég is a boldogsághoz?
Végül is sokkal megnyugtatóbb, ha úgy csinálnak ki, hogy közben értesz mindent.
Szőke kolleganőm mondta, hogyha egy békát forró vízbe raksz, kiugrik belőle és menti az irháját. Viszont ha kellemes a víz hőmérséklete és fokozatosan melegíted fel, akkor szépen megfő - fel sem merül benne, hogy változtasson a helyzetén.

AncsaT írta...

Nem mondom, hogy teljesen értelek. A boldogsággal meg a békával. :)

A korábbi FIDESZ kormányzat alatt is, a gátlástalanság bosszantott a legjobban. A szocialisták legalább szemérmesen, pironkodva loptak. Úgy tűnt a mostani kormányzat látja mekkora gáz van, és radikálisan tenni próbál ellene. Végre nem a kisemberre terhelve mindent. Az adócsökkentés kizárólag a tehetősek javára már durva volt, de elméletileg, ha követné egy brutális szigor a behajtásban, (a feketegazdaság titkosszolgálati eszközökkel való felszámolása, stb.) megmaradnék a fejem ingatásánál. De a szájak befogása ilyen nyíltan, az eléggé rémálomszerű.

Tyúk írta...

Indít egy blogot, amelyet az új médiatörvény szerint faszául lehet ellenőrizni.
Nekem kezd bimbódzani az útilapu-ültetvényem...

AncsaT írta...

Ha külföldi szerveren van, akkor nem lehet ellenőrizni. Persze csak amíg nem lesz bent a BTK-ban a felségsértés. :)

Szabi írta...

Nem értek én ehhez a csűrés csavaráshoz, ami itt megy politika címen. Csak azt tudom, hogy folyamatosan a kisember szív meg mindent, és mindenkit csak a saját haszna érdekel. Ha érteném sem hiszem, hogy jobban érezném magam. Csak arra vagyok kíváncsi meddig lehet még az embereket szívatni? Mikor állnak már ki magukért? Vagy csak szépen megfőnek, mint a béka?

AncsaT írta...

Igazából nem a csűrcsavar a lényeg. A lényeg másutt van. Hogy akármilyen rohadás is van politikailag meg gazdaságilag, az ember megtalálhatja saját magát, az örömeit, a szeretteit, azokat a dolgokat, amik fontosak az életben.
Ugyanakkor nem lehet rálegyinteni a többire, hogy akkor az már nem is fontos, mert a politika az nem a politikusokról szól, hanem a kisemberről, csak ezt nem szabadna elfelejtenünk.
Egyensúly kéne a kint és bent, a privát és a közösségi, a az egyéni és az országos között. Amíg nem látjuk át, hogy ezeket szét lehet választani, miközben ezer szállal kötődnek, és hogy ezek összefonódnak, de külön kell őket választani, és ... de nem fogom a buddhista nyolcas szabályt végigmondani. Ha valaki képes tisztán látni az szerencsés, és ha képes másoknak is segíteni a tiszta látásban, akkor a többiek is szerencsések. Tölgyessy ilyen ember, és méltatlan dolog, amit vele csinálnak.

Megjegyzés küldése