Oldalak

2010-05-21

A matek, mint olyan

Azt gondoltam, a matek nem hozza majd lázba az olvasóim, de meglepő mód sokkal többen szóltak hozzá, mint a harisnyához. Ebből is látszik, hogy velem ellentétben, a többség inkább az előbbit utálja intenzíven. Ha marad ez az érdeklődés, sorozat lesz belőle. :-) Most a matekról általánosságban akarok írni, elmondani, hogy számomra mit jelent. És talán egyesekben eloszlatni pár félreértést.
A matematikáról sokan úgy gondolják, hogy az valami hatalmas és összetett dolog, amit birtokolni lehet. És, hogy nekik sose lesz ilyenjük, mert bonyolult megszerezni, és ha megszereznék, túl nehéz cipelni, mert ez fáradtságos dolog, a használata erőfeszítést igényel. Pedig ez nem egy dolog, vagy képesség, amivel rendelkezünk, vagy sem. Ez egy nyelv, amit mindannyian használunk valamilyen szinten.
A matematika dolgok és jelenségek leírására, és az ezekről való gondolkodásra, a gondolatok rögzítésére, megfogalmazására való. Pont, mint a nyelv. Ugye? Namármost, legalább egy nyelvet mindannyian megtanultunk egészen tűrhető szinten. És azt kell mondjam, hogy a mateknak a "nyelvtani szabályai", ehhez képest sokkal egyszerűbbek, ráadásul itt nincsenek kivételek, rendhagyó esetek, eltérő értelmezési lehetőségek. Az a helyzet, hogy ez egy igen egyszerű, sőt primitív nyelv, ami igen korlátozott területen használható csak, igaz ott nagyon precíz leírást tesz lehetővé.
Ha egy "matekul" beszélővel találkozol, az olyan, mintha egy autistát hallgatnál. Amit mond, teljesen értelmes, csak nem tudsz mit kezdeni vele, mert a te világod legnagyobb részéről nem vesz tudomást. A matematika nem kezeli a legfontosabb dolgokat. Például az érzelmeket. Összevesztél a kedveseddel. Azt mondod: "Elhagyott a párom, nélküle semmivé lettem!". Matekul ez így néz ki: " 2 - 1 = 0 ". Ami ugye, ezen a nyelven képtelenségnek hangzik. A matematikusnak hiába panaszkodsz, azt mondja: " 2 - 1 = 1. Vagy te, meg a párod, az kettő. Ha elmegy, maradsz egyedül, ami önmagában is, egy teljes, kerek egész." Ez egzisztencialista filozófiának elmegy, de nem írja le azt a hatalmas űrt, amit érzel.
A matematika nagyon jól boldogul kavicsok számlálásával, torták osztogatásával. Bonyolult szerkezetek tervezésénél egyenesen nélkülözhetetlen. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minden olyan területen, ahol a dolgok számszerűsíthetők, és a számok közt szigorú összefüggések érvényesek, nagyon jól használható. Annál jobban, minél pontosabb a számokkal történő jellemzés, és minél szigorúbbak az összefüggések. Ám ahol ezek nem igazak, ott a matek csődöt mond.
Ne próbálj meg ételt ízesíteni képletek alapján! Az olyan lesz, mint a halászlékocka. Bármelyik amatőr halléfőző megmondja, hogy ha olyan zsibbadtra issza magát, hogy nem érzi az ízeket, annál akkor is finomabbat csinál. Vagy száz közül válaszd ki, melyik a legjobb nő! Itt a képlet egyszerű. Pontozd a számodra lényeges tulajdonságokat, és válaszd ki a maximális értéket elérő csajt! No de, hány lényeges tulajdonság lesz? Hogy méred, hogyan helyezed el a jelölteket a skálán? Az egyes tulajdonságok nem egyformán fontosak, hogyan súlyozol? Az egyes tulajdonságok nem függetlenek, erősíthetik, vagy gyengíthetik egymás hatását, ezt hogy veszed figyelembe?
Viszont, ha a kosztpénzt kell beosztani, számolj! Mielőtt a várostól 50 km-re lévő tanyádon akarod az éves krumplifogyasztásod megtermelni, kalkulálj a benzin, a permetszer és a munkád árával, lehet, olcsóbb a piacon megvenni. Mielőtt hülye, pontgyűjtő akcióknak bedőlsz, számold ki, a pontokért mennyit kell költened, hány százalékot forgatnak vissza, lehet, a másik üzletben ugyan pontok nélkül, de olcsóbban vásárolva jobban jársz. Mielőtt nekiállsz az 50 l-es fazékban lekvárt főzni, számold ki, hány lekvárosüvegre lesz szükséged! (Ugye kedvesem?)

7 megjegyzés:

Zzev írta...

Huh ez tök izgalmas volt.
(Valójában ne olvastam el, mert ha a matekot említik akkor kikapcsol az agyam. Egyedül a csajos résznél kapcsolt vissza egy pillanatra, de akkor jött valami pontozás ... miről is beszéltem az előbb? Na mindegy nem fontos valószínűleg.)

AncsaT írta...

Igen, van aki drog helyett matekot használ. A függőség teljesen hihető. De az, hogy valaki a matekkal üti ki magát, az még nem jutott eszembe. :-D

Tyúk írta...

Eszembe jutott egy matekóra, amikor megértettem valamit. Valami geometria témakör volt.
Még emlékszem, hogy milyen elragadó, fantasztikus érzés volt az a 2 perc, amikor tudtam, mi miért van.
Szóval én aláírom.

Névtelen írta...

nem kell mar sok ido hozza, hogy elojojjon valaki egy komplex egyenlettel, ami raillesztheto a csajokra is (sulyozassal, kapcsolatrendszerrel esatobbivel)... bar valoszinuleg lesz benne nemi "jatek", akarcsak a mert es erzekelt ido kozott... (neha azert hianyoznak azok a franya ekezetek *vigyor*)
angelseyes

AncsaT írta...

Azt hiszem, a lányokba rakott a Teremtő egy véletlenszám-generátort, ami miatt egyenként nem leírható a viselkedésünk, tisztára mint a gázmolekuláknál. A határozatlansági elv miatt, ha tudod, egy nő mit csinált, fogalmad sincs miért, és viszont. Ha tudod az okokat, nem tudod, mit fog tenni. De ahogy léteznek a gázok állapotegyenletei, úgy nagy tömegben lehet kalkulálni a női populációval is. Lásd a divat marketingjét.

Valamint a nők megítélése annyira szubjektív, hogy a "mért és érzékelt" tulajdonságok eltérései miatt, mindenfajta kalkuláció értelmetlen. Két csaj egyforma pontszámmal, az egyiktől mégis lehidalsz, a másiktól meg kiütésed lesz. :)

(Tudom javasolni az ALT+billentyűkódok használatát, vagy a "repülő ékezeteket".)

Névtelen írta...

Szerintem viszont a matekkal kapcsolatos előítéletek is közre játszanak abban hogy sokan nem igazán kedvelik. Egyrészt félelem, hogy milyen nehéz így sokan alul becsülik magukat meg se próbálják megérteni. Másik pedig az hogy az legtöbbeknek matekosról egy szemüveges fogszabályozós pattanásos zseni jut eszébe aki habár kitudja számolni az algoritmusokat de az ellenkező nemet viszont kimondottan taszítja. Legalábbis sok mesében is már így jelenítik meg( pl Dexter laboratóriuma) Ezzel a személyiséggel többen nem szeretnének azonosulni. És ahhoz hogy valaki kedvelje a reál tantárgyakat sokszor szükség van egy jó tanárra aki megmutatja nekik benne az érdekességet, mert magában a matek tényleg elég száraz, és úgy el tudja magyarázni érthetően a képleteket.(hozzáteszem én is mat-fiz osztálynak gyarapítom a fizikás részét)
Elena37

AncsaT írta...

A matekkal rosszul közelítenek. Próbálkoznak azzal, hogy hát hasznos dolog, de igazán nem mutatnak semmi tényleg hasznosíthatót. Mikor kell majd kiszámolnod, hogy ha 12 fő 3 nap alatt aratja le a búzatáblát, akkor 4 fő mennyi idő alatt? Meg, hogy mikor ér a vonat A városból B városba? Hát basszus megnézem a menetrendet, de mindegy is, mert úgyis késik.

Akkor inkább már azzal kéne próbálkozni, hogy a számok szépek. Harmónia van bennük, meg szabályszerűségek. És a segítségükkel sokminden leírható. A felhők fodraitól kezdve Mozart zenéjéig olyan dolgok, amire nem is gondolna az ember.

Megjegyzés küldése