Oldalak

2012-02-26

(Ál)tudományos társaság

Kapok időnként leveleket, amelyek kommentként is érkezhetnének a blogba, de valamiért inkább e-mailen küldik el. Van aki szégyenlős, van aki nem tudja már melyik bejegyzéshez is kéne beírja. Most összejött kettő, ami a párkapcsolatok kérdésével kapcsolatos. Ez egyikben a 2010-es LMBT (szociológiai) kutatás eredményeiről volt szó, a másikban meg a Magyar Családtudományi Társaság megalakulásáról. Előbbi válasz volt az aggodalmaimra, hogy egy leszbikus kapcsolatnak milyenek a hosszútávú kilátásai. A felmérés alapján a válaszadók 70%-a számára a hűség nagyon fontos, 50-55% tartós párkapcsolatban élt a felmérés idején, 25% 5 évnél hosszabb ideje, 10% pedig már több mint 10 éve volt a párjával. Ezek kifejezetten szép számok, majdhogynem meglepően jók. Az MCST-ről szóló írás azonban nem tetszett ennyire.
A társaság nevében szerepel a "tudomány" szó. Munkájuk folytatása kíván lenni a Tudomány a Családért Egyesület tevékenységének, mely a célját így fogalmazta meg: "a család, a házasság és a nemiség témakörének széles körű tudományos kutatása, a témakörben a helyes irányvonalak kijelölése, a káros folyamatok feltérképezése, a káros jelenségek optimális csökkentésének, a hasznos folyamatok optimális növelésének kidolgozása, erősítése és az eredmények terjesztése". Alapszabályuk szerint "etikai, szociológiai, pszichológiai és egészségügyi érvek szólnak amellett, hogy a házasság előtti szexuális élet és az élettársi kapcsolat helyett a házasságot kell ajánlani mint megvalósítandó célt". Hangsúlyozzák, hogy "az erkölcsi értelemben definiált egészséges család az egy férfi és egy nő házasságán alapuló szeretetközösség, amelynek tagjai a feleség, a férj és az esetleges gyermekeik, beleértve a fogadott és mostoha gyermekeket is. A házasságon kívül született gyermek és szülei is családot alkotnak, azonban az ilyen családok létrejötte elsősorban a közvetlen résztvevők számára nagy teher, az ember méltósága és értéke miatt sem a szüleik sem a gyermek nem ezt érdemlik."
A család, a házasság és a nemiség. Tudományos kutatási iránynak ez érdekes. Mintha a cápák, a tengeri tápláléklánc és a búvárbalesetek tudományos kutatását tűznénk ki célul. Ezek mindegyike érdekes téma, kapcsolat is van köztük, de így együtt mintha kicsit furán nézne ki, kissé gyanús, hogy valami célunk lehet ezzel, ami a tudományos megismerésen jócskán túlmutat. Nekem általában nincs azzal bajom, ha a tudomány a vizsgálódáson kívül megpróbál gyakorlati következtetéseket levonni, hasznosítható tanácsokat nyújtani. De itt mintha már előre el lenne döntve, hogy mit is kell csinálni, és ehhez akarnának csak tudományos körítést gyártani.
Az egészséges családot erkölcsi értelemben definiálják, hogy azt egy nő, egy férfi és esetleg a gyerekeik alkotják. Na most, javítsatok ki, ha rosszul gondolom, az erkölcs az arról szól, hogy mit tartunk helyesnek, ami a kor, a hely és a társadalom függvénye, azaz nem lehet egy elfogulatlan tudományos kutatás kiinduló alapja. Vajon az a családkutatás mennyire tudományos, ami erkölcsi alapon nem tartja családnak két nő és az egyikük vér szerinti gyermekének közösségét. Gondolom, ezt (mint ami nem is család) eleve kizárják a kutatásból.
Csak ez így nem tudomány, hanem politika. Harcolni akarnak a házasság előtti szex ellen? Haló! Ez a vonat már elment. Hány embert ismertek, aki még szűz volt, mikor megházasodott? Én egyvalakiről hallottam csak. És a dédnagymami nem ér. Mai fiatalokra gondolok, mostanában kötött házasságokra. Szerintem inkább kivételes, mint általános, hogy szexuális tapasztalat nélkül válasszon valaki életre szólóan párt. Talán nem véletlenül.
Az egy érdekes tudományos kutatás témája lehet, hogy vajon a házasságok mennyire lesznek boldogok és tartósak, annak függvényében, hogy a házasfelek mennyi szexuális tapasztalat és tudás birtokában lépnek kapcsolatra. És ezek alapján ajánlásokat lehet tenni a szexuális felvilágosítás témakörében. De kijelenteni, hogy a házasság előtti szex kerülendő, majd erről az alapról "tudományosan" kutatni, az furcsa sorrend.
Aztán az is érdekelne, hogy a szüzességet mindkét féltől megkövetelnék-e, vagy csak a nőktől? Mert abban az időben, amikorra történelmileg visszahivatkozhatnak, hogy lám akkoriban mennyivel stabilabbak voltak a házasságok,csak a nőnek kellett szüzen férjhez mennie. A férfiak bordélyházakba jártak, jellemzően a fiatal fiúkat kurvák vezették be a szexualitásba. És talán a házasságok nem azért nem bomlottak fel, mert ez így erkölcsös volt, hanem mert a nők önállóan nehezen tudtak megélni. Mert mondjuk a férjük engedélye nélkül nem vállalhattak munkát, ki voltak szolgáltatva.
Manapság mi a helyzet? Gazdaságilag nem sokkal jobb. Egy nő önállóan is dolgozhat, de mosat egy párnak az együttes jövedelme is olyan alacsony, hogy egy család megélhetését nehéz belőle fedezni. 100 éve egy állami alkalmazott a fizetéséből fenntartott egy 4 szobás lakást, eltartotta a feleségét, a 4 gyerekét, és fizette egy cselédlány bérét. Ma két közalkalmazott nem feltétlen akar rögtön gyereket vállalni, szeretnének előbb egzisztenciát teremteni, saját lakást, autót, meg még elmennének nyaralni a tengerhez, mert később talán majd nem telik rá. De minek is ehhez rögtön összeházasodni?
De tegyük fel, házasodnának az első ésszerű időpontban.Értelmiségi körökben ez a diploma megszerzése utánra esik. Mondjuk 23 éves korra. Mikor kezd valaki a szex iránt komolyan érdeklődni? Mondjuk 15-16 éves korában? 7-8 évet bírjon ki szexuális kapcsolat nélkül? Kívánok kellemes tudományos kutatgatást, és sok sikert a programjukhoz, amiben majd erre megpróbálják rávenni a fiatalokat!

9 megjegyzés:

Szabi írta...

Egy lányt ismerek, aki szüzen ment férjhez, mert a mormon vallást gyakorolta.
Mikor belekezdtem azt hittem az elsőre írod, hogy áltudományos. :)
Ha ilyeneket olvasok mindig összeugrik a gyomrom, mert ez tök jó alap a korlátolt unintelligenseknek, hogy érveljenek és gyűlölködjenek a magunkfajták ellen. Ők ettől teljesen megnyugszanak, hogy igazuk van, és jogos a kirekesztés.

AncsaT írta...

Az MTA szociológusai azért valamit biztos értenek a kutatásmódszertanhoz. :) Magát a kutatást nem ismerem, de a 17 kérdéscsoport az azt jelzi, hogy ez egy átfogó kutatás volt.

Ha valaki vallásetikai alapon, vagy csak simán erkölcsi megfontolásból, mert ő maga és a leendő párja ezt így látja helyesnek, nem szexel az esküvő előtt, azzal különösebb bajom nincs. De mikor pokollal, Isten haragjával, meg nemi betegségekkel fenyegetik a fiatalokat, azon kiakadok. Különösen, ha ezt olyanok teszik, akik mondjuk nem igazán szakértői a területnek. Nem azt mondom, hogy kurvákat és pornószínésznőket kell meghívni egy katolikus leánygimnáziumba az osztályfőnöki órára, de a hatvan éves aggszűz Annunciáta nővér talán nem kellően felkészült, hogy a diákok minden kérdését érdemben megválaszolja.

Így hirtelen elképzelem, hogy egy zárdában nevelkedett leány, és egy egyházi iskolából kikerült fiatalember, akik szigorú és "megfelelő" nevelést kaptak, milyen szexuális ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezik. A Káma szútrát, az Illatos kertet és ilyen bűnös könyveket biztos nem olvasták, de valószínűleg még Füst Milán Szexuál-lélektani elmélkedéseit sem. A megfelelő hiteles forrás a Biblia volt számukra. Így pontosan tudják, hogy mikor és kivel csinálhatják, csak a hogyanról nincs halvány elképzelésük sem. De nem gond, ezen jobb is, ha nem jár az eszük az esküvő előtt.

Utána meg, keresztény ember kitől mástól, tanácsot kérhetnek a lelkipásztoruktól. Persze Anselm atya szüzességi fogadalmat tett agglegény, azt hiszem, hogy gyakorlati tanácsok helyett ő is csak a virágokról meg a méhekről, Isten szeretetéről és a házastársak közti tiszta és magasztos érzésékről fog tudni beszélni. Hát ez így egészen gáz.

Vajon a szüleiktől kaphatnak segítséget? Anyuka vajon azt mondja majd, hogy kincsem, ha úgy érzed a párod előrébb jár, és nem akarsz lemaradni, nyugodtan nyúlj oda magadnak és simogasd ahogy jól esik, de ha mégsem jön össze, várj tíz percet, és szopjad neki amíg ismét kemény nem lesz, ekkor már lassabban fog elmenni, lesz időd az élvezetre, de ha most sem, akkor a fejét told le a takaró alá, és mond neki, tegye azt veled, amit egy nagy tölcsér fagyival tenne, esetleg annyi lesz a tanács, hogy kislányom feküdj hanyatt, hunyd le a szemed és egyfolytában imádkozzál, amíg az urad nem végez.

Elméletileg lehet olyan, hogy két szűz embernek eszméletlen jó lesz a szexuális élete, csak ez inkább a valószínűségek ellenére történhet meg, mintsem törvényszerűen. Arra is kíváncsi lennék, hogy a mormon lány (gondolom mormon) férje szintén szűz volt-e, és hogy alakult a házaséletük.

Elena37 írta...

a szervezet szerint a válás sem a legjobb a gyereknek. mert egy válásnak mint tudjuk nincs oka csak a gyereknek rossz, tehát fogjuk a két egymást utáló szülőt és papírokkal zárjuk őket össze és akkor majdmindenmegoldódik.az persze nem baj, hogy a könyvespolc és a porcelánszekrény teljes kínálatát dobálják egymásra, vagy ha éppen erőszakot nem is alkalmaznak szidják egymást, mint a lovat. a gyereknek akkor is ezajó.
az abortusz régen nem volt elterjedt most meg igen. itt fel lehet hozni a korai szexuális együttléteket. de fel lehet hozni azt is, hogy nem tartott még ott az orvostudomány, esetleg a vallás erősebben hatott az emberekre, amúgy is 18 évesen férjhez mentek. ma meg egy-egy nem kívánt terhesség tönkre is teheti egy nő életét. egy anyának elvetetni a gyerekét nagy döntés, ugyanis mint fizikailag, mint lelkileg nagyon fájdalmas, nem beszélve arról, hogy lehet többet nem is lehet gyereke.itt persze felmerül a kérdés, hogy mikortól számít a gyerek élőlénynek, viszont nyomorba gyereket szülni, hogy árvaházba kerüljön értelmetlen. de az anyának jogának kell legyen ezt eldönteni, nem az államnak kell ezt kitalálni.
és persze a melegek nem tudnak gyereket nevelni, mert nem a környezetük bántja őket, hanem a szüleik tolják el a nevelést. naköszi.

Névtelen írta...

Láttad a Shop Stop 2-t? :)
Ha már a vallási elfogultságnál tartunk :)

Panka

AncsaT írta...

Nem tudom, milyen adataik vannak a régi időkből az abortuszokról, de nekem az a képem, hogy a vidéki lányok felmentek a városba cselédnek, ahol aztán a háziúr vagy a fia teherbe ejtette őket, és mentek elcsináltatni a gyereket. Amibe esetleg belehaltak ők is. Szóval volt abortusz akkoriban is.

Az abortusz ellen meg a szexuális kultúra segít, hogy létezik fogamzásgátlás. Mondjuk el lehet magyarázni a lányoknak, hogy nem ciki azt mondani egy srácnak, hogy barátom húzzál gumit a f*szodra, ha akarsz tőlem valamit, különben mehetsz a sunyiba. Kíváncsi vagyok, hányan mondanák, hogy köszi cicám, akkor inkább nem duglak meg. És a gumi nem csak a terhesség ellen jó, hanem a fránya nemibetegségek legtöbbjét is meg lehet így előzni.

Aki a válás ellen akar tenni, az csináljon jobb, hatásosabb párterápiát, de akik nem bírnak együtt maradni, azokat nem jó erőltetni. Senkinek nem lesz jó, különösen nem a gyereknek. Amikor már megjelenik a családon belüli erőszak, kriminalizálódik a helyzet, ott azzal jönni, hogy amit Isten összekötött, ember szét ne válassza... Na, azt kéne összerakni egy alkoholista bántalmazóval, aki ilyet javasol. Lakjon vele, aztán akkor beszéljen!

Szabi írta...

Elvileg a fiú is mormon volt. De őt már a lány térítette meg. Jó fiatalon találkoztak, de ebből még nem következik tutira, hogy szűz volt. Nem emlékszem, hogy ezt mondta volna a lány. Igazából kolleganőm volt. Nagyon bizalmas viszonyban nem voltunk és már majdnem három éve nem dolgozom ott, úgyhogy nem tudom, milyen lett a nemi életük.
Egy egész országot kéne megtéríteniük, ha azt akarják, hogy kihagyják a fiatalok a házasságon kívüli szexet - nagy falat.

AncsaT írta...

Az utóbbi 100 év trendjeit figyelve a nemi élet megkezdése egyre fiatalabb, a házasságkötés egyre idősebb korban történik. Mivel az emberek általában az élvezet miatt szexelnek, nem utódnemzés céljából. Házasságot viszont már nem "élvezetből" kötnek, hanem mert családot szeretnének. A szex élvezeti és utódlási funkciója régen is szétvált, csak mesterségesen összekötötték, mondván, hogy szexelni csak házasságon belül illő. A probléma ott jelentkezik, hogy a szexuális érés időközben egyre fiatalabb életkorban történik, a lányok első vérzése már nem 16-17 éves korban, hanem 10-12 évesen jelentkezik, a társadalmi érettség viszont egyre későbbre került, nem 17-18 éves kortól felnőtt egy nő, hanem miután megszerezte a diplomáját és állása, önálló lakása van, mondjuk 23-25 éves korától.

Régen, mikor "nővé lett" a lány, gyakorlatilag szinte házasodhatott is, szülhetett, felnőtt volt. Manapság egy évtized telik el a kettő közt. Aki a lányok tömegeit rá kívánja venni, hogy ennyi időt szex nélkül éljenek le az életükből, az szerintem alaposan el van tévedve. A médiából, a tévéből, a filmekből, a magazinokból, mindenhonnan az ömlik, hogy egy nő értékét elsősorban a szexuális vonzereje, a sikerességét a szexuális aktivitása mutatja. Ezért öltöznek a hetedikes kislányok kurvának, és ezért kezdenek szexuális életet a középiskola első éveiben. (Jobb esetben, de van nyolcadikos tanítványom, aki szerintem több pasival volt már, mint én.) Kíváncsi leszek, a Szex és New York ellenében milyen csodafegyvert vetnek majd be. Az osztályfőnöki órán pirulva dadogó Immaculata nővér, aki úgy öltözködik mint egy zsák krumpli, nem hiszem, hogy lenyomja Sarah Jessica Parkert.

Elena37 írta...

a házasságok korához még annyit hozzáfűznék, nem egyszer fordult elő a történelemben, hogy 14-15 éves lányokat adnak hozzá valamilyen uralkodóhoz.
én nem társadalmi érettségnek mondanám. az fiatalabb korban is jelentkezik, inkább a függetlenség elérése miatt tolódik ki. ha feltesszük, hogy a nők felhagynak a függetlenségi törekvéseikkel és megházasodnak, akkor talán korábban szülnének. viszont nem csupán azért dolgozunk, mert karriert akarunk építeni, csupán egy fizetés egy családban már nem elég. amíg János bácsi kint kapálta a krumplit a kertben, Juli néni addig etette Sárikát meg Pankát, meg ment a folyóra mosni addig más volt. addig a pénz szerepe nem volt olyan nagy, mert az emberek nagyobb részben láttál el önmagukat. (akkor is volt szerepe persze) mára már teljesen átvette az irányítást és totálisan függünk tőle. és ezért tanulnunk kell meg karriert építeni.
a média szerepe a társadalomban viszont nagyon érdekes és összetett szerintem.

AncsaT írta...

A Bibliában gyakran olvasunk olyan történeteket, hogy XY felesége évekig meddő volt, aztán gyermeket szült. Egyes magyarázatok szerint ennek a "meddőségnek" az oka a nők prepubertás korban történő férjhez adása volt. Nem meddők voltak, hanem nemileg éretlenek, és nem a meddőségük múlt el, hanem egyszerűen elérték a fogamzóképes kort.

---

A téma máshol is visszhangot vert:

http://nokert.hu/index.php/koezelet/hazai/987-rejtely-a-csaladtudomanyi-tarsasag-koeruel

http://nol.hu/belfold/magyar_csaladtudomanyi_tarsasag__eltuntetett_dokumentumok

Megjegyzés küldése